用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇提供比4歲孩子學習自律,自理能力課程?? ...
go

有冇提供比4歲孩子學習自律,自理能力課程?? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

有呀!我個大女返緊果間D導師好專業,除咗教英文仲會執埋佢d自律自理. 阿女做到的事好似除鞋着鞋掉垃圾啦咁都會要阿女自己做.當然阿媽要配合啦. 佢哋仲會俾意見你返屋企點改造公主. 我個女跟佢哋上咗幾個月都冇咁公主啦.個阿head好勁呀, 係荷花專家,又喺AM730有專欄教教仔. 個centre喺灣仔, 有興趣PM我啦!

簽名被屏蔽

回覆 2# nicoleNtrinma 的文章

Can you give me information?
Pls PM me, Thanks!

小朋友在家的時間較外邊任何一個地方都要長, 因此學習自理能力的最好地方還是在家中.

雖然坊間不少地方均提供課程教導小朋友自理, 其實我覺得實際上是教導家長.

小朋友在學校跟家裡的行為不一致,家長有否檢討自己? 在學校老師對小朋友有要求, 那你在家有否對小朋友有要求呢?

你可能話係屋企唔同,佢地"恰"阿爸阿媽, 但係你唔退讓我唔覺得佢可以"恰"到你. 過馬路的時候你要求小朋友要拖住,甚至你會主動抱住佢,驚佢衝出馬路.就算佢發晒脾氣你都唔會理佢. 因為你明白事情既嚴重程度. 咁你又點睇小朋友任性既行為呢? 又覺得有幾嚴重呢?

有一個家長曾經問我,點樣提高小朋友既時間管理能力. 我反問佢, 你有無試過比機會佢去管理自己時間? 如果星期一至日,由起身到訓覺,所有時間你都同佢安排好晒, 佢會學到自己管理時間咩?

同樣道理, 自己著鞋著衫, 呢D其實唔係好難,只係你有無要求佢自己去做. 定係你見佢著左2-3分鐘都未搞掂,覺得唔想煩快快手幫佢著好呢?

每一次我遇到有問題既小朋友,我一定會了解佢係屋企既情況,家長日常對小朋友既態度及要求.因為呢樣係最最最影響到小朋友既行為同性格.

同意到極點.

原帖由 atari 於 10-10-4 17:36 發表
小朋友在家的時間較外邊任何一個地方都要長, 因此學習自理能力的最好地方還是在家中.

雖然坊間不少地方均提供課程教導小朋友自理, 其實我覺得實際上是教導家長.

小朋友在學校跟家裡的行為不一致,家長有否檢討自己? ...

回覆 5# atari 的文章

好同意。
其實自律好多時父母既身教係最影響的。

原帖由 atari 於 10-10-4 17:36 發表

小朋友在學校跟家裡的行為不一致,家長有否檢討自己? ...
****未經本人許可, 不得轉載****

‹ 上一主題|下一主題