用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 華夏盃數學?
go

華夏盃數學? [複製鏈接]

我個仔小一, 比老師揀去參加華夏盃數學比賽. 請問形式是怎樣? 一人一份卷做or 一起答問題?
請指教!

0    0    0    0
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

係咪奧數嗰果? 我都想知,小女都係小一,吾知學校會吾會express我地出去join班培訓?我校會提供幾個鐘培訓,你呢?

原帖由 foster_ma 於 10-10-18 11:45 發表
我個仔小一, 比老師揀去參加華夏盃數學比賽. 請問形式是怎樣? 一人一份卷做or 一起答問題?
請指教!

回覆 2# foster_ma 的文章

咁係咪中文文字題?
小女只係K3 summer上過10堂奧數,了解吾多,只見返黎的工作紙有雙位至三位加減數,中文文字題,數下幾個三角型同方型咁,見女女做左好多下,感覺係要多要快....但小一奧數就吾知係點,無mug idea....想請教下你. 本來見小女鍾意,都諗繼續讀奧數,但佢學校係英文敎數,我又諗會吾會吾夾坊間嘅course,咁又無join,其實都可能吾關語言事嘅...
你仔仔而家小一定二?

原帖由 jjclub 於 10-10-18 12:50 發表
係一人一份卷做的。1小時15分鐘內完成試卷,共有20道題。我個仔都比老師揀去參加,雖然佢平時都有讀緊奧數班,但我在考試前同佢報奧數比賽預賽班,同佢操下啲考試題目先。 ...

回覆 1# idy926 的文章

好詳盡,Thanks !

原帖由 jjclub 於 10-10-18 14:13 發表
係中文文字題。我個仔小一,佢讀男拔,學校的數學都係用英文,所以我仔的奧數老師比多些中文的題目佢做。佢始終慣看英文,但我同個奧數老師都同佢講,多睇中文對佢好有利,佢都聽話習慣看中文字,係理解有時爭少少。
我覺得學校的 ...

In fact, I don't know what the competition is. However, the teacher said they will have a training course in X'mas.
I'm afaird since my son doesn't join any Maths lessons outside.

原帖由 idy926 於 10-10-18 11:55 發表
係咪奧數嗰果? 我都想知,小女都係小一,吾知學校會吾會express我地出去join班培訓?我校會提供幾個鐘培訓,你呢?

jjclub,

Thanks for your detailed info.

原帖由 jjclub 於 10-10-18 12:50 發表
係一人一份卷做的。1小時15分鐘內完成試卷,共有20道題。我個仔都比老師揀去參加,雖然佢平時都有讀緊奧數班,但我在考試前同佢報奧數比賽預賽班,同佢操下啲考試題目先。 ...

我都有少少砲灰feel,不過回條話參賽目的係豐富比賽經驗,見下世面.....我都有咁同亞女講,anyway, add oil !

原帖由 foster_ma 於 10-10-18 17:52 發表
In fact, I don't know what the competition is. However, the teacher said they will have a training course in X'mas.
I'm afaird since my son doesn't join any Maths lessons outside.

原帖由 jjclub 於 10-10-18 14:13 發表
係中文文字題。我個仔小一,佢讀男拔,學校的數學都係用英文,所以我仔的奧數老師比多些中文的題目佢做。佢始終慣看英文,但我同個奧數老師都同佢講,多睇中文對佢好有利,佢都聽話習慣看中文字,係理解有時爭少少。
我覺得學校的 ...

我覺得呢D比賽因為國內比賽原因,某些題目有內地色彩,我仔做過一題past paper,大概講由幾多樓到幾多樓有幾高之類,原來題目中由地面到"10樓"只有9層高,與英文不同(英文:地面叫G/F,上一層叫1/F,"10/F"其實有10層高)。
‹ 上一主題|下一主題