用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

多謝mamafufu設立呢個專題,好啦!等我都擺D資訊落去先.

鄉中舉辦的元朗區十大傑出學生選舉:
http://www.nthykyldss.edu.hk/news/ylps/ylps_05.html  (deadline for submission: 15.10.10)

原帖由 mamafufu 於 10-10-7 01:25 發表
盧幹庭紀念中學:
小學親子升中觀校日

http://www.lktmc.edu.hk/fupload/2010_activities.pdf

好多謝你提供的資料和分析,可否繼續提供由上至下各中學的個人分析,真係對我地的半盲毛好有用!

原帖由 mamafufu 於 10-10-21 10:42 發表
呢排小六生掛住準備呈分試,升中資訊小d,所以我借機會講吓元朗/屯門區各中學的意見,自行收生階段係不分區,所以元朗學生都可以報屯門區中學(甚至九龍或港島區)。

首先講吓Band 1 中學,我認為元朗區EMI增值最多的一定係信義 ...

好多謝你呀!我都唔客氣,信義和盧中係我心水選,雖然趙中已不在我心水3甲,但我亦想知多知佢負增值情況.
對於學校功課和考試,囡囡唔雖太費勁,坐定定温晒D書就攪掂,佢主尊心唔太弱,有少少唔衰得的性格,佢自動力又唔太強,但到考試前佢又會主動走去書台温書,當然啦!有時要催促佢快D温晒去,佢少少慢條斯理,日日都要睇電視,我有話佢比好多同學hea,放學回家一定要睇6點果場電視,跟手食飯又睇電視劇,總之呢D係佢每日娛樂之一,我和爸爸都唔反對,但有時真係覺得太多甘解!可能佢出面學的野比學校深,所以學校書本對佢來說輕易易舉,我都唔太清楚邊D學校適合她;不如睇吓你有物好主意,參詳參詳!(囡囡記性好,默書呢家野只需温1次已攪掂,十居其八都拿滿分)

原帖由 mamafufu 於 10-10-21 12:24 發表
唔使客氣,升中資料互相分享,大家都會得益。

不過我打字慢,打呢d文章要用好多時間,可能要慢慢來。

christy-mama and Sherryko9:
你地有冇邊間中學係心水?或者我講佢地先。不過我唔係所有元朗中學都熟識,睇下幫唔幫到你地 ...

辛苦你呀!
你分析真係好詳細,我 .如果可以幫你打中文,我一定義不容遲!但係我地天各一方,你有你生活,我有我忙碌,還攪到你要閉關幾日養氣,真係唔好意思!希望你下次出關,又大發神功,開著名燈比我地詳考,謝謝

原帖由 mamafufu 於 10-10-22 03:06 發表
跟著講下信義。

信義可以講係元朗區最"矚目"的中學,以往報紙要報導"中中的成績不比英中差",一定會訪問信義,不過呢種"成就",要學生付出好大的代價--每年中三升中四,都要淘汰一班,由(5x45)人減至(4x38)人,呢70人(有些年份多 ...

我諗我可以講吓伊中兩所中學(因為識人係到教).
伊中兩所同伊小兩所直通,佢地主要貨源係收伊小,下年結龍---粗龍;伊中中自稱(在天水圍卦!)係band1尾,今年印左成幾仟份宣傳單張(唔明?幾千份甘多?)比元朗區小學,囡囡學校都收到,伊湯中只比伊小兩間,唔比其他.伊中中識人講,粗龍只會令佢地水準下降,甘睇我諗意思伊小學生成績唔太好,但無法,貨源保証;伊湯中D學生有好有唔好,以S5級為例,會有1班學習導向低,行為/成績間乎Band3水準(我諗間間中學都有呢D情況),好班自律性高,好主動學習,例如會自動留係課室温書,好勤力.伊中兩間最高領導人唔係校長,係幕後開山先祖校長,唔記得叫X太,無領人工,但成日email或回校開會,比"意見";如果以成績來看,伊中中比湯中受伊小學生歡迎,因為伊中中歷史耐.
如果係band1學生,還有大把選擇.
羅桂祥,好早已是天水圍band1(所謂)學校,我諗名聲比伊中兩所高卦?

原帖由 christy-mama 於 10-10-22 10:39 發表
mamafufu

辛苦晒你用咁多間同心機打出來...

我想了解以下幾間學校!

1. 基朗
2. 伊利沙佰舊生會中學
3. 伊湯中
4. 西門英才
5. 羅桂祥

謝謝!!! ...

其實我講的都不是唔係甚麼分析.
佢地而家還研究緊明年"粗龍"的細節,好似和教局相量緊.
粗龍意思是兩間伊中和兩間伊小接龍,佢地高層唔想側向一邊,因為兩間伊小大部份學生取向伊中中,所以建議頭20%(唔肯定)可以揀自己喜愛的伊中中或湯中(多數會揀伊中),餘下的電腦派,平衡番D學生.
呢D真係有D奇怪?---伊中中會派宣傳單比元朗區小學;伊湯講明唔會,只派給伊小學生;有人話可能伊中中經費多,所以可以印幾千張宣傳單!其實宣傳單張.
再講番伊中中(伊湯中,暫時唔知太多),佢地每年攪唔少離港團給學生,有北京/歐洲(好似攪過德國?),阿X太(背後軍帥)好睇學生意見,所以係入面做的老師都好慘!早期好多老師頂唔順走人(呢個係事實),近幾年上左軌道,老師穏定左,但仍好辛苦(包括伊湯中,聽聞湯中有唔少老師,包括高層,曾患情緒病,因為工作壓力大).
如果照表面甘睇,你可以話佢地有衝勁,但苦了老師!

好多時我能醫不自醫,唉!都有D嘆矣何!對於自己心儀的學校反知不多!

原帖由 christy-mama 於 10-10-22 14:46 發表

Sherry

多謝你既分析, 咁兩所伊中收幾伊小學生呢, 其他小學入既機會咪好少? 即然係咁, 伊中中點解仲要派傳單比其小學, 呀囡間學都收到!

Hi mamafufu,

辛苦你了! 我等緊你對盧中/商中/趙中的分析,謝謝

原帖由 mamafufu 於 10-10-24 21:58 發表
元朗商會中學2011年九月升中一報名表可以下載了﹕

http://www.ylmass.edu.hk/web/what_news/S1%20Admission/S1_app_Form1112_c.pdf

今年商會有一項特別附注﹕"英文科成績優異或曾獲奧數獎/傑出學生獎"可直接獲面試資格 ...

最衰都係楊公(殺校),如果唔係貨源保証,伊中中佢地駛鬼結龍咩!知今年伊小都開到5班,所以係兩間伊中的貨源保証.聽番伊中中老師都嘆氣結龍後D學生質素會下降,你諗兩間伊小學生質素如何,連伊中中D老師都知,但無法,起碼呢十年八年都唔駛出去拉客,可以專心D教學,但亦有教學壓力,因為入去的學生質素如此,佢地都要諗吓辦法提高水準了!

原帖由 mamafufu 於 10-10-24 02:31 發表
趁著今晚得閒,講吓我對伊中中的印象,作為對Sherryko意見的補充。

天水圍咁多間中學,我覺得做得最好的是羅桂祥、伊中中及翁佑。佢地收既學生水準唔係特別標青( 叻既都俾英中收哂啦),但會考成績卻不錯,而且校風都好好。

...

我諗點解伊中中今年會向元朗區D小學派宣傳單(雖然兩間伊中講過只派給兩間伊小),招攬幾多得幾多band1生卦?如果跟據甘形勢,伊中中前程未好險?其實"一條龍"係唔係只收85%(一條龍小學)學生,不是全部呀?因為睇教局網頁好似一條龍85%,聯繫25%,是否?究竟"聯繫"幾時會終結?只聞樓梯响.

原帖由 mamafufu 於 10-10-25 14:05 發表
其實兩間伊小都有好的band 1學生,不過佢地當伊中中係"水泡",第一志願係元朗區英中,入唔到英中先至會"回歸"伊中中。

最壞的情況係,伊中中跌到同循道衛理中學(同循道衛理小學一條龍,循小的口號是愉快學習)同一水平。

...

mamafufu,我真係好佩服你的分析,你放落同級果D中學亦係我心中同級中學系列,有時見有D媽咪真係高估或低估(可能高要求)某些中學banding.可否繼續分析其他中學?

原帖由 mamafufu 於 10-10-26 09:36 發表
今年報元朗區學生自行階段報屯門中學要認真考慮,因大抽獎階段好大機會屯門區沒有學位分配給元朗區(去年只有部份屯門區中學有象徵性的兩(two!)個位俾元朗區學生做抽獎,一D熱門中學更加冇得填,令到好多家長失咗預算。

其 ...

你仔仔是否有考信義呀?情況如何?你仔仔係邊間小學呢?請恕我問題多多

原帖由 MATHEWMA 於 10-10-28 00:53 發表
我仔仔今年讀中一, 剛剛玩完這個大抽獎, 可以SHARE 一 吓出來, 幫吓手, 信義真係比較難入, 全級無十名都唔駛張 or interview.  今年HKCEE又好好成績, 仲好過D英中 !!
所以應該基元會容易少少 !! ...

希望啦

原帖由 701003 於 10-10-28 10:56 發表

信義競爭激烈,入到都要加倍努力讀書才可應付!基元09-11年度面試日都好多人,相信band 1中游分子自行派位取錄機會不大,反而统一派位會易入少少!今年度P.6畢業生無上年咁多,元朗又無咩中學縮班,所以入到心儀英中機會易少少咁 ...

睇到60%--->Band1中學,我都覺得
我亦想問小學(元朗區)是否普遍40%甘上下派去band1中學(老實答,以我自己理念,(俗稱)英中才算上band1中學,未到英中階段的會放入band2頭...)?
可否繼續分析吓其他英中(升或降)情況?謝謝!
又想請問你覺得"校友會小學"如何?(學生程度和升中表現)
純個人好奇.

原帖由 mamafufu 於 10-10-29 14:44 發表
伊小分的網頁是說『60%獲派主要收取Band1生的中學』,同"有60% band 1 生"係唔同意思。而佢將伊中中分類為"主要收取Band1生"的中學---伊小分可能有四至五成畢業生入咗伊中中。

教統局將整個元朗/天水圍區的的小學生平 ...

mamafufu,
真係好鍾意睇你的意見,好中肯,好有參考價值.
希望你繼續發揮你正能量,造福我地呢班C9.謝謝!

原帖由 mamafufu 於 10-11-8 09:36 發表
我可以代wbady confirm 鄉中嗰幾個係李宗德小學的畢業生。

李小係直資小學,家長普遍都比較緊張子女學業,全級頭五至十名其實質素都好高,有D可以成功考入市區名校如La Salle, DGS, DBS, SPCC。所以有同學喺鄉中名列前茅, ...

關於崇德收生情況,我可以講吓囡囡間學校上年1個case.甲同學成績應在10幾名,總之不是最top幾個,在第1輪自行唔收(她放崇德和元中在自行,太保險!元中入!),最後扣門入番崇德.
我所知天水圍李東海小學有唔少學生入崇德,收風果邊負責老師好進取(如果你問我,李東海學生D成績點?我會答:........)

原帖由 mamafufu 於 10-11-10 22:51 發表
崇德的收生標準其實只是差鄉中少許。

試計算一下,元朗區今年估計會有約5700名小六畢業生,鄉中自行收54名,自行加電腦全級收170名,咁BAND 1 頭入唔到鄉中嗰D,好多會入崇德/趙中/商會。再加上好多BAND 1中的學生家長冇信心 ...

我都係mamafufu忠實fans呀!一早買定花生等解簽.
mamafufu,辛苦你了!

我諗我講得唔清楚,放得崇德在自行,元中唔入崇banding,一個天,一個地,天唔一定會收,地求之不得,收都收唔切!
有朋友成日叫我進取,唔好在自行兩間甘保險,保險得滯只會犧性跟住果70%大提奬!

原帖由 howangma 於 10-11-11 13:15 發表
點解您說 "她放崇德和元中在自行,太保險!" ???  可否解釋一下呢? 謝謝!

我同事2個仔都係呢到讀,補底應該無問題,校風亦唔太差,可能近住"盧中",互相影响吓,學生OK.
同事個仔成績唔太好,要成日返學校補堂,各科都有可能(但要比錢,因為係高年級學長當補習,比番D錢高年級學生,唔太貴,可接受)暑假都要返,比我感覺學校重視成績,希望學生進步,校方和家長有商量,因為我同事要求學校比佢個仔留級,校長接見後,應允.
惟1缺點(同事講),入大學率唔高,唔知佢果仔果班係甘?定係大圍?

原帖由 701003 於 10-11-22 18:30 發表
老師ok,補底都有offer

體藝應要求唔低喎!

原帖由 hei88ma 於 10-12-3 13:30 發表
其實我真係有考慮體藝架!不過唔知校風好唔好?佢係英中喎,會唔會跟唔上呢?而且我住元朗區,好似好遠!唉!真係十五十六!
:cry: :cry: :cry:

我都贊成馬馬虎虎所講,小學和中學唔同,讀書方法亦有異,小朋友唔同階段有唔同變化,=小學叻唔等同中學叻,有大把案件都係甘!以前我有個女同學年年小學考第1,去到鄉中頭2年都好似考得好好,但到第3年....最後repeatF5(都好,還收),後來考上私範, 你話佢好又得,唔太好又得,但如果以小學成績來看,甘就唔成正比.中學係學習的分水嶺(其中以F3便見真章),小朋友自覺性很緊要,語文底子好會事半功倍,唔好太快斷定自己小朋友屬band幾,要知小朋友學習方法和意慾,和個底如何?當然中學亦要配合小朋友需要,唔好以為去到"好"的中學會大圍帶起小朋友學習情緒和提升他們的成績,這太天真了!

原帖由 mamafufu 於 10-12-2 10:32 發表
中學的讀書方法與小學時完全不同,不能簡單地認為band 1 尾入英中一定係會墊底。

band 1 尾學生想入英中,尤其是崇德這類較好的英中,要認真考慮以下幾項因素﹕
(1) 學生的英文成績怎樣,是否對英文科特別有興趣--
如果只是中 ...
‹ 上一主題|下一主題