用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 九龍塘官立小學 - Parents' experience
go

九龍塘官立小學 - Parents' experience [複製鏈接]

Dear existing parents,

Please give comments based on your experience of your kids in this school:

1) Language Curriculum, e.g. PTH for Chinese or Cantonese? English curriculum good or not?

2) How about the workload?

3) Need to write a lot in P1, many test or not?

4) Teachers' attitudes?

5) Principle's attitudes?

6) If put 1st priority on lucky draw, good chance to get in?

Thank you for your kind sharing
   1    0    0    0

I want to know too

1) Language Curriculum, e.g. PTH for Chinese or Cantonese? English curriculum good or not?

廣東話教中文。另外有普通話堂。英文就偏淺,k3程度足以應付。

只得幾張worksheet,不過學校強調叫task(課業),其實係班老師將書本的練習copy到紙上,要小朋友再做多一次的多餘野。先頭話即係堂課,點知而家變左功課!

3) Need to write a lot in P1, many test or not?
佢話無test,不過有好多評估。
如果小朋友無俾人罰抄,咁咪無抄寫功課。

!4) Teachers' attitudes?
一般有禮,有求必應,不過水平參差不齊。有個女老師竟然唔知五七言律詩同五七言絕句點分,你話死未?

5) Principle's attitudes?
好似一個saleman,睇住佢最初點sell重視學生,重視家長意見。而家.....唉!聽日就考試,但上個星期無端用左成個星期做音樂會同綵排,我個小朋友之前仲成幾個月俾個英文老師捉去做ENGLISH DRAMA !放學返到屋企攰到想死,叫佢同英文老師辭退,佢又話會被老師針對,結果,成個五月就無左好多上課時間,同校長講,校長就話英文老師係個好老師,同表演機會都係學習一種,No way!

6) If put 1st priority on lucky draw, good chance to get in?

GOD BLESS YOU

so bad

but I want to know the result of P6

原帖由 喜出望外 於 11-6-1 20:23 發表

廣東話教中文。另外有普通話堂。英文就偏淺,k3程度足以應付。

只得幾張worksheet,不 ...

嘩,你講到好似好差咁...

原帖由 jasonpoon 於 11-6-4 13:04 發表
so bad

but I want to know the result of P6

派位結果有三分之一(約30-40個)派英中,但當中又有十多個其實係自己考的直資英中。
雖然點計都有廿多人派英中,但其實派入英中後,好多都跟唔上,例如小學的中文太淺,又無背誦古文詩詞等,數學又無教定英文數,所以升中後會好難適應。
最重要係,中學老師唔會好似小學老師咁次次考試都有貼士俾(你會見到一個奇景,就係學生成績表全部B,但都考七十名以外,而全部A的,亦可能50名不入),所以一升中同其他學校的學生比,A貨band1學生就立即現形。
這個問題值得為子女而深思。

我也有去睇音樂會, 尤其是DRAMA, 我個人覺得學生表現是EXCELLENT! 原來老師用了那麼多時間, 如果我係你, 一定唔會要求辭退角式, 人地襟辛苦供仔女去外國讀書或國際學校都係想學D英文, 我看他們的演出, 心想他們一定日後對英文也充滿自信.

原帖由 喜出望外 於 11-6-1 20:23 發表

只得幾張worksheet,不 ...

"del......"

原帖由 可樂fan 於 11-6-19 11:30 發表
其實每間學校都有好有壞的地方,只要合自己囝囡便ok,
如果覺得唔合適,咁留系到做嘜????早走早著啦!

廣東話教中文。 ...

你講得好好~ ^^
不過佢咁唔鍾意間學校,就覺得好多方面都唔好,唔知佢有無考慮轉校呢?

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

原帖由 sai1031 於 11-6-19 23:18 發表

好像與事實不相符!去年的頒獎禮,李校長在禮上雀躍地公佈 六年級的派位情況,我和一d家長合力把他所講的校名記下來,但實在太多,我們大約都數到48-50個學生去到英文中學,當中有d係"好名"的名校,

如果話當中又有十多 ...

想請問,英文比較普通係咪英文程度淺?小兒今年派到呢間小學!

醒目開學勳章 貢獻勳章

等我又講下先, 上個星期有一日我同呀囡返學, 落住好大雨, 出地鐵沿途行我見有學生無攞傘, 有人停下想等細雨再行, 我地未行到學校門口, 就見李校長攞住傘急急行, 跟住用傘遮住一個學生同佢行番學校, 跟住用好似朋友語氣問果位學校做咩唔帶傘, 想淋濕呀, 果刻比我覺得李校長好nice又好有心為學生!

平心而論每個家長要求及睇法唔同, 所以一定有人喜歡或唔喜歡校長/學校做法, 其實每樣事都要學懂諒解及包容, 唔好太過以自己諗法為依歸, 配合到各方當然最好, 但凡事總未能完滿的, 小小的不滿又何需出言埋怨呢? 點都好最緊要小朋友吸收到知識, 品學兼優就是家長最想得到的, anyway 學校, 校長, 老師, 小朋友, 家長大家都要加油呀!

原帖由 sai1031 於 11-6-19 21:51 發表

其實每間學校的校長的職責都是 想攪好間學校,正所謂
"在其位,謀其策",有時難免會顧此失彼. 如果用心想一想,
一個能以學生為依歸的 校長, 相信也應該稱得上為一位
"好校長".

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我囡小一, 我個人覺得英文程度中等, 數學程度偏淺, 中文程度小小深  

原帖由 sai1031 於 11-6-19 23:18 發表
平心以論,英文真是比較普通,但中文程度我就絶對唔認同太淺,相比其他學校,可能仲會深左.至於數學教定"英文數"如果全部學生都上到英文中學就話,有些學生可能己經知道會讀中文中學,試從他們的角度想想.
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

原帖由 sai1031 於 11-6-20 10:40 發表

恭喜你! 不用緊張,普通不等同太淺.

多謝你既意見~ ^^
由我大仔k.1時,我已希望能讀到九龍塘官立小學架喇~

原帖由 monkey妹 於 11-6-20 12:18 發表
等我又講下先, 上個星期有一日我同呀囡返學, 落住好大雨, 出地鐵沿途行我見有學生無攞傘, 有人停下想等細雨再行, 我地未行到學校門口, 就見李校長攞住傘急急行, 跟住用傘遮住一個學生同佢行番學校, 跟住用好似朋友語 ...

你講得好啱,最重要係小朋友吸收到同品行...大家都要+油同努力...^^

回覆 15# monkey妹 的文章

monkey妹 and sai1031,

Thanks for your kind sharing.

My son will be in P1 this coming September.  :)

[quote]原帖由 喜出望外 於 11-6-1 20:23 發表
[5) Principle's attitudes?
好似一個saleman,睇住佢最初點sell重視學生,重視家長意見。而家.....唉!聽日就考試,但上個星期無端用左成個星期做音樂會同綵排,我個小朋友之前仲成幾個月俾個英文老師捉去做ENGLISH DRAMA !放學返到屋企攰到想死,叫佢同英文老師辭退,佢又話會被老師針對,結果,成個五月就無左好多上課時間,同校長講,校長就話英文老師係個好老師,同表演機會都係學習一種,No way!

/quote]

咁又難怪你"火" ,五年級下學期好緊要,呈分試前竟然唔理啲學生學業成績,反而 攪埋啲咁嘅野,又真系奇.雖然話系表演機會都系學習一種,但無左咁多時間教書,點講都好似個英文老師唔識分輕重.
‹ 上一主題|下一主題