用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教一下,謝謝!
go

想請教一下,謝謝! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

YES
一日未去直資註冊, 一日都唔駛簽undertaking放棄政府派位, 所以現階段, 政府派位仲係正常進行中
你可以不停向心儀直資叩門, 直到佢收, 你又決定去註冊, 就會需要簽undertaking, 到時就會通知edb終止政府派位
順帶一提, 就算你已註冊直資, 無得再玩政府派位, 你一樣可以o係6月派彩後去心儀官津校叩門的

原帖由 Geni 於 10-10-11 09:23 AM 發表
應該咁講,一日未confirm任何直資位,你都可以繼續參加政府派位.如果自行得咗就可以要自行個位,唔得就一月參加大抽獎,6月出結果.無論大抽獎前後候補生都有機會有位.但叩門位就只有小部份直資會有,因為有位都多數留番俾 ...

醒目開學勳章 王國長老

YES, 不一定
我女當年都係叩到7月尾, 間心儀直資至收(不過由於我之前已註冊另一間私校所以無大抽獎)
家長註左冊, 可以註好多間, 佢地唔放位, 學校就唔可以再後補收生, 好不幸有D家長, 真係自私地HOLD住10個8個位唔放, 慢慢唸, 直到6,7月真係要交學費至"被迫"放返D位出黎, 再衰D, 開左學扮病都死要HOLD住幾個位 , 咁WAITLIST生唯有等運到

原帖由 ziyi 於 10-10-11 01:21 PM 發表
不一定
如TSL在6月份會有第2輪,雖然少位,但是重新來過的,不會計第1輪的waiting list
而LHT則有朋友在最初沒有申請,但叩門又ok左
不過大多數來說,會俾waiting list的先
...
‹ 上一主題|下一主題