用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男女校, 齋校 (男校/女校) 的分別?
go

男女校, 齋校 (男校/女校) 的分別? [複製鏈接]

聽好多家長
各有意見

請問大家
你地想小朋友係讀咩學校呢?
   1    0    0    0

我仔仔今年升讀F.1係間全男校,開頭佢都好唔喜歡間學校,因為係男校 但現在都讀左差不多兩個月,我眼見佢放學回來不知幾開心,我現在問佢喜不喜歡這間學校「佢現在答我Ok」起碼上堂唔會周圍望女仔先啦

仲要係搭火車,就算係直通車,成20個鐘,D服務員都冇空姐咁好。

原帖由 Yanamami 於 11-9-21 17:02 發表
o華! 一個人去上海......好叻!  我大女8歲時我都送佢上飛機去澳洲, 但感覺大陸危險d.

回覆 1# Lyn 的文章

o華! 一個人去上海......好叻!  我大女8歲時我都送佢上飛機去澳洲, 但感覺大陸危險d.

Yanamami, Cello093,

你地都講得好好笑. 有一點, 個女仔樣很普通.

個女仔都幾獨立, 四年班時就話可以自己搭火車去上海, 咁佢亞媽就係紅勘送佢上火車, 佢親戚就係上海接佢. 俾著我都要三思, 始終係9歲女童.

但我係欣賞尼個女仔的.

我兩個仔都係男女校, 一個F7, 一個F4, 間中都有女仔送野比佢地, 佢地有冇送野比人就唔知, 我地會睇住佢地既行為, 以防拍拖, 亦要解釋拍拖既後果等等. 大既係F4/5想過拍拖, 不過我地睇到冇比佢地開始, 而佢地話有同學拍緊拖, 不過比例唔多, 同班知既都係3/4 pair...
我自己本身讀齋校, 而學校附近冇其他學校, 所以冇拍拖, 其實就算齋校, 只要附近有其他學校, 就都會比較容易拍拖, 我地揀學校反而係揀地點多過係咩學校, 佢地學校附近係冇7仔/機鋪/k場/商場等, 唔使比佢地放學流連....
有話齋校成績好d, 但學校唔應該只教學術, 應教埋待人處世等其他野, 而且要計成績, 應該計埋出黎做野係既成就...

好大機會做咗剩女!

原帖由 Lyn 於 11-9-20 15:36 發表

我有一朋友的case係 個女好喜歡名牌野, 靚野, 但佢不諗住靠男人, 佢好努力讀書, 話要入好的大學, 將來做專業人任, 咁先有錢買到自己中意的野云云. 佢話d 同學晒時間去拍拖係最笨的, 將來有苦自知.

...

回復 1# Lyn 的帖子

Lyn,
一線之差就去左援交..... 好彩佢識諗.

Hi, Yanamami,

我有一朋友的case係 個女好喜歡名牌野, 靚野, 但佢不諗住靠男人, 佢好努力讀書, 話要入好的大學, 將來做專業人任, 咁先有錢買到自己中意的野云云. 佢話d 同學晒時間去拍拖係最笨的, 將來有苦自知.

個女咁叻諗, 我都替佢亞媽開心.

回覆 1# Lyn 的文章

Ha Lyn, long time no see!

ha ha, fall in love at the first sight, how romantic!

原帖由 Yanamami 於 10-10-18 09:59 發表
但, 我朋友個仔讀男校, 都無礙佢識女仔, 因住同一座大廈, 係lift識. 又, 佢d同學亦識到其他女校學生.  有時真係避無可避.

原帖由 hw1115 於 11-9-19 13:05 發表

如果係男仔最好揀男校 ? Why ?

女仔一般較男仔早熟,思春期較早來臨。相反男仔發育較遲,由其低年級適值成長期的一個重要階段,除了可專注於學業,同學之間的友誼較易建立。根基打好了,學習能力高了,友誼建立了,思想成熟了,那怕以後風吹雨打和萬般誘惑。
同時礙於女生在初中時成熟的表現,男生一般發揮較難,自信心亦較女生薄弱。
相反現在資訊發達,社會亦較前開放,一些聯校活動以至各式各樣比賽、交流等日趨頻繁,高班的同學已可藉此聯繫和交流。讓我們看看今日各間中學的學生會組織,早已跳出學校,踏上跨校、跨區和跨網的道路。

原帖由 fallenleaf 於 11-8-13 19:08 發表
如果係男仔最好揀男校,女仔就最好看其意願啦。因為女仔較男仔早熟,由其在12-14歲呢個階段。

如果係男仔最好揀男校 ? Why ?

醫學上.9成以上同性戀係先天,唔好想當然

時代唔同我會怕小朋友變gay or les。

如果係男仔最好揀男校,女仔就最好看其意願啦。因為女仔較男仔早熟,由其在12-14歲呢個階段。

原帖由 350fi426 於 11-8-12 16:36 發表
我都覺得男女校會好些.因為公司裏請浄女校或男校的預科生都是有問題.現在請的多是男女校.因社交相處較好些.

想請問有什麼問題呢?因為我大仔都是讀男校,如果知道問題所在,可以及早補救.謝謝.
‹ 上一主題|下一主題