用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 通常學琴會由幾多級開始考呢?
go

通常學琴會由幾多級開始考呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我女個琴老師收左個學生, 準備考5級了, 連PEDAL都唔識踩, 因為就係不停考試比賽, 除左果幾隻歌咩都唔識, 揀D唔駛踩PEDAL就學少樣TIM!
俾你次次拎DISTINCTION都無意思!

補充: 我唔係話唔好考, 適當地俾小朋友一D目標係好既, 係唔係年終無休地操練LOR

原帖由 MsPWong 於 10-10-5 06:26 PM 發表
如果學琴(或樂器)只是為了考試,學生花了多個月學懂彈奏三首exam pieces,卻對其他歌曲,甚至音樂全無認識,恐怕會漸漸偏離讓小朋友學習音樂的目的。
當然,現今的家長都希望子女快快考獲級數報讀心儀學校,實在是無可厚非。
希 ...

醒目開學勳章 王國長老

我自己覺得如果小朋友已上小一, 第一次先由比賽開始亦無妨(不過今年岩岩截左報名)
我記得當年, 我無迫個女練到隻隻歌都爛熟, 又無比賽過, 第一次準備考琴, 我好shock咁問老師"下? 唔係識彈, 彈岩晒就得架喇咩?" 老師話緊係唔係啦, 要有感情架
跟住我女至叫正正式式去認真學彈一隻歌

所以先去比賽, 認真準備1隻歌, 算係一個簡單既開始, 到考試就知道咩去認真準備3隻歌, 仲有aural, 仲有scale, 仲有sight reading.........

原帖由 AndyRain 於 10-10-8 12:21 PM 發表
其實.............. 我覺得不停咁考cert去孝中學係無問題架, 你知道自己要咩就得了.  只係唔好將來渣住張8級/演奏級既cert鬧個細路點解咩都唔識彈(我絕對相信有d家長真係以為個細路渣住8級既cert就真係識得彈8級既le ...
‹ 上一主題|下一主題