用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有家長比較培正和方方, 話培正課程好淺, 真的嗎? ...
go

有家長比較培正和方方, 話培正課程好淺, 真的嗎? [複製鏈接]

有家長比較培正和方方, 話培正課程好淺, 真的嗎? 方方就比較深, 上小學完全無問題... 真的嗎??
   0    0    0    0

你想你個小朋友入教得深得過 D or 一條龍過 D 呀?

睇事情要睇長遠. 你鍾唔鍾意培正小學? 如果鍾意就唔使諗咁多啦.

我朋友的仔仔讀培正,由幼稚園升到中學,小學升中學時,並不是100%直升的,我記得朋友講只有一半學生是可以直到中學,如果想穩穩陣陣升到中學,就一定要考到頭三分之一,中間成謮既學生要抽籤,而最尾既三分之一就BYE BYE。

原帖由 w_y 於 10-10-13 17:33 發表
睇事情要睇長遠. 你鍾唔鍾意培正小學? 如果鍾意就唔使諗咁多啦.

培正我就晤知. 不過方方的確聽過有朋友話佢地銜接小學課程無問題!

我姨甥仔正讀方方K3,課程的確算深, 功課也多, 連接小一應該無問題, 考私小也多數有第二次面試. 唯一考慮應是小學派位, 因方方小學很貴而且是Intl school, 要自己另作安排

重點係培正係咪你杯茶姐, 如果要深, 一定唔應該揀培正. 培正比既係直升上培小同埋品德既培養, 要呢d就揀培正, 要深既咪揀方方囉.

兩間好唔同既學校, 無得比較邊間好d

原帖由 elmolly 於 10-10-14 00:29 發表
重點係培正係咪你杯茶姐, 如果要深, 一定唔應該揀培正. 培正比既係直升上培小同埋品德既培養, 要呢d就揀培正, 要深既咪揀方方囉.

兩間好唔同既學校, 無得比較邊間好d ...

2間好唔同既學校 點可能比較
培正幼稚園開學禮當日校長好清楚講明培幼既課程係PREPARE小朋友升上培小. 家長如果要深既課程要同出面既其他K比較深淺 SORRY 你地選錯學校了.
好清楚講到K 係幫小朋友打好基礎,培育好品德,2次家長會校長都再3提到"港童"問題, 明確希望家長努力培養小朋友品德. 比小孩入得培小既家長大多數係一心直上培小.
暫不提培中,因為講緊10年後既事.小朋友/學校/學制既轉變太多未知數.
培幼係好小默寫呢方面既訓練,主力教好小朋友閱讀,自理同品德. 不小家長都提到培小比其他小學其實係深.培幼小朋友升上培小都無問題 (當然要家長既輔助).
家長不應把培幼跟其他幼稚園比較.如果唔係一心上培小.培幼唔會係你杯茶

太好了, 多謝各方意見, 真係要好好同老公相量吓!

原帖由 NICOLE123 於 10-10-14 09:31 發表

2間好唔同既學校 點可能比較
培正幼稚園開學禮當日校長好清楚講明培幼既課程係PREPARE小朋友升上培小. 家長如果要深既課程要同出面既其他K比較深淺 SORRY 你地選錯學校了.
好清楚講到K 係幫小朋友打好基礎,培育好 ...

原帖由 靚媽媽店 於 10-10-14 09:47 發表
太好了, 多謝各方意見, 真係要好好同老公相量吓!

再提多一點.培幼係一間好平民既學校. 家長同學生都係平民百姓
收費係平到笑. 家長慳到既錢可以幫小朋友學好多其他野.
方方我估收費應該唔平.

一條龍學校的小朋友無升小的學術壓力(今年私小面試已說明學術考慮少之又少); 相反, 其他KG要為小朋友上戰場出戰作準備.

點解不由中學推番轉頭去考慮KG呢?
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

好 fit 我要求,想請教 NICOLE123, 多唔多同學住港島?

原帖由 NICOLE123 於 10-10-14 09:31 發表

好清楚講到K 係幫小朋友打好基礎,培育好品德,2次家長會校長都再3提到"港童"問題, 明確希望家長努力培養小朋友品德.

培幼係好小默寫呢方面既訓練,主力教好小朋友閱讀,自理同品德. 不小家長都提到培小比其他小學其實係深.培幼小朋友升上培小都無問題 (當然要家長既輔助).

原帖由 Sumyeema1 於 10-10-14 10:07 發表
好 fit 我要求,想請教 NICOLE123, 多唔多同學住港島?

呢層真係唔清楚.不過你可以打電話去校車部問下有無校車去港島.咁應該會知

咁小學至打算考入去站正機會大唔大,多唔多位?  
其實有無德育自理能力和三文兩語都有的幼稚園嗎?點解成日好似一定要是但選一樣?
如果放左學仲要花時間再,出外補習學語文方面的東西,小朋友會唔會太呆板呢,學費平左,但又攞返出來俾佢學語文,條數咪一樣,相反仲浪費了時間呢,德育自理能力唔係應該在家裡教嗎?身教不可以嗎?因為小朋友平時時間其實唔係好多,會唔會學興趣如音樂,畫畫,跳舞等會開心D同多D啟發,所以我都好煩惱,我唔想編滿哂小朋友D時間表學呢樣學個樣,我覺得俾佢行下山,接觸大自然仲好,大家點睇?

我都覺得小學要補習真係好慘! 我prefer運動下玩下健康D開心D... 行下山,接觸大自然真係good ideas

原帖由 洋洋 於 10-10-14 11:38 發表
3年後都唔知什麼世界, 到時至諗啦....

我朋友的小朋友, 隨了補語文,
另外仲有學piano, swimming, ballet, skating, drawing....
當中大部份都係玩票...
朋友話小朋友玩完冇興趣咪唔玩,
未玩過點知好唔好玩.... ...

方方程度真係深的,是一間不錯的學校。 老師經常有update小朋友在學校的情況。

原帖由 anteater 於 10-10-14 11:16 發表
咁小學至打算考入去站正機會大唔大,多唔多位?  
其實有無德育自理能力和三文兩語都有的幼稚園嗎?點解成日好似一定要是但選一樣?
如果放左學仲要花時間再,出外補習學語文方面的東西,小朋友會唔會太呆板呢,學費平左,但 ...

除左自動放棄學位既學生,培幼係100%上培小. 小一先考入去機會唔係無. 不過難d囉

其實就算唔係培幼 我知好多kv , sc 既家長都會比小朋友再去上英文, 普通話, 繪畫, 音樂.....etc 既興趣班.
我都有比小朋友上英文班, 繪畫,合唱團為咩 ? 因為佢太多時間同佢有興趣,佢上得開心. 就算佢係讀培幼定kv 定sc 我都會比佢上. 我覺得大人不要把"辛苦"2字掛在口邊, 其實小朋友係enjoy架. 可唔可以唔好當係"補習" 呢 ?
我識朋友個仔本來一星期上一次英文班, 佢自己同媽咪要求一星期上2堂. 當然如果小朋友唔開心,你迫佢上都無用.

原帖由 靚媽媽店 於 10-10-14 11:58 發表
我都覺得小學要補習真係好慘! 我prefer運動下玩下健康D開心D... 行下山,接觸大自然真係good ideas

行下山,接觸大自然 要家長陪..呢d係假日既活動當然重要啦
不過興趣班係平日放學後既活動
總好過佢係屋企無所事事.
‹ 上一主題|下一主題