用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

想統計一下 [複製鏈接]

想問一下各位現有的宏信家長, 開學已有一個月, 學校能否達到你們當初自己心裡所想的, 可不可以給一點意見 :

A : 很滿意  
B : 課程太寬鬆, 仍有改善的空間
C : 課程很好, 學生們也有能力出外與別的學校比較一番
D : 我都唔會理佢其他野,總之佢肯收我又肯比錢就得啦
E : 除了日常會話外, 其他的相信都要出外補下
F : 應該讀左之後什麼補習班都唔洗去
G : 其他
   0    0    0    0

只係開學一個月時間太短喇!真係唔可以有咩意見,小朋友適應期長短不一,比多兩個月時間啦,況且佢地唔係傳統小學,唔會係一課一課書咁學好難同人地學校比較,當初校長都講過,IB學既野係同傳統,我比小小例子,我仔9月頭兩星期係傳統小學讀佢地英文黙書係先復習黙A-Z同What is  your name咁,但係LA,係每個WEEK TEST 10個 WORD,係以Vowel Sounds 學,數學也是LA巳做雙位加減(唔洗進借位),但傳統仲係復習緊幼園單位加減等,所以我自己就唔覺比傳統弱。其他方面當然仍有改善空間,全新學校難免有較多問題,為有我地做家長幫手提點一吓比下意見,就算幾十年私校行政上亦唔見得會話好好,我女當年讀一間私校行政上咪又係亂到爆。

原帖由 bananalemon 於 2010/10/17 21:31 發表
想問一下各位現有的宏信家長, 開學已有一個月, 學校能否達到你們當初自己心裡所想的, 可不可以給一點意見 :

D : ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

好同意竹葉育既講法,甘早下定案好似太早、太唔公平!
但有樣野可以講 ....... 我囡每日都喜歡返學~~~

原帖由 竹葉青 於 10-10-18 00:14 發表
只係開學一個月時間太短喇!真係唔可以有咩意見,小朋友適應期長短不一,比多兩個月時間啦,況且佢地唔係傳統小學,唔會係一課一課書咁學好難同人地學校比較,當初校長都講過,IB學既野係同傳統,我比小小例子,我仔9月頭兩星期係傳統小學 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

我都覺得時間太短, 小朋友及家長都需要適應, 好定唔好, 好難現階段俾意見。不過, 總括一句, 學校係happy school, 我小朋友每日返學都好開心。

原帖由 bananalemon 於 10-10-17 21:31 發表

原帖由 bananalemon 於 10-10-17 21:31 發表

我諗你呢個問題, 我地要2年後先答到你, 真係冇咁快見到有乜成效.

講真, 我地都係第一批家長, 我地人人都係靠一個"信"字, 就入來開荒, 我係信耶穌, 所以入左來.

我女是Y2, 這一個月, 我自己暫時覺得LA的教學方法, 好難去量化學生學左乜.  因為佢唔係用書一個個chapter去教, 教完做作業, 做完又test你識唔識.  家長真係會心荒荒唔知個小朋友學左乜. 但你問佢上堂老師做乜, 就知老師係有心去design課堂, eg, 現在教digestive system, 老師會攞個攪伴機扮個stomach, 去解比學生知黠消化. esophagus, stomach, intestine, ....等等生字, 會教, 串唔串就你自己決定.   如果在傳統小學, 就一定係抄生字, 抄句子, 默書.

我認為條條大路通羅馬, 出去同人地"比併"得唔得, 就冇答案0拉.
要唔要再"加操", 就見人見智0拉, 讀乜校都有人補習喎, 夠唔夠唔係學生夠, 係家長夠唔夠.

妳們所討論嘅課程編排,都是我一直期盼。對於我這個門外人來說,人生學習是漫長。請不要論我們小孩是否懂得背書和求分數。請給予自己所選擇學校多一點支持和信任。請給予自家小孩多一點豉勵。互勉之。笑,
‹ 上一主題|下一主題