用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul Boy
go

St. Paul Boy [複製鏈接]

其實都唔一定係架...我個仔話當時排佢之前的三個小朋友都唔肯答老師問題, 我個仔主動話比佢答先, 老師都有比佢答...不過都入唔到2 nd in, 所以真係冇路捉呀.

原帖由 ChunYinMa 於 10-10-13 13:55 發表
間間學校都有自己的收生標準, 佢地looking for 邊類型的小朋友只有佢地知, 沒有2nd int 不等於小朋友不叻. 有2nd int. 亦不等於佢比你小朋友叻.

無疑在這場遊戲中, 大胆, 肯說話的小朋友比較著數, 但我想運氣更加 ...
感謝主

很同意你的說法..我個仔好ENJOY 去interview 呀. 見完最後一間仲問我, 係唔係冇得去interview 啦?好想再去咁樣.

加上佢interview的表現都同佢平時好相近 (除咗有一次佢唔記得咗老豆叫咩名!!!) 而家個人仲有禮貌咗, 可能都係interview 的好處...緊張的就只有家長吧!

原帖由 Gogojuly 於 10-10-13 23:14 發表

我的小朋友入唔到第二輪面試,但我沒有自責,也沒有覺得小朋友唔叻.

個人覺得真係學校揀學生,而考到的學生又會揀學校.未能入選A校,去B校亦不壞.平常心,或許我早已打算若考不到便讓他入讀官/津校吧.

我比小朋友去考 ...
感謝主
‹ 上一主題|下一主題