用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 有人話可以走後門入SC, 聽到好唔舒服lor.. ...
go

有人話可以走後門入SC, 聽到好唔舒服lor.. [複製鏈接]

0    0    0    0

That's life... n that's the reason I want my little to enter the famous schools..... Our social circle is being established while we are studying..... If u know more powerful people, yr life becomes much more easier.....

However, not to feel upset..... 1000 vacancies, I dun think all are pre-approved!!!!

呢個世界不嬲都係唔公平架la~~都唔駛唔開心既~~~

睇開d啦
呢d事間間學校都有
識人好過識字 係呢個人生中經常出現既金句
所以入名校其中一個原因都係希望幫小朋友自細做好人際網絡 一生受用.

上年我都聽唔小朋友輕易入名校
到最後自己小朋友靠實力入到 身為父母感到既興奮係果d家長永遠感受唔到既

加油啦 !!!

講到明係私校,如果真有其事都唔係出奇...

做父母盡左力就得,唔好想咁多...都無需要理人咁多

醒目開學勳章

算啦~ 睇吓小朋友同邊間學校有緣囉~

其實KG都無乜太大關係
小一個玩法咪仲激氣.. (話唔定你係某名津小old boy/girl.. 又有宗教分, 小朋友sure win呢?! 咁咪仲叻囉!)
我地乜都無.. 所以我都唔諗津小..一心報直資私小!

o甘比例上都有多位俾街外人,好過其他名校好多

Btw, 你今天睇得SC好重,但幾個月后你有幾個offer都未必要SC
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

呢個世界係咁架啦, 若你親戚係間幼稚園教或係度做職員, 識校長, 咁隨時入到都無得怨, 問心比着我, 若我係度教, 我屋企人或親屬想入, 我都會比佢地入到, 呢d當員工福利, 我唸樓主真係要睇開d, 我都覺得入唔入到間KG係有無緣份, 無得強求, 我都想我仔入到樂基, 學之園, 劍鳴, 但最終有無機會都係靠阿仔福份了

自我安慰: 靠人事俾你入左去讀,未必跟得上
              靠實力考入去先係真材實料

原帖由 cincin_ko 於 10-9-29 16:41 發表
SC 係好多爭住入的幼稚園, 個個家長好努力, 無論拿form, 交form 到interivew, 但在fb有人公然咁講話可以走後門, 靠人情入, 我心裡面聽落好唔舒服, 好想係度"腎"下, (不喜莫插)....

成個9月, 不停為bb去各大幼稚園一 ...

呢個世界,識人好過識字
由搵學校...搵工...都係咁
唯有睇開d !

我都好同意各位所講既,等於我而家公司,有d人真係日日喺度坐,乜都唔識做,等月尾出糧,另外一d人就做到隻狗,唔夠時間食lunch,夜一夜都未放工.... 唉!咁點?有d人真係天生好命d,唯有做好自己本份。

你係靠實力既一類,我會衷心祝福你小朋友入到最心儀果間,努力!

SC is becoming bad, and the black market always exists in this school.
Indeed, the management is not so good.

睇開啲啦,呢啲皇帝位間間學校都有啦,其實現在很多間幼稚園都辦得很好,SC出來的學生上到傳统小學都係不外如是,很多上了小學的SC學生嘅細佬妹,家長都唔再揀呢間比細佬妹讀,包括我細女!

Take it easy. As other parents said, this is life. Actually this happens in all schools. Don't let this upset you!

Good luck!

原帖由 Snoopywy 於 10-9-29 17:17 發表
呢個世界,識人好過識字
由搵學校...搵工...都係咁
唯有睇開d !

認同, 對於這些利害關係我一早看破 .
樓主, 睇開d啦

其實有怎麼奇怪!很多學校都有人事安排可以唔駛煩就入到,只要你認識人在入面做,我朋友個女咪就因為咁兩年前入到創價,今年佢個細女都應該又係咁咯!

好似幾矛盾。
其實究竟係:
a. 好唔舒服間學校有得走後門?
b. 好唔舒服間學校有得走後門而自己冇門路?
如果係a;可以接受一間走後門o既學校而仍然自己靠實力考入去,勝不驕敗不餒,無謂唔舒服。
如果係b;咁就只能怪自己人脈唔夠強勁。

當然最有性格就唔去讀(或者收都唔讀)有得走後門o既學校....
但有冇人話我知;邊間學校100%冇後門走?(等我去消防處報寸先!)
如果冇,就要接受現實啦!

回覆 19# cincin_ko 的文章

問心個句....

如果你識人話可以幫你小孩入名校的話, 噤你會唔會噤公正地說...我會靠自己...?

只不過你現在未識這類人吧!
‹ 上一主題|下一主題