用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 想請教劍鳴家長
go

想請教劍鳴家長 [複製鏈接]

1    0    0    0

我想問下, 係你有朋友既仔女係度讀定係佢地都係聽返黎?
如果係,係讀nursery定K1?

以我經驗唔覺!相反, 返了一個月K1後乖了好多!老師亦好有愛心!

不過, 我個人覺得km鍾意收啲活潑d既小朋友.

原帖由 mimi218 於 10-10-9 19:03 發表
我心目中這是一所名校, 出名課程深, 是我想考的其中一間學校, 不過, 聽到朋友說一些學校情況, 希望各位家長俾下意見
聽朋友說(不只一個), 有在劍鳴就讀的家長說好多老師資歷淺, 唔係好識教, 同埋啲小朋友上課時周圍 ...

不會呀﹐d課程十分緊密﹐小朋友根本沒有可能周圍走又跟到進度。放心啦。

原帖由 mimi218 於 10-10-9 19:03 發表
我心目中這是一所名校, 出名課程深, 是我想考的其中一間學校, 不過, 聽到朋友說一些學校情況, 希望各位家長俾下意見
聽朋友說(不只一個), 有在劍鳴就讀的家長說好多老師資歷淺, 唔係好識教, 同埋啲小朋友上課時周圍 ...

坦白講我唔覺得wor,反而我朋友個仔本來好活躍,但返學一個月後知道咩叫有規矩,唔會走來走去,而且我反而覺得老師有經驗,唔知道係咪我女女o甘好彩編到個好老師啦,老師都好有愛心亦好留意到小朋友上堂時同佢本身o既興趣同缺點,而且KM係小班教學o既,就算有好多老師無教你個小朋友佢o地都會認得同佢o地say hi好親切。

我反而覺得KM鐘意收D比較坐得定o既小朋友,因為我見好多都係o甘,當然有例外啦,如果亂個課程就唔會o甘緊逼啦,所以如果你真係想俾小朋友入呢間學校,你自己都要付出唔少,每年都要做兩個project,又有聖誕卡同運動會設計比賽。

吓﹐講課程係好緊迫, 但我個小朋友跟得上﹐唔覺佢唔明﹐除功課多之外﹐亦唔係好辛苦。

我仔仔嗰年多數同學都係細仔(我仔都係)﹐呢幾年reputation好咗﹐多咗大仔報﹐可能收多咗d大仔。

原帖由 mimi218 於 10-10-11 17:13 發表
可能你們小朋友那班個個都乖, 同老師好, 不過, 佢地又唔會騙我, 因為佢地都知我好想小朋友入呢間!
他們指的是就讀k1的學生(3位,不同家長的,在不同年度 全部在k2已轉走, 不是轉去基督堂.
另外, 剛有鄰居說與她住同座 ...

原帖由 mimi218 於 10-10-11 17:13 發表
可能你們小朋友那班個個都乖, 同老師好, 不過, 佢地又唔會騙我, 因為佢地都知我好想小朋友入呢間!
他們指的是就讀k1的學生(3位,不同家長的,在不同年度 全部在k2已轉走, 不是轉去基督堂.
另外, 剛有鄰居說與她住同座 ...

其實我都唔覺得教過o下就算,因為我個女由N班讀到家下K班,上年教過o既o野佢到家下都好記得,唔知道老師用D咩方法領到佢o地入晒個腦,例如上年教過消防員係點o既,佢到家下都仲好記得,仲話返俾我聽o添。

講真每間學校都有D坐得定同坐唔定o既小朋友,而且亦都有D多嘴都唔多嘴講o野o既小朋友,如果你問我係咪KM鍾意收呢D人,我就只係用自己o既觀察我個女o既同學仔,我都認識一D隔離班o既小朋友,真係無呢個感覺。

我亦知道亦識人係N班或者K班跟唔上就轉校o既都有,講真如果你o甘想小朋友入呢間學校,咪interview完就睇睇學校o既環境,同D老師傾o下計咪大概都知道係咪自己杯茶囉。

至於你話佢鍾意收大仔,o甘講真有好多學校都係o甘,我個女依家K1,佢o個班今年都嚟咗唔少細仔由9-12月都有,如果係N班,因為要夠兩歲,o甘如果未夠年齡o既細仔就會o係下學期插班,我知道o既就係o甘多喇。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cat_house 於 10-10-11 12:16 發表
不會呀﹐d課程十分緊密﹐小朋友根本沒有可能周圍走又跟到進度。放心啦。

有~ 可能就係咁.. d老師都無我隻曳人辦法~

N班時, 試過因為爬嚟爬去 (枱/櫃), 俾老師罰佢出課室 (其他小朋友準備放學)
一課20分鐘嘅堂, 隻曳人响3分鐘之入識哂.. 開始走動~ 或者問問題~

e+ K1, 仲未聽到老師complain, 希望係有好轉啦~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

去到每間學校, 都有唔同類型嘅學生, 聽話嘅~ 唔聽話嘅 都有!
同樣地~ 一樣有d無咁好 (同你小朋友唔夾) 嘅老師

我本人唔覺得師資真係好緊要, 相對之下, 我覺得老師有無愛心會緊要d! 一個有心嘅老師, 就會係小朋友學習嘅model~ 佢仲會好體貼咁用唔同方法去"治"唔同嘅人仔!

以我所以~ 老師係控制到上堂情況嘅~
恐龍家

你個只係n/k1班啫﹐大d就會定d架啦。
而且上到k3就真係緊密到唔會有時間周圍走架啦﹐老師都會要求佢地坐定d。我個仔k2時都時常自己走開...去看書﹐老師以為佢唔識﹐但係問佢佢又答到喎。老師都吹佢唔脹架。

原帖由 小曳人 於 10-10-14 11:26 發表

有~ 可能就係咁.. d老師都無我隻曳人辦法~

N班時, 試過因為爬嚟爬去 (枱/櫃), 俾老師罰佢出課室 (其他小朋友準備放學)
一課20分鐘嘅堂, 隻曳人响3分鐘之入識哂.. 開始走動~ 或者問問題~

e+ K1, 仲未聽 ...

我都唔覺喎, 舊年n班學過d野, even係中文字, 到而家都記得, 反而而家起新學校就真係返黎問佢乜都唔知.

有咁多人轉走, 係咪都係k1讀讀下走? 有既話麻煩講聲我聽, 我想轉返入km但學校話無位

不過無論係名校定雞校, 都要睇夾唔夾既, 名校出黎唔=一定係成功人士, 雞校都有叻人出.

醒目開學勳章

我個仔而家讀k3十分活潑,課程緊迫但全部都識 佢不知幾開心

原帖由 elmolly 於 10-10-16 16:37 發表
我都唔覺喎, 舊年n班學過d野, even係中文字, 到而家都記得, 反而而家起新學校就真係返黎問佢乜都唔知.

有咁多人轉走, 係咪都係k1讀讀下走? 有既話麻煩講聲我聽, 我想轉返入km但學校話無位

不過無論係名 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 himuimui 於 10-10-19 13:10 發表
Hello all mama(s),
How do you feel in KM N1 ?? I want to apply 2011-2012 N1 for my son.

Do your kids love school ? Have fun in school ?? Need parents to attend in their school activities ??

Besides the school fee, other extra fee needs to pay ??

老師真係好好~ 有問題歡迎家長打去搵佢地幫手, 過一排又會打嚟follow up
個傻仔都鍾意學校同返工.. 不過唔知點解, 上到K1走哂佢最friend嗰d同學仔, 好似再無新朋友仔~

有書/校服錢
參加活動(e.g. sports day/x'mas party)要收費
恐龍家

醒目開學勳章

原帖由 himuimui 於 10-10-22 09:58 發表
Thanks for sharing.

My friends said KM admin is no good. And the school bus is shared with other schools and it is quite dangerous for n1. Isn't it right ??

The school tells me that  later K1 needs  ...

坦白講Admin我覺得幾好,你個friend覺得邊方面有問題,因為我聽過D好差o既學校admin case。  

至于你問校車我就答唔到你喇,因為我係自己接送o既。

另外PN班一班大概20幾人,每班有一個班主任,一個助教老師同一個嬸嬸,會將小朋友分唔為三組,小組教佢o地o野,至于K1我個女so far返學到依o家都未叫咗寫過字,連線畫o下圓圈油o下顏色就有。

School bus - parents from different schools also complaints to their school bus.    But, is school bus the major factor to determine the school?

Admin - schools knows how to do admin does not mean they know how to teach.  So far, I find the KM admin acceptable.

Open area - no n1 kids only play at indoor hall only.

Writing - yes KM teach to write a bit early, I think starting from K1 second term.  Whether it is good or not, depends how you think.

原帖由 Smallpigbb 於 10-10-22 13:37 發表

坦白講Admin我覺得幾好,你個friend覺得邊方面有問題,因為我聽過D好差o既學校admin case。  

至于你問校車我就答唔到你喇,因為我係自己接送o既。

另外PN班一班大概20幾人,每班有一個班主任,一個助教老師同一個嬸嬸,會將 ...

醒目開學勳章

原帖由 himuimui 於 10-10-23 11:09 發表
My friend said when his kid has interview N1, many kids and parents stay into a small hall to wait over 45min ( too manay people stayed together so it made him and his kid feel bad ).
And when he ask ...

講真始終係細學校老師唔一定多,但每班都夠人用,因為N班就一定有一個班主任、助教老師同嬸嬸,如果你話interview日D老師唔同你朋友傾o下,可能係因為D老師要忙住安排同接見,其實in完都會有D老師o係某D班房介紹課程同書,應該可以同o個D老師傾o下計。

至於你話無得出去戶外玩就係o既,因為N班通常就o係室內個playground度玩,但唔係完全無得出,我估大概一個月都有2次到啦,因為有時有D特別活動都會帶佢o地出去出面,我見我個女o既相集都有唔少戶外相。

I agree that the admin for admission is bad.  But it has no relationship with the teaching.

Do you really means to pay to the school for children playing outside instead of learning in classroom?  Don't you think playing at playground can be done with parents/maid outside school time?

原帖由 himuimui 於 10-10-23 11:09 發表
My friend said when his kid has interview N1, many kids and parents stay into a small hall to wait over 45min ( too manay people stayed together so it made him and his kid feel bad ).
And when he ask ...
‹ 上一主題|下一主題