用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news (太陽報頭條)
go

York - 太多負面news (太陽報頭條) [複製鏈接]

咁你就錯啦,雖然我同你都唔信,但肯定有人信。雖則旁觀者未必一定清,但當局者通常都迷…其實york嘅家長好慘,一心唔介意使多d錢都係想比小朋友一個好環境讀書,但就成日好似比人針對咁,又要受d無謂嘅壓力…
原帖由 vincenthkg 於 10-9-30 13:19 發表
真係一個小學生都唔會信嘅excuse...

有供有求是自然不過的事,但還是要顧及道德及法律問題!"好多人都係咁"不等如正確…我們下一代的道德價值觀就是從我們而來。政府多定的或是不合理或有漏動,但不等如我們就要利用這漏動去做不道德的事…
原帖由 9284 於 10-9-30 14:36 發表
我反而有少少同你地唔同睇法, 呢個世界, 有demand就有supply, 家長都係想用自己o既方法 (用少少錢 & 付出多少少時間)去為自己個小朋友爭取多少少野o者 (小學果5分), 講真, 大把人為左果5分去信教啦, 不過唔比你地知 ...

算是欺騙!唔係冇人講,只係因為不是某某學校能收錢提供地址所冇大wide shot講!
都係個句,好多人做不就等如正確!

我唔知咁樣有冇犯法,但法律係一d基本維持社會秩序嘅guideline,道德更於法律之上。唔犯法不一定已有道德…我只可以話每個人的道德觀都有不同,但我會希望現今嘅小朋友(唔係凈係我嘅小朋友)長大後都會識分黑白,抱住正確和高尚嘅道德觀做人!

原帖由 rabbitann 於 10-9-30 15:37 發表
係喎, 假地址風氣又無人去講, 大把人用假地址啦, 甘呢d算唔算叫欺騙呢?  

即係假信教都同校長(如真係校長安排慕道班)的行為是正確?你能正直的在你的孩子面前講佢地嘅行為是正確的嗎?

原帖由 granlee 於 10-9-30 16:39 發表
好同意你講法 !!. 個班有五分o既假信教, 咪同校長一樣之麻, 有分別咩??....唔該扮上菜個班既人收口, 若然有果五分而又打算唔用既 我就 話佢 係人上人.

...

咁點解兄弟姐妹又應該要有分加呢?(聲明,我本人唔反對取消所有加分制度,亦唔介意現有安排,兩者我都有利)
原帖由 totobi 於 10-9-30 16:55 發表
我除咗同意兄弟姊妹可以加分外,十分反對宗教、世襲等加分,呢d根本係排外政策嚟保護自己利益,絕對有違公平原則,不過,當你係既得利益者就會用法律、條例、甚至道德去保護佢…
今日嘅社會係人人為已,無須太過驚訝 ...

我都覺得唔開心同"心痛"…我理解有人會假信教或借地址去幫自己小朋友入想入嘅學校,正常的都會希望可給自己最好的。我有朋友會咁做,也有人問我借地址(我拒絕了),我也沒怪責也沒權怪責。其實佢地都好唔好意思,但又想幫孩子…其中問我借地址的朋友在開只前還跟我說他"有個比借錢更難開口的要求"…
無論如何,這次事件都讓我們一班家長(教徒或非教徒)一個反思/反省嘅機會。在這裡我都想請教徒家長為辦教育的人和香港的家長祈禱,希望他們都能好好的教養孩子,讓孩子都走在神的道上,快樂健康的成長。
原帖由 Christi 於 10-9-30 20:04 發表
我都有咁既想法.

不會看了,我本來就對這學校沒興趣,只是啱啱看到比錢上慕道班的事情才答答訕…唔刻意去york睇有關佢嘅野都已經聽夠啦…其實錢銀問題,我要收,你肯比,用家覺得ok咪得囉,不過今次講到呢样野,我才忍唔住…我都應該封嘴了…
原帖由 Christi 於 10-9-30 20:42 發表
如果你走去BK入便YORK那個FORUM睇,我諗你仲灰.
‹ 上一主題|下一主題