用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Unfairness in Religion Mark and Parent relation Mark
樓主: Ving
go

Unfairness in Religion Mark and Parent relation Mark [複製鏈接]

原帖由 panbaby 於 10-10-1 20:20 發表
又要入人地教會學校, 又唔俾人地選有信教學生, 咁人家做傳什麼教? 可以去官校呀...

咪係囉,呢期興顛倒是非黑白......

今朝港台"千禧年代"有個家長將填假地址,扮信教合理化。因為果五分,認為教會學校迫佢作假,原區抽獎又迫佢作假地址,唔通真係搬去果區。重點係人地錯晒佢對哂,佢弄虛作假絕對合理合情。主持問佢點教子女是非黑白.........

呢道都好在未到如此不堪......

I start understand why so many parents would rather put their children in IS and later study overseas under this unfair and messy HK Education system. All things becoming black to white

原帖由 ANChan59 於 10-10-1 21:36 發表

咪係囉,呢期興顛倒是非黑白......

今朝港台"千禧年代"有個家長將填假地址,扮信教合理化。因為果五分,認為教會學校迫佢作假,原區抽獎又迫佢作假地址,唔通真係搬去果區。重點係人地錯晒佢對哂,佢弄虛作假絕對合理合情。主 ...

唔係麻, 甘都敢打上電台講?分分鐘刑事化 .

原帖由 BBTWIN 於 10-10-1 22:36 發表
唔係麻, 甘都敢打上電台講?分分鐘刑事化 .

咁先至激死,現今d人習非勝是........重好似理直氣壯...

是否刑事化我唔肯定?

All lucky draw, no need to argue, God to decide

No religion, relations, big/small boy, girl problems.

That's the most simple and fair game to everyone, no matter you are rich or poor

原帖由 DaddyX 於 10-10-1 22:54 發表

你咁唔順人地教會學校比多5分宗教分講"關系"
正如上高其他人講報官校咪得,你仲意的IS 又得,
你講的去外國又得
好多新界學校都無教會背景又得

同埋你講的只是收生程序其中的一部份
並不等如成個Education System
...

事情唔係咁簡單, 教育亦唔係工廠, 錯配可以造成好大傷害同社會成本. 唔係話而家制度無錯配, 但某程度家長都有自主權. 你試下真係全民大抽獎, 到時仲多人喊不公!

原帖由 Ving 於 10-10-1 23:31 發表
All lucky draw, no need to argue, God to decide

No religion, relations, big/small boy, girl problems.

That's the most simple and fair game to everyone, no matter you are rich or poor

變成社會主義定共產主義????

原帖由 DaddyX 於 10-10-1 23:59 發表

Terroism maybe
So terrible

Perfect answer..

政府o既收生制度要平衡學校/辦學團體同家長/學生o既利益,唔可以向晒一邊傾斜。

正如我o係另一篇文章所講,我贊成保留宗教分,因為教會o係學校發展上的確功不可沒;不過亦應有較完善o既標準,黎杜絕o個d為求入教會學校而入教o既家長,呢方面相信教會方面可以多做一d功夫,例如出具對家長信徒的評估報告,講到底教會應該最清楚o個d家長信徒事實上係咪有牢固o既信仰。

醒目開學勳章

講得好

原帖由 DaddyX 於 10-10-1 23:45 發表
佢個純大抽獎有無校網?
如有得番呢個factor 淨取 D名校網睇怕升十倍唔只

如只大抽獎連校網取消埋仲公平
不過可能九成學童跨區
咁香港D塞車程度可能入健力士都得啦

所以話炳政府炳學校係好易
但到佢自已見議時又唔知有乜貢獻
...

回覆 38# DaddyX 的文章

Church/school/EDB no need to change the rule because someone abused or manipulated the system.

We should condemn those parents......
‹ 上一主題|下一主題