用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bebekinson
go

培正幼稚園 [複製鏈接]

學 齡:二零零七年九月一日至二零零八年八月卅一日期內出生者。 (不適齡者恕不接受報名)

原帖由 KellyChim 於 10-10-19 14:

44 發表
我都係0811架, 佢地講到明一定要足3歲先有得in呀!! so可能出年先考 ( 如果入唔到心儀嘅)

原帖由 klm402 於 10-10-19 14:41 發表
分明唔收細B....唉....

講明唔收細b, 都總好過你有得in 但係同d大b陪跑丫

咁又未必, 細b未必會輸, 未必係陪跑
教署的入學規定都係截至12月31日(即兩歲八個月), 現在培正移前至8月31日, 如果一心想讀佢而又係9月出生既
便要做超大B

原帖由 ghostkwong 於 10-10-19 16:25 發表

講明唔收細b, 都總好過你有得in 但係同d大b陪跑丫

我個囡囡是10月b,所以試都沒試,年齡不合. 但亦沒有想到要出年再報. 因kv當年已收她. 所以無轉校.

原帖由 KellyChim 於 10-10-19 14:44 發表
我都係0811架, 佢地講到明一定要足3歲先有得in呀!! so可能出年先考 ( 如果入唔到心儀嘅)

唓, KV收梗係唔考慮培幼啦,
唔通女拔收又走去考慮培小喎?
MUSIC CHAIR 只會越來越高,

原帖由 vic6 於 10-10-19 17:47 發表
我個囡囡是10月b,所以試都沒試,年齡不合. 但亦沒有想到要出年再報. 因kv當年已收她. 所以無轉校.

原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-19 17:56 發表
唓, KV收梗係唔考慮培幼啦,
唔通女拔收又走去考慮培小喎?
MUSIC CHAIR 只會越來越高,

人人既選擇唔同既
我去年有KV, ST CAT, MS, TT.....
我都係入PC

咁當然如果入到KV 又無必要重讀PC 又岩既

pc小學已經要俾學費,都成3000一個月咁上下,仲要是中文中學點解會咁吸引呢...

原帖由 mosquito_chu 於 10-10-20 02:17 發表
pc小學已經要俾學費,都成3000一個月咁上下,仲要是中文中學點解會咁吸引呢...

一間有120年history既學校 一直堅持用中文教學 會考成績有目共睹,中文中學唔一定=英文差, 校風出名好. 佢地一定有佢地優勝既地方.
唔好下下用錢去衡量一d野.

原帖由 mosquito_chu 於 10-10-20 02:17 發表

有人認為佢一條龍,歷史悠久,又出過名人,公開試的英文成績又不是想像中般差勁,所以趨之若騖
有人認為佢中學部係中交中學,根本不屑一顧

其實人人要求唔同而已......

school fee is around $2,000. It should be cheaper than many other private schools.
If you think it is not your cup of tea, I believe you can ignore it.

我就是知道pc由我小時已經好出名,我自己都like pc,但是身邊的朋友,除了你選私校,一般小學是免費,同埋萬一我的小朋友讀得唔好,走返出來好難銜接...

佢唯一吸引到我既, 係校長關注“港童”問題!

如果返轉頭諗, 我仔讀KV, 但我小學都會幫佢APPLY 培正~
總之幼稚園時就幫佢報培幼啦, 當年D人成日話培正係專收公務員仔女, 又話只收大仔,就算8月2X 出世, 都係叫細仔. 所以冇考囉. (以我感覺, 培幼比KV 更難考, 因為KV多位D)

原帖由 NICOLE123 於 19-10-2010 06:04 PM 發表

人人既選擇唔同既
我去年有KV, ST CAT, MS, TT.....
我都係入PC

咁當然如果入到KV 又無必要重讀PC 又岩既

培正一向比較著重德育,這的確與香港現今一些家長以子女成績大於一切有點格格不入.加上培正堅持母語教學,更是與大多數家長以英中至上的觀念背道而馳.

事實是培正小學及中學也非常看重學生的成績.上年會考有八位尖子.再講,培正堅持以母語教學是因為母語令學生最快和容易掌握知識,而書本和公開考試卻是英文書和英文卷,這可與大學接軌,因為大學的課本是以英文為主.

以前看過培中校長一篇文章: 如果美國不是以母語教學,就不會有這麼多科學家.

當然,家長有自己的想法,不是人人認同母語教學.

原帖由 Pertra 於 10-10-21 22:47 發表
My anuti said both primary and secondary section are 'Band 1' ?

無錯, 我以前起何文田讀書, 培正好唔錯! 我鍾意佢母語教學!!

今日收到培幼通告....報名表會11月5 号寄出..

我囡囡今年k2, 响培正嘅校園生活實在好開心, 好鍾意返學, 同同學嘅友誼已經建立得好好, 我都好羨慕可以一直同幼稚園同學keep住玩哦! 其實係唔係中文教學我一向唔睇重, 校風好重要! 而且百年老校出咁多名人, 一定有佢出名嘅原因!

我都鐘意PC, 名人多, 唐英年, 崔琦,馬英九都是校友...

原帖由 cathy_kong9204 於 10-11-5 17:55 發表
我囡囡今年k2, 响培正嘅校園生活實在好開心, 好鍾意返學, 同同學嘅友誼已經建立得好好, 我都好羨慕可以一直同幼稚園同學keep住玩哦! 其實係唔係中文教學我一向唔睇重, 校風好重要! 而且百年老校出咁多名人, 一定有佢 ...
‹ 上一主題|下一主題