用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔面試2010
樓主: thomasha
go

男拔面試2010 [複製鏈接]

年年如是.....相信DBSPD大致見小孩呢幾年都無點變個安排情況...面見內容就唔評論!!!

最早見的一批人應該最辛苦,因為等得應該最耐, 我比要見的時間帶小孩依時到達,在地下長梯級口排到上去課室下的有蓋位,大約都係10分鐘再由此處開始可以上去登記都係5分鐘,排等時有工作人員提醒小孩先去洗手間,排多5分鐘已可以貼STICKER同走人....只係可以接走時比信中提的早了15分鐘, 有小孩無人接要坐住等......
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

選申請邊間小學時,都無想有機會最後選擇權係自己手而唔係學校....所以...對學校有咩不滿當中有時都係對佢抱有些少希望....

至於呢間學校,我都無咩信心入到,因有太多OLD BOY啦....世襲都唔少.....

ANYWAY,有得選擇都好過到時後悔.

平常心....有好的家長,小孩去到邊到讀書,都唔會差得去邊.......因身教好重要....
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

平常心....無謂自尋煩惱....學校點選擇...都係你估佢唔到啦......

家長及小朋友真厲害,差不多完全記得成個面見情況.....
anyway....都係一d無得準備的項目,就算有準備小朋友都可能失準.....
take it easy. 對大人小孩最好.

我無點問小朋友見咩...只喺問佢入到場地仲有無好驚...因為佢唔想入去....佢話好玩同ok,就收線....張sticker比我一見到佢就撕走,睇到無睇有d其他嘢係上面....

等...同估估吓, 係大家參與"遊戲"的一部份啦.

我交表個日有貼出時間表: 1st int.幾時同2nd int.幾時仲有final result幾時, 不過我唔認為有2nd int. 所以只記住1st int的日期.....

原帖由 thomasha 於 10-10-11 17:28 發表
They gave a rough period at the admission briefing.  I think it was end of Oct or early Nov.

You don't get all the necessary information from "published" sources of this school. :)

如果要寄2nd int.信都係300個左右之麻, 唔得果d會12月先寄信(連同多收你的一個回郵信封)通知你.

原帖由 thomasha 於 10-10-11 22:42 發表
It is quite unlikely for them to sort out all applications within one week.  Besides, they have to prepare notification letters.
‹ 上一主題|下一主題