用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 及 SC 真係甘好???
go

KV 及 SC 真係甘好??? [複製鏈接]

自己做下功課, 了解下兩間學校先.

多人報=好? 我唔覺, 呢兩間係出名過你仔仔讀果間, 但睇你要d咩而唔係邊間好d, 每人既需要唔同. 我見過有人唔讀德望去讀york, 亦都見過有人由n1間學校轉去sc之後想轉返原校, 諗真d乜野最啱自己小朋友, 唔係比個名攪亂自己.

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-13 11:10 發表

請問GH有新校長未呀?

未有新校長, 不過有個好有心既"暑理校長", 專登同我地遂班開會比家長了解學校既情況, 我覺得就算遲d有新校長都未必咁有心. 作為一個有d要求既家長(我自己認為), 我收貨

原帖由 小曳人 於 10-10-13 12:18 發表

你無同我講過係"署理" 校長喎!
:;pppp:

我有話係"代校長"架, 唔留心

如果樓主係想要深同谷, 可以唔洗咁遠出九龍塘讀KV. 我有朋友起你仔仔學校讀K2, 舊年開學第二個星期已經要寫字(係真係寫, 唔係連線), 仲要係寫唔少, 仲有reading scheme, 每星期要讀中英文圖書, 我見到佢d功課我覺得唔易. 今年校長話因為有家長話上小學中文唔夠, 又會加深中文. 如果唔係非要KV個名不可, 唔一定要去考. 淨返既SC, 最出名係英文, 咁你仔仔而家間學校既英文程度你又滿唔滿意?

原帖由 小曳人 於 10-10-13 16:35 發表

人地係monkey05呀!

不過呢排好少見到佢.. 消失咗咁~

知啦~ 明啦.. 好媽媽!

btw, 嗰d料, 我都花咗好多時間, 睇咗好多post抄低架!

真係要讚下luiflora, 今年好多媽媽, 睇都唔睇下, 咩功課都唔做就起到問xx同xx邊間好d, x校有乜好, 真係睇到都費事答. 個仔係自己既, 自己都唔做功課, 真係無人幫到佢地.

諗返舊年報k1, 我起碼起到"咆"左兩年再問人又再起yahoo search, 可以我呢d係老式人lu...

原帖由 小曳人 於 10-10-13 16:58 發表

仲有小朋友嘅自信心!
如果見到陌生人啞哂, 真係點叻都無用
(樓上某人唔該唔好對號入坐.. 絕無影射意思~)

最近聽咗個直資校長嘅講座, 佢話小朋友最緊要有禮貌, 有自信~
我努力緊..
...

我有話你咩? 佢改善緊, 只可以講句"wrong timing"

原帖由 小曳人 於 10-10-13 17:16 發表

見你咁大頂高帽..
响度不得不提我嘅明燈 : ELMOLLY
佢當年攞埋hkps嘅form俾我, 但係我c都唔填!
係佢話我知KM仲接受報名.. 踢咗我幾次交form..
係因為佢.. 我先知有人會做咁多research.. BK有咁多resource.. ...

咁你仲唔請我食飯既? 出過post就算咁便宜呀

係呀, 留意九龍塘同火炭兩間HKPS好唔同, 九龍塘就K3先開始谷, 火炭就K1已經開始谷, d野都唔易架.

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-18 12:35 發表

但係有d人功課都唔做,一上來就問d interview questions 點答,真係勁

我都想我知道學校想要既答案, 咁我個女就唔洗煩

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-18 15:38 發表

你個女唔係搞掂唔使煩,又轉?

暗喻下無人知d答案姐

(我個女果畢, 真係你睇我好, 我睇你好...)

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-18 17:07 發表

你而家果間同ex差異o甘大,你囡囡有冇唔習慣?如果唔對路,ex會唔會收翻架?

易放難收, 所以佢無唔慣, 係我覺得唔對路姐.

問左喇, ex無位唔收呀.

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-18 17:22 發表

慘,o甘重報唔報好

你個都係囡囡? 報囉, 報左先, 幾時都係你揀人好過人揀你. 我都無死"lur"我ex, 因為自己都鍾意果間小學, 都係果句, "無完美"

又唔係唔好, 要睇你expectation, 可能只係唔係我anticipate既野姐
‹ 上一主題|下一主題