用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學...大家點睇? ...
go

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學...大家點睇? [複製鏈接]

我對呢間學校一D印象/認識都無,只係知道係一間新學校,請問校風如何?收BAND幾學生?係咪對升浸大有幫助?我今日打左去學校問,佢話升浸大絕對有優勢,此話何解?有何數據?
   0    0    0    0

原帖由 minijelly 於 10-10-12 19:49 發表
我對呢間學校一D印象/認識都無,只係知道係一間新學校,請問校風如何?收BAND幾學生?係咪對升浸大有幫助?我今日打左去學校問,佢話升浸大絕對有優勢,此話何解?有何數據? ...

有朋友子女皆讀此校。佢話此校行政混亂,老師流動性奇高,高於八成的上屆老師會選擇離去,每年更新。而留下的,則是冇料兼愛搞人事傾軋的,小心小心

原帖由 minijelly 於 10-10-12 19:49 發表
我對呢間學校一D印象/認識都無,只係知道係一間新學校,請問校風如何?收BAND幾學生?係咪對升浸大有幫助?我今日打左去學校問,佢話升浸大絕對有優勢,此話何解?有何數據? ...

真係麻麻哋, 朋友個女喺band3津校讀中一, 想轉校重讀中一, 揾"暈"全區都無津校收佢, 最後終於轉咗去黄錦輝,
但讀落發覺校風真係唔係咁好, 要升浸大都係要靠成績, 唔會因為讀呢間就得 !

我上個佢地個網頁睇過, 都要$3500一個月, 我想問下培基有無人知佢好唔好呀? 培基每月$1700, 有無人試個讀呢間? 有咩評價?

咁睇黎真係麻麻地喎,要再考慮考慮

原帖由 2隻臭豬 於 10-10-13 15:22 發表
我上個佢地個網頁睇過, 都要$3500一個月, 我想問下培基有無人知佢好唔好呀? 培基每月$1700, 有無人試個讀呢間? 有咩評價?

我個仔今年係培基升中一,老師比較後生,係「中學交流區」有培基的交流的topic,我暫時都覺得ok,但各人的要求唔同,所以你亦可以入去聽吓其他培基家長的意見。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2237441&extra=page%3D1

原帖由 csy_ma 於 10-10-13 12:20 發表

有朋友子女皆讀此校。佢話此校行政混亂,老師流動性奇高,高於八成的上屆老師會選擇離去,每年更新。而留下的,則是冇料兼愛搞人事傾軋的,小心小心 ...

以前係BK都討論過這間學校,都係彈多過讚,但都有家長話好,我就覺得太貴,唔值,所以無選擇到去申請報讀。

打左去學校問,佢話升浸大絕對有優勢,此話何解?有何數據?

家陣講緊係上大學 , 並唔伯係升小學喎 .
入得大學點都係叫精英 , 由此可見 , 我都相信 , 此校行政上確有點混亂

原帖由 Ivy07 於 10-10-13 17:24 發表

我個仔今年係培基升中一,老師比較後生,係「中學交流區」有培基的交流的topic,我暫時都覺得ok,但各人的要求唔同,所以你亦可以入去聽吓其他培基家長的意見。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2237441&ex ...

Thanks you!

原帖由 minijelly 於 10-10-13 17:03 發表
咁睇黎真係麻麻地喎,要再考慮考慮

我朋友的仔囡分別讀緊小學和中學,但佢讚不絕口噃!
佢話津校雜,乜家庭都有,而WKF學費貴,讀得嘅都係中產家庭,佢話朋輩和家庭背景好重要0咼!
加上多外藉老師,英文程度好深,啱晒佢小朋友日後出國升學。
*以上純屬朋友的意見*

亞仔之前補習老師住係間學校對面, 佢有小朋友, 大家吹下水, 問佢有無考慮石門間小學, 又有中學做 back up,佢話有同佢D學生補, 中英數三科都有, 佢一科都收好貴.嘩! 加理學費咪好貴, 佢話家長打政府工, 比好少學費, 所以係出面再補, 都唔係好傷.不過老師說小朋友係度讀書係好開心。 

佢話間學校課程比出外傳統小學三科都唔達標, 如果直升上中學, 基本上多數要出國讀.  間學校已經說沒有IB,但又話會用IB模式去教學,中6又要考本地公開考試,
0甘掂唔掂? 

原帖由 csk家長jj 於 10-10-14 23:08 發表

我朋友的仔囡分別讀緊小學和中學,但佢讚不絕口噃!
佢話津校雜,乜家庭都有,而WKF學費貴,讀得嘅都係中產家庭,佢話朋輩和家庭背景好重要0咼!
*以上純屬朋友的意見* ...

原帖由 catcatmom 於 10-10-15 07:45 發表
亞仔之前補習老師住係間學校對面, 佢有小朋友, 大家吹下水, 問佢有無考慮石門間小學, 又有中學做 back up,佢話有同佢D學生補, 中英數三科都有, 佢一科都收好貴.嘩! 加理學費咪好貴, 佢話家長打政府工, 比好少學費, 所 ...

係廣源和CITY ONE 附近 的補習社, 都有佢地學生去補習 . 也覺得好奇 . 比3千幾學費之外, 仲要比成 千幾2 千補習  .
想知係學校是上甚麼課程  ?

原帖由 csk家長jj 於 10-10-14 23:08 發表

不過據聞有D初中級前列位置既學生,覺得唔對路,轉考出面既學校,沙循唔收,林護收咗,結果讀得好好好辛苦喎

原帖由 csy_ma 於 10-10-15 13:27 發表

不過據聞有D初中級前列位置既學生,覺得唔對路,轉考出面既學校,沙循唔收,林護收咗,結果讀得好好好辛苦喎

可能一下子由活動教學轉返傳统教學唔適應吧!
林護收得都應該好叻

醒目開學勳章 王國長老

唔係掛, 香港D大學全部都係要公開爭, 點會讀浸大王錦輝中學會對升浸大絕對有優勢????
如果事情係咁, 我強烈建議你去港大同學會書院 (講下笑姐)

原帖由 minijelly 於 10-10-12 07:49 PM 發表
我今日打左去學校問,佢話升浸大絕對有優勢,此話何解?有何數據? ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-15 16:00 發表
唔係掛, 香港D大學全部都係要公開爭, 點會讀浸大王錦輝中學會對升浸大絕對有優勢????
如果事情係咁, 我強烈建議你去港大同學會書院 (講下笑姐)

...

HEHE~~係呀,反正都係喇,緊係搵間個名勁D架啦

醒目開學勳章 王國長老

有無咩哈佛大學同學會果d呢可

原帖由 minijelly 於 10-10-15 08:55 PM 發表

HEHE~~係呀,反正都係喇,緊係搵間個名勁D架啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-15 21:32 發表
有無咩哈佛大學同學會果d呢可

俾你笑死 有既記住PM我

醒目開學勳章 王國長老

EE? 岩岩見到你個名唸起, 你係咪"星星公司"果個呀? 你女升中拿? 時間過得真係快........

My kid was accepted by WKF last academic year.  But we did not register it.  After the deadline, WKF rang us and asked whether we would take the offer.  Not fair to those on the waiting list actually.

I remembered that when we attended the interview, the school campus was closed during lunch break.  All candidates were asked to wait outside despite the weather was quite cold.  

原帖由 north2010 於 10-10-13 14:55 發表

真係麻麻哋, 朋友個女喺band3津校讀中一, 想轉校重讀中一, 揾"暈"全區都無津校收佢, 最後終於轉咗去黄錦輝,
但讀落發覺校風真係唔係咁好, 要升浸大都係要靠成績, 唔會因為讀呢間就得 ! ...
‹ 上一主題|下一主題