用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 多倫多讀中學或大學的生活費(不計學費)要多少? ...
go

多倫多讀中學或大學的生活費(不計學費)要多少? [複製鏈接]

我計劃送我小朋友去Toronto讀中學, 請各位指教!

1. 有冇人的子女(或自己)去左多倫多讀中學或大學?
2. 多倫多讀中學或大學的生活費(不計學費)要多少錢?
3. 暑假往來多倫多的機票要多少錢?
   0    0    0    0

原帖由 apple333 於 10-10-4 00:08 發表
我計劃送我小朋友去Toronto讀中學, 請各位指教!

1. 有冇人的子女(或自己)去左多倫多讀中學或大學?
2. 多倫多讀中學或大學的生活費(不計學費)要多少錢?
3. 暑假往來多倫多的機票要多少錢? ...

That will depend on whether your kid will be living in dormitory or renting a basement/apartment. Different area rental is a bit different, but overall the expenses you need will be as follows:
1. transportation - TTC pass -monthly around CAD $120
2. basic food expenses - varies
3. rental - varies - around CAD$1000
4. flight to-and-from Hong Kong - Toronto - in summer it costs from HK$12,000 - $15,000

原帖由 ntefamily 於 10-10-11 21:20 發表

我想問下, 如果等到升F.5才送小朋友去加拿大讀書, 咁去到讀高中還是讀社區學院呢?

我見到有D升學中心話F.5去可以讀社區學院, 而且學費都唔會太貴, 之後一樣可以銜接大學, 是否真的? 會冒險嗎?

Thank you! ...

If your child wants to study high school, then after F5 is a bit late, that's why the agency told you the choice is to go for the community college. If you want your child to study high school in Canada, can your child go right after F4?
How is your child academic results?

我都想知呢, 仔仔中四, 想明年暑期去, 現在要開始申請了嗎?? 是否可以上11班, 要不要在第10班留級一年呢??

點解唔問升學agent 呢?咨詢唔駛錢,幫你申請學校都唔駛比手續費,揀邊間學校都由自己選擇,全程免費。(個人經驗)

我仔(16歲)剛剛九月回多倫多讀書,因我們係有加拿大籍,所以他係讀公校
他係HK讀完中四,返過去讀GRADE 11,其實我覺得讀完中四先過去係比較遲,個邊又唔比他repeat讀grade 10,因為係根據年齡編班
而家個邊既某些public school已收外國學生,學費都係好似一萬元加幣左右一年(唔知有無加價)我建議如果用學生簽証去讀書既就直接上他們既school board web site睇睇點樣申請.  多倫多好多'學店'千其要小心

答埋機票啦:暑假由多倫多搭直航返hk來回機票要近CAD2000

因為我係住MARKHAM,大多倫多市係分有幾個教育局既,我個區係屬YORK REGION SCHOOL BOARD,以下條LINK係它既教育局
有關international students 既申請詳情

http://www.yrlc.on.ca/

(我未詳細睇過,唔知可唔可以選邊間學校讀,不過york區既中學係唔差既)

PS:溫哥華我不熟,你都可以search他們既school board睇睇.

據我所知,係多倫多附近既寄宿學校學費加宿費要近45000加幣,呢D學校係比較好既,入學要求亦比較高.
而homestay,我睇過讀政府學校,學費14000,homestay 10個月近10000,連埋其他雜費,一年大概26-27k(唔過3萬加幣)
如果經濟許可,boarding school係好架,不過讀3年就要過hk$100萬;如果孩子比較獨立,homestay都唔係問題,自己要學處理/解決問題.係一個幾好既體驗.

原帖由 ntefamily 於 10-10-23 20:04 發表

3kids媽咪,

多謝你提供的資料, 等我記低先, 阿仔而家F.2, 希望佢肯比心機讀書, 到時洗錢比佢去加拿大讀書都值得.

仲想問下, 如果homestay or 住hall, 邊一種適合留學生? 邊種開支平d?  大約一年食宿幾錢?

...

原帖由 arron媽 於 10-10-12 23:44 發表
我都想知呢, 仔仔中四, 想明年暑期去, 現在要開始申請了嗎?? 是否可以上11班, 要不要在第10班留級一年呢??

My son is in F4 now, and we are applying for him to go to some boarding schools both in Canada and the US. We are applying for grade 11. This is the right time, since all most of the boarding schools rep. come to HK for international  admissions and interviews. You will need about 1 year time to apply and get accepted to most boarding schools.

温哥華生活指數真係好高,多倫多平成一節,電視上見多倫多supermarket,shop賣D野比温哥華平,初初唔識野,以為真係on sale(因平時無咁平),仲諗住第二日去買, Ha!!!Ha!!笑死人!!

原帖由 Planet 於 10-11-2 23:30 發表
如果係去加拿大,我會揀多倫多, 唔會揀溫哥華, 一來前者多大學揀, 後者入大學競爭好大, 而且覺得溫哥華太方便, 成個小香港咁, 生活指數又高, 又多引 誘, 除非去北/西溫或埠仔, 千奇唔好揀列治文.

...

我同意!.. 吾好去大埠, 但去埠仔都要小心.因好多x南人.. 可以好壞的. 放左呀仔去. 真係都要小心睇住架!
去埠仔, 少d中國人. 易dd溶入社區.可能會好d. 但去之前你要衡量呀仔既性格囉. 吾係送佢去就送佢去. 我留學咁耐, 睇到好多好壞既case, 當然好既都好多. 真要睇你群咩人囉.

如果你要去, 我建議你讀完f.5, 打好個低先, +上個人成熟d. 無咁易壞. 如果一心想入大學.  咁你可以入hk既加拿大國際學校, 考夠分. 直接係hk 申請入加拿大大學. 咁做同你係加拿大入high school無分別.
入college . 我吾建議.. 通常呢d係讀好耐都入吾到u.. 又吾想repeat g12/g13既人轉讀既..
如果係vancouver colleage 既分.. 可轉入大學既分.. 咁你係大學就可以讀少d學分.

boarding 方面, homestay 會好d. 但要小心簡咩家庭.. 老人家個d吾好.. 因老人家都難相處.+ 好悶的..
簡homestay 要考慮該家庭既背景.  我當年好彩入左個2個都教書既,有2個小朋友既.. 我有咩事佢都可以教到我..  背景吾複習.. 過時過時帶我join family function.. 學到好多野.. 識到好多人.. 好難能可貴的...
住dorm.. d 人好嘈..friday nit 會飲酒..hum.. 到大學高年班d先..再考慮... 初初我吾建議囉.

sorry 離左題.
學費: 各間大學都收費吾同, 有d平d 有d貴小小. 但都省的.. 差別吾大. 當然吾同科又有吾同啦.  bc省我記得係貴小小. 安省平d.
細既省就好平. 例如沙省, mi省咁.. 我當年都有d清貧同事去讀架..  
住dorm睇大學收費啦.. 但d位都迫吾係話住就有/ homestay 貴d 架,因為通常都包3餐食. 租房/basement 有平有貴囉..
但要留意..去到.無車係好吾方便的. 尤其東岸既多倫多.. 冬天係bus stop 等車.. 死人架.. 又等得耐又凍..  所以一定耍住郊學枚or subway.
‹ 上一主題|下一主題