用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴---請給我意見
go

學鋼琴---請給我意見 [複製鏈接]

1.有冇學生學到8級家祇用電子琴練?又唔租琴行練的學生? 因朋友家太細放不下琴,家附近又冇琴行,學琴也是搭車出去,點好?

2.如私人教老師(不是琴行)產假不能教琴1.2個月的話,通用是找另一個老師代教,還是要學生停學等你了1.2個月?

0    0    0    0

1. The touch of piano and electronic piano is quite different and it's very unlikely that the kid could practice using electronic piano for grade 8.

2. I think you'd better ask the teacher to refer another one during her maternity leave as her substitute teacher.

In fact I think it's still ok to practice piano in the piano companies nearly.  It'd be around $30-50 per hour...

妳朋友情況特殊,8級學生要多花時間練習,數碼鋼琴會係解決方法之一,但可以調校觸力度琴要成萬蚊,要有心理準備(留意有時琴行大減價時買),同埋將來trade-in價錢會跌很多。有啲老師studio比較大,妳朋友可以問下老師可唔可以上課前後借地方練,假期琴行租琴練,注意練琴方法要正確,有志者事竟成。

老師放產假有時會揾朋友幫手教,但有時都會停課,因為其他老師都有自己學生,時間可能夾唔到,如果唔係考試,咁高班停學都無問題,自己keep住練最重要。

原帖由 ernestchow 於 10-10-1 22:17 發表
1.有冇學生學到8級家祇用電子琴練?又唔租琴行練的學生? 因朋友家太細放不下琴,家附近又冇琴行,學琴也是搭車出去,點好?

除O左琴行仲好多社區既活動中心都有得租琴房.....如(我呢區有)小童群益會&錫安教青少年中心,佢地都係$1X /半個鐘(不過要買package,單次都係貴少少),雖然佢地既working hr 未必日日fit到我地,不過一星期去2-3 日都夠哂啦......另...可以搵下d 細既琴行,佢地好多時都有包月練琴約$2xx/month (unlimit to use),日日去都得...

electric piano has not enough layers indeed...

我也是私人鋼琴及小提琴導師﹐我當年預產期17/3﹐我都教埋17/3(因為未作動)﹐18號早上穿羊水入院生﹐bb未滿月(約三個星期)我便全面復工了﹐儘量減少對學生的影響。期間家長和學生都很體諒﹐一直等我﹐沒有找其他代課之類。

原帖由 ernestchow 於 10-10-1 22:17 發表

2.如私人教老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115http ...

‹ 上一主題|下一主題