用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 通常學琴會由幾多級開始考呢?
go

通常學琴會由幾多級開始考呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

個人覺得若不是為証書, 那麼只係學得10個月even到考試時都係1年零10個月真係唔好考.  考試又要準備d野幾個月, 咁實際你小朋友真正學琴既時間唔多.

而家好多p6已經有8級, 我好懷疑當中有幾多個係真係有8級既水平呢? 仲要而家d學生個個都好多樣野學喎, 仲有咁多時間去練琴嗎??

我聽過最跨張既係k3 考5級綱琴!!! 唔知佢pass唔pass呀, 但係除非佢係網琴真係有天份or even係神童, 否則......... 我絕唔信佢有咁既水平攞.  我當時聽完問琴老師, 佢話只係死練幾首歌有可能考到架(even係咁細個細路).

若係為升中而攞多張cert我覺得ok, 起碼你知道你自己要d 咩同埋知道個後果(張cert唔等於真實水平). 你只係好快咁去俾多好多錢人賺(假設個細路得2級水平, 但係就去考5級, 咁你咪早左好多俾5級既學費囉).  而亦有部份教琴既人都係成日叫學生去考試的, 因為一考試就可以加學費嘛.

原帖由 clarachel 於 10-10-6 23:44 發表
音樂人長老,

小女今年快6歲半,學了10個月,老師提議可出年10/11月考2級,但要佢比多d心機/時間練琴才能考好d.其實我並不緊張那張考試証書(都已經考入小學,張証書暫時無咩特別用處),又想小朋友開心開心咁學琴,而且剛剛 ...

醒目開學勳章

其實.............. 我覺得不停咁考cert去孝中學係無問題架, 你知道自己要咩就得了.  只係唔好將來渣住張8級/演奏級既cert鬧個細路點解咩都唔識彈(我絕對相信有d家長真係以為個細路渣住8級既cert就真係識得彈8級既level). 對個細路係唔公平的.  

學咩都係要時間浸出黎架, 彈琴都一樣, d 造藝亦係要浸. 再講, 當彈到再高級d既歌時, 唔單止需要技術, 彈出黎有無感情亦都係一個好重要既因素.

原帖由 miss321 於 10-10-7 23:08 發表
其實加學費同考唔考試冇直接關係,就算冇考試,學既野深左,老師都可以加學費。雖然我都BUY 劃一收費,但又有幾多個家長肯俾咁貴既價錢小朋友去學初級 (當大部份的人都認為低級應比高級平) ...
‹ 上一主題|下一主題