用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個囡皮氣差,有咩課程可幫到佢呢?
go

個囡皮氣差,有咩課程可幫到佢呢? [複製鏈接]

皮氣差,引致人際關係都唔好,成日都話唔鍾意同邊個同學玩,又話比邊個同學整,成日都唔開心,怎樣好呢?
   1    0    0    0

Please check pm.

原帖由 南靜 於 10-10-14 10:42 發表
皮氣差,引致人際關係都唔好,成日都話唔鍾意同邊個同學玩,又話比邊個同學整,成日都唔開心,怎樣好呢?

真心話,孩子是父母的鏡子。

咁又唔一定父母都係咁, 每個小朋友都有唔同性格, 就算係兄弟姊妹同一父母, 性格都各有特性, 脾氣和喜好都各有不同, 咁有點解釋呢?我覺得有些小朋友係本身性格會比較强, 比較難教, 需要多啲時間和耐性地去引導他們.

Hi

I think "EQ Class" may be good for her.

原帖由 happyvalley 於 10-10-14 23:31 發表

Totally agree

咁又唔一定父母都係咁, 每個小朋友都有唔同性格, 就算係兄弟姊妹同一父母, 性格都各有特性, 脾氣和喜好都各有不同, 咁有點解釋呢?我覺得有些小朋友係本身性格會比較强, 比較難教, 需要多啲時間和耐性地去引導他們.

子女脾氣暴燥,和教導關係極大。遠遠大於天生脾氣暴燥。況且,求人不如求己,自己先做好,遠比旨意子女做好容易,除非不想子女好。

小朋友的第一個學習對像就是父母, 所以樓上說孩子是父母的鏡子確實不無道理.

生氣比快樂其實更辛苦, 消耗更多的能源. 那為何孩子生氣的時間比別人多呢?

當你逛街的時候看到一件漂亮的衣服, 走近看的時候你對這件衣服第一個評價是什麼呢? 價錢很貴? 還是"很漂亮, 質料也很好,可惜太貴了"?

如果孩子每次接觸新的人和事,都能先找出某人/某事的優點,懂得先欣賞,後批評. 那麼心情會變得開朗,心情開朗自然脾氣也較好.

這個道理不難明白, 但要令孩子們做到,家長必須留意自己的日常言行. 當孩子與你逛街的時候, 只聽到你對某事某物的負面評語, 你認為他每當接觸新事物的時候,會先觀察優點還是缺點呢?
女兒一歲了

我也有同一問題,我仔仔的專注力,耐性和脾氣都較差,我也同意我們自己要做好,但我也覺得每個小朋友都有自己的特質,有時真的被他氣到快要發癲,自己的脾氣都差了.所以希望能找些適合的 'EQ' 課程給他和自己,請問從那兒可找到這些課程資料.謝謝!
fung

原帖由 hahe 於 10-10-15 11:34 發表
咁又唔一定父母都係咁, 每個小朋友都有唔同性格, 就算係兄弟姊妹同一父母, 性格都各有特性, 脾氣和喜好都各有不同, 咁有點解釋呢?我覺得有些小朋友係本身性格會比較强, 比較難教, 需要多啲時間和耐性地去引導他們. ...

AGREED!!

做童軍,做義工或寄宿.
無知是福

兄弟姊妹當然唔同性格,因為兄有三個細,就晒細,妹就排最細,惡晒。但都會有共通點,是父母的身教。

我約2年前也曾找童軍和義工等活動幫他報名,但他年紀太細,未能參加.我們也沒有特別遷就他,很多時立場也很堅決.我也很佩服太太到現在還沒有癲,只說就快癲啦!有人說男仔要到10歲左右,專注力等才開始轉好,請問有經驗的家長這是否真的?
fung

我囡由K1就俾老師讚有同理心, 對人地好好, 如果我病左會特別乖自己做功課, 但永遠對自己的事就唔上心無要求,求其做完就算, 唔知係咪俾我鬧得多, 佢好無信心,  我都希望同佢一起參加義工, 用佢的長處幫自己增強信心

agree

原帖由 atari 於 10-10-15 16:56 發表
小朋友的第一個學習對像就是父母, 所以樓上說孩子是父母的鏡子確實不無道理.

生氣比快樂其實更辛苦, 消耗更多的能源. 那為何孩子生氣的時間比別人多呢?

當你逛街的時候看到一件漂亮的衣服, 走近看的時候你對這件衣 ...

醒目開學勳章 王國長老

我好相信除左後天培養之外, 性格好大部分都係天生, 我有1仔1女, 2個D性格真係幾唔同....我相信我都係一樣咁教吧
anyway, 你可以試下去小童群益會或者救世軍等, 佢地都有社交班, 自理班, eq班, 專注班等, 你可以就返自己時間同小朋友需要, 我仔而家去緊bgca, 都上左3期了
童軍都有幫助但唔大, 一星期至有一次, 一個group 4,5十人閒閒地, 仲有童軍本身都有活動要做, 唔係focus去教小朋友社交自理, 而且領袖都係義工, 唔係社工, 未必可以認真觀察到小朋友真正需要(什至如果懷疑有咩障礙可以轉介做評估)

http://hke.bgca.org.hk/0785/page.aspx?l=C&id=485

聽過一些兒童遊戲治療講座,可能對她有幫助。不彷上綱找找。

但價錢好似好貴,可能要花時間找一些非牟利機構才負擔得起!!!

Wiki :
遊戲治療是指透過遊戲來協助小孩 (一般是3歲至11歲) 去表達他們的感受和困難, 如恐懼、憎惡、孤獨、覺得失敗和自責等等,從而達到治療效果。事實上,遊戲是小朋友最自然的方式去表達自我,相對於成年人會透過「說話」來表達困難一樣[1]

遊戲治療主要是建基於心理分析學派的理論發展而成,指出兒童主要是透過遊戲來將內在的焦慮外顯化,並透過與遊戲治療師的互動,從而增加對自我行為和情緒的認識,並促進個人發展,加強自我面對困難時的信心和能力。

愛思蓮主張把人本主義的理論融入成為遊戲治療的基礎,並提出非導性遊戲治療 (non-directive play therapy) 或稱兒童中心遊戲治療 (child-centered play therapy).

家庭治療亦發展出一套教導性的遊戲治療,教導家長去與自己的小朋友進行遊戲治療,稱為親子遊戲治療 (filial play therapy)。

愛思蓮主張非導性遊戲治療應有八個基本原則來指導治療師在治療過程上的與兒童的所有溝通:
1. 治療師必須與兒童建立溫暖、友善的氣氛,並儘快建立良好、和諧一致的關係。
2. 治療師要接受兒童就是他本身。
3. 治療師要在關係上提供寛容的感覺,好讓兒童能夠完全地表達自己的感受。
4. 治療師必須警覺兒童所表達的情緒,並能作出回應,讓兒童更加明白他的行為。
5. 治療師要深信兒童有解決自己困難的能力,只要提供合適的機會。兒童有責任去做決定和改變。
6. 治療師要跟隨兒童的步伐,而非嘗試以任何形式指導兒童的行動或對話。
7. 治療師不用催促治療的過程,遊戲治療的過程是循序漸進的。
8. 治療師只在兒童需要學習在關係上負上應有責任或面對現實環境的需要時才設下限制。

原帖由 南靜 於 10-10-14 10:42 發表

原帖由 happyvalley 於 10-10-14 23:31 發表

我個仔就肯定是我的鏡子,成日發脾氣。哈!都系自己衰!
不過,因為我惡,所以,呀仔對住我絕對不甘亂來,都系自己發下脾氣而已。
不過,我都成日見到有D父母"林"到死,
比D仔女發晒脾氣,都仲系"林 JI JI" 晤會鬧
但就種到個仔女好目中無人,當街鬧呀爸、呀媽!
甘他們甘"林",D仔女系邊度學到成日鬧呀媽,同發脾氣呢?可能看電視學吧!
‹ 上一主題|下一主題