用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Interview : 小朋友的挫敗感
go

Interview : 小朋友的挫敗感 [複製鏈接]

我囝囝都睇輸贏睇得好緊要, 佢係唔輸得的性格
因為清楚佢脾性, 所以早早話佢知見小學老師唔係考佢叻唔叻, 因為之前已經比晒成績表學校, 老師已經知佢叻唔叻, 而係考佢乖唔乖, 唔識答問題或玩遊戲輸左都唔緊要, 最近要有禮貌同乖
咁我又覺佢應該比佢知道去咁多間學校見老師係考小一, 佢都要知道發生緊咩事的, 不過就輕描淡寫d同佢講囉~
咁so far, 佢都ok, 仲覺得次次interview都好掂

原帖由 may6b 於 10-10-11 09:20 發表
無論你點同佢講, 其實她都知是面試及看學校會否收佢. 知道自己唔識答即係唔識, 她們真的知道是什麼事的. 所以她去完一間她識答大部分題目的學校, 得意洋洋的同我講很易, 她很開心. 她去到一些她好多唔識答的學校, 她 ...

我就得失心唔重, 至今收到一封reject信, 又無話覺得唔開心, 亦都無同囝囝提, 同佢講一定影響佢情緒同信心, 所以唔講好過講~~

原帖由 terryeric 於 10-10-11 12:36 發表
經過今次DGJS interview, 我有好深的感受, 希望可以同各位家長分享一下!

由始至終, 我都沒有抱任何祈望可以入到呢間學校, 自問不是專業人仕, 不是富有家庭, 不是名人高官, 亦不是全職母親, 女兒亦不是十分出眾, 報 ...

以我囝囝in過的學校中, 好似有3間都要寫中文名...
我囝幼稚園k2開始已經要所有工作紙都自己寫名/日期/班級, 如果唔係學校train, 我囝都未必可以寫得好自己個名...
我同佢報讀的面試班都要練自己寫名, 其實唔好話面試班好定唔好, 起碼, 你會知道小朋友面試其實需要有邊d"技能"係自己唔為意之前無諗過的, 當然最終最好都係自己幫佢執返自己教返
其實叫小朋友寫名係咪犯左"筆試"哩一項?
咁你又唔好話為左練好一樣野就要剝削佢玩的時間, 小朋友會反感的, 不如婉轉d話要安排好d時間, 又可以學到野, 又有得玩~

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-11 13:21 發表
I'm glad that my girl's kinder taught her to write her name before the summer holiday, but does it mean she has great chance in the interview? I don't think so.

More to share:
My hubby saw 2 girls (n ...

這是理想和現實的分別...
‹ 上一主題|下一主題