用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 有無媽咪今日有去日出康城學之園既開放日呀? ...
go

有無媽咪今日有去日出康城學之園既開放日呀? [複製鏈接]

你raise呢個問題,我都要細心諗吓先得。

原帖由 CCCM 於 10-10-4 11:41 發表

校內環境幾好, 獨久室外設施. 課程都好似幾深吓.
不過個人感覺, 交通係一大考慮因素. 因為去呢度一定要搭校車, 除非住日出康城, 否則地鐵出口沿環保大道行至少都要15-20mins, 沿商場由一期首都行過去重耐, 大人行都辛苦, 小朋友就更加唔使諗. 如果搭校車, 我留意到果條環保大道, 十居其九都係重型貨車, 諗起部校車塞係d泥頭車, 貨車, 垃圾車中間都幾恐佈, 我由地鐵行去首都時, 隱約聞到陣臭味, 而家領都重係地盤feel, 重要行到入督督, shuttle bus又要住戶證先上得, 真係要諗過.

我諗commercial嘅定義可能係認錢唔認人啩!不過香港地除咗父母,老師同義工外,學咩都同你講錢,no free lunch。

原帖由 Cedric_mama 於 10-10-4 17:30 發表

我有時都見人comments某校好commercial
其實點先為之 commercial

open day嗰日我冇去,不過綜合咗大家意見,我都係唔會報。我寧可係近屋企讀,或阿囡大小小時考出面d kinder,或有一條龍的學校。不過我都相信LH係一間好學校。

原帖由 CCCM 於 10-10-5 12:10 發表
通常自己揸車感覺會安全d, 不過有時意外唔係自己/(校巴司機)小心就可完全避免, 全港路面好少見咁多大型車輛集中係一條路上, 夾係大車中間, 無事就無事, 有事就可以好大件事, 那怕60km, 就算當日眼見10km的一段路, 我 ...
‹ 上一主題|下一主題