用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:ho_mama+發表於+13-1-12+04:22+其實

原帖由 elbar 於 13-01-12 發表
根據以上資訊, 自行首選 陳瑞芝 機會較高
咁又係!

聽講中學會給一些小學特別表格, 有這些表格的小朋友是否會一定收?

iloveubabay  不一定,見過幾個失敗例子  發表於 13-1-12 11:02

醒目開學勳章

引用:聽講中學會給一些小學特別表格,+有這些表格

原帖由 tsewaiyi 於 13-01-12 發表
聽講中學會給一些小學特別表格, 有這些表格的小朋友是否會一定收?
係?咁真係未聽過喎!

回復 tsewaiyi 的帖子

哦, 咁都好D, 無表的也會機會均等.

其實百週年也不是牢不可破,每年B1頭非保小學生入讀的也不少。反而梁中難度較高,可能因此自行較少人報。

頭先帶亞仔去商場買野, 係舖頭入面遇到一D中學生, 我多口問下D中學生, 問佢地讀咩學校呀, 覺得學校係點樣呀, 有咩課外活動呀咁啦, 其中有個係同佢爸爸一齊黎買野既, 同行仲有兩個隔離校既朋友, 講起學校既野, 跟住其中有兩個係讀宏信既,佢話叫我地唔好俾亞仔讀呢間啦, 佢地話學校太過唔理D學生既行為, 一個星期起碼有3 日係會見到D高年班既同學係學校度隻揪(即打交), 佢地話老師見到都只係會分開兩個打交既同學, 但就唔會處罰, 只係試過有一個同學打到人地爆晒缸先踢出校喎~ 佢地話都有幾多外國人讀, 亦有幾多既南亞裔人讀, 話南亞裔既就最曵, 成日都打交, 一唔順眼就打喎~ 另外就有一D人好鐘意去附近既7-11食野, 次次都食到好遲, 跟住就飛奔返學校架喎~話早前有個學生未夠17歲就揸大膽車, 攞佢爸爸既車揸出去, 跟住仲炒埋車, 但好彩只受輕傷喎~大家都講到興高彩烈, 我就聽到心都寒埋, 跟住個老闆娘就話, 我係果度附近住架, 成日都見到果間學校既學生係度打交, 有幾次仲見成班人追住幾個黎打, 仲追出馬路, 真係睇到都驚佢俾車車死呀, 點知果個學生哥話, 咩爭D車到呀, 試過真係車到啦, 仲入左急症添, 舊年既事啦~
另外有個遲少少入舖頭既就係今年先入宏信讀既中一生, 佢話, 連D老師都叫佢地唔好同D高年班既學生玩咁埋, 但就話宏信小學部果D學生就幾乖, 中學部就好得人驚喎~ 仲話有次見到有個高年班既要打老師添~咁我話乜D學生咁樣, 學校唔理架咩?佢地話, 睇到就理, 睇唔到就唔理架啦, 除非真係搞到好大件事, 否則, 都係搵家長傾下就算喎~

醒目開學勳章

引用:其實百週年也不是牢不可破,每年B1頭非保小

原帖由 hkangel89 於 13-01-12 發表
其實百週年也不是牢不可破,每年B1頭非保小學生入讀的也不少。反而梁中難度較高,可能因此自行較少人報。 ...
哦!唔同跟傳聞有関?傳聞梁中不收叩門生

hkangel89  其實四間係好學校,不用太煩惱。  發表於 13-1-12 20:54

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+亞旺媽+於+13-1-12+19:13+編輯

原帖由 亞旺媽 於 13-01-12 發表

頭先帶亞仔去商場買野, 係舖頭入面遇到一D中學生, 我多口問下 ...

ho_mama 發表於 13-1-12 20:45
哦!唔同跟傳聞有関?傳聞梁中不收叩門生

原因很多,梁中有順聯會三間聯繫小學,幾乎所有順聯會小學B1生都選他、自行階段難度亦高,面試也有兩輪,而叩門位近乎零,種種因素,令非順聯會小學學生要入梁中難上加上。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+hkangel89+於+13-1-12+21:55+

哦!咁保小都有好幾間,要入百周也是難難難!我仔讀山景青松,即使全級頭五名也不易打入呢兩間!

ho_mama 發表於 13-1-12 22:12
哦!咁保小都有好幾間,要入百周也是難難難!我仔讀山景青松,即使全級頭五名也不易打入呢兩間! ...

不用太憂慮, 屯門四大今年 DSE 成績很接近, 已勝過隔離區龍頭 鄉中

如能入 陳瑞芝 都很好

ho_mama 發表於 13-1-12 22:12
哦!咁保小都有好幾間,要入百周也是難難難!我仔讀山景青松,即使全級頭五名也不易打入呢兩間! ...
但保良有兩間英中,而且山景青松也是好學校,全級頭五名相信也不弱,報百週不一定冇機會的。

醒目開學勳章

引用:Quote:ho_mama+發表於+13-1-12+22:12+哦!

原帖由 elbar 於 13-01-12 發表
係?真估唔到屯門呢四大咁勁!

醒目開學勳章

引用:Quote:ho_mama+發表於+13-1-12+22:12+哦!

但保良有兩間英中,而且山景青松也是好學校,全級頭五名相信也不弱,報百週不一定冇機會的。
...
聽你咁講,我又有翻d 信心,自行搏一搏啦!

ho_mama 發表於 13-1-12 22:34
聽你咁講,我又有翻d 信心,自行搏一搏啦!

祝好運,別忘記如成績能保持持或進步,大抽獎時第一志願也別放棄。當然小朋友仍要努力。正如你們校歌的音樂(快樂頌),希望小朋友無論在哪間學校升中,都能快樂成長。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+hkangel89+於+13-1-12+23:04+

你好勁!連佢地校歌都知?

醒目開學勳章

想請問商中ok ma?

elbar  自行可試 1.崇德 2.商中/信義/趙中/基元   發表於 13-1-13 17:35

如果你問是否OK,當然OK,下面是該校今年在網頁公佈的DSE成績:

香港中學文憑試2012
本校中六學生參加二零一二年首屆香港中學文憑試,考獲優異成績:
整體5**至4 級百分率達53%,5**至2 級百分率為97%。本校學生應考17 科,其中
16 科5**至4 級百分率遠超全港平均百分率,數學(代數與微積分)5**至 4 級百分率
更達83%,而在通識教育科則取得7 項5**,5**至4 級百分率亦高達72%。但當然不及鄉中和祟德。

但如果你想在元朗市讀,對入鄉中信心不太,B1生自行可考慮。

kinglongma    發表於 13-1-13 13:30

elbar 發表於 13-1-12 22:23
不用太憂慮, 屯門四大今年 DSE 成績很接近, 已勝過隔離區龍頭 鄉中

如能入 陳瑞芝 都很好   ...
If we only judged by open exam result, 鄉中 has never been better than plkcc or tyt in past few years.
‹ 上一主題|下一主題