用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道出左result 未
go

真道出左result 未 [複製鏈接]

你這好學, 我真是有問題想知, 看你能否解我疑問.

我一直以為真道是行IB, 所以與眾不同, 直到今年先知佢有會考. 那為何佢只得5年小學? 是否要小學生 5年內讀完6年的課程? 雖然好多學校都會教快, 但都唔會縮到5年呀!

你知否原因?  邱校長是出哂名的 good sales, 這是否其中一個 selling point?

Thanks.

原帖由 ziyi 於 10-10-15 11:19 發表
其實真道,港同我都去了2年簡介會
真道呢,第1次去是上年呢個時間,在中場休息死跟邱校長唔俾佢休息的其中一個家長就係我,不停問問題,也聽其他家長問
到完了還問到11點幾,校長頂我們幾個唔順,話返屋企休息啦,無車啦,但 ...

就係唔知為何, 要每年迫多1個月出來, 5年讀6年的書, 早人一年入大學間學校會勁D咩?

我從未聽過真道的簡介會, 因為好多年前已有人話好佢成個sales 佬咁, Interview 又要收 $200 , 勁搶錢.

其實叻人點讀都得, 要5年讀6年嘢, 要求一定唔低, 自知小女都是平庸之人, 都是跟大圍一起走安全, 沒有apply.

原帖由 easybring 於 10-10-15 14:08 發表
呢句真呀! 有人入了, 上學期即走.  有人讀到高年班, 又好滿意.  入之前, 要了解清楚適合與否.
‹ 上一主題|下一主題