用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開始為囡囡申請2011/2012幼稚園
go

開始為囡囡申請2011/2012幼稚園 [複製鏈接]

開始為囡囡申請2011/2012幼稚園,
為左佢既前途, 仲緊張過自己考會考,
驚考唔到心儀學校,
個囡又怕羞, 佢要同你玩熟先同你講野,
試過上年考劍明, 人地問佢, 佢唔理人,
煩....
希望佢今次主動d, 咪搞破壞,
今個星期六去翠茵面試, 保佢大,
咪十問九不知咁!
各位媽咪! 你地有無好似我咁既煩惱呀?
你個小朋友幾大? 分享下意見啦!
   0    0    0    0
健康活潑的BB來臨了 ;-)

回覆 1# pekklegigi 的文章

我囝囝又係今年報11/12'年K1, 呢排我都好大壓力,又好緊張, 好似你話噤仲緊張過自己去考會考呀!!!!雖然目前仍未有一間開始Interview, 不過因為我囝囝d脾氣好大, 好鍾意亂發脾氣, 由其是對住d陌生人, 一唔鍾意就對住人發睥氣囉...依家我最怕到時in緊o個陣, 對住老師發老脾, 我都唔知點收科...哎..真係噤的話, 邊有學校肯收我囝呀...

但係如果囝囝心情好, 係有問有答o架..仲答得幾好..因為我地依家日日都同囝囝練習..再加上目前開始返playgroup..希望到時唔怕陌生人, 發少陣老脾就好喇!

我都好緊張呀, 因為亞女吾知點解由兩歲開始, 突然間變咗好怕羞, 以前見到人主動打招呼,哎,就算而家返緊nursery, 都係咁怕羞,每朝叫佢同人講早晨,吾肯講,什至呢埋我後面,好似冇面見人咁!
上年同佢考nursury, 佢係超合作個隻,有問有答,今年大個咗反而仲衰!死啦, 好多interview 時,媽咪係坐埋一邊, 只可遠望架咋, 我個女實喊更, 所以都打定輸數!

面試從來都係3分實力7分運氣, 父母盡左力就算, 我最想唔駛in父母佢自己入去面試, 我唔知佢表現成點就唔會怪佢.

原帖由 qqbabe 於 10-10-7 11:51 發表
面試從來都係3分實力7分運氣, 父母盡左力就算, 我最想唔駛in父母佢自己入去面試, 我唔知佢表現成點就唔會怪佢.

m2, 好似CCKG o甘就最好
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

簽名被屏蔽

原帖由 brrbaby2007 於 7-10-2010 12:16 發表

m2, 好似CCKG o甘就最好

CCKG點解甘好呢~?...可否分享吓呢~!

CCKG - only the child in the interview.  No question to Parents.

我仔仔都係, 佢唔熟既人係唔會同人打招呼架, 就算而家返緊n1班, 都係咁上下, 唉, 算啦, 各安天命啦! 我就算點死諗爛諗又train佢都無用架, 佢一見人就唔出聲, 識幾多野都無用啦~

醒目開學勳章

我個囝無時停, 叫唔聽, 都驚佢interview時都係甘, 又唔講野, 唯有報多幾間啦.

睇呢版咁多年, 都無話有人無書讀, 壓力只係來自家長. 幼稚園只係人生中短短 3 年, 你搵到間老師有愛心的並不太難. 至於有人話 bb 係細仔女難考, 我又咁睇, 佢真係夠成熟, 自然 interview 出色唔使怕, 唔夠成熟, 你俾佢讀多年囉.

最重要一樣事情亦係好現實, 大部份香港小學係官津校, 根本唔睇你讀邊間幼稚園, 總之你夠關係, 或者夠運就得啦. 咁諗係咪輕鬆少少?

醒目開學勳章

我仔仔就好多野講架,又坐唔定,上playgroup會不停咁講野,我覺得老師會當佢係攪事份子個種~
初初簡讀邊間,比較邊間好個時真係好緊張架,日日都好大壓力,但係諗諗下我報左5間點都有一間收呱,5間都係自己簡所以入到邊間都一樣要滿足,最緊要係個間幼稚園可以令小朋友鐘意返學~
http://hk.myblog.yahoo.com/agarjellypig/

原帖由 w_y 於 10-10-7 17:28 發表
睇呢版咁多年, 都無話有人無書讀, 壓力只係來自家長. 幼稚園只係人生中短短 3 年, 你搵到間老師有愛心的並不太難. 至於有人話 bb 係細仔女難考, 我又咁睇, 佢真係夠成熟, 自然 interview 出色唔使怕, 唔夠成熟, 你俾 ...

壓力係來自怕揀錯學校俾佢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

呢個係所有家長都會怕的. 你盡左負任, 了解過自己小朋友, 又了解過間學校再下決定即可. 無人能預知未來, 小朋友發展好快, 今日你覺得佢係 type a, 明日又可能會改變. 尤其係 k1 前更難說得準.

我都有擔心過: 小朋友活潑, 你想揀間活動 d, 又怕佢疏懶, 揀間傳統想束縛下佢, 又怕佢唔習慣; 相反亦然. 唔使驚咁多, 信自己, 即使錯, 都唔係末日, 小學又可再揀過, 再錯又可轉校...小孩子適應能力一般都唔錯, 要有信心. 反而太早俾過份壓大自己同小朋友, 你有排都捱唔到尾.
原帖由 brrbaby2007 於 10-10-7 18:04 發表

壓力係來自怕揀錯學校俾佢

我覺得幼稚園好緊要, 雖然話三年姐, 但係基礎黎, 呢三年培養得好, 基礎打得好, 到讀小學個陣都無咁吃力, 好似我大哥個囡咁, 同家姐個仔比較, 一個係普通中英文幼稚園, 一個就係三文兩語, 都差好遠, 我知小朋友都有聰明同唔聰明, 但搵間好既比佢讀, 學習環境都有影響.

我個囡佢常識就好好, 其他就一般, 好多野講, 今日去翠茵面試, 佢就好反常, 人地阿姐叫佢入去間房到玩下小手工, 佢話我唔想入去玩, 問佢點解, 佢話我唔想去, 後尾另一個英文老師攞個手抽袋出黎引佢, 佢被我抱起, 後尾見到有貼紙佢先肯入, 到中文面試, 佢唔肯入另一間房, 大喊, 話唔想入去, 後尾我抱住佢坐低, 同個老師講, 平時佢唔會咁, 唔知點解今日咁, 後尾老師引佢玩, 佢又收聲, 仲同老師玩到格格笑, 老師問佢問題, 佢答得好快, 中文合格左

跟住到考英文, 佢又話唔想入去, 都唔明佢, 後尾佢又肯, 老師同佢講英文, 佢聽得明, 又答到, 成功入學, 但我仲想見多幾間.
‹ 上一主題|下一主題