用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道取錄信
go

播道取錄信 [複製鏈接]

唔係仲有一log未in既咩﹖
樓主小朋友一定係超強表現,勁

真衰,本來都未開始緊張,比大家攪到law law luen。

ziyi,欣賞你對上帝既信心,放心,上帝唔會叫信佢既人羞愧,一定會安排一間最適合你囡囡既學校。就算世人攪錯,只要係上帝安排比你既,跌左都有天使幫你執返。聽日盡管努力,支持你!我信學校一定有留位,好野唔怕蝕底,一定比學校發掘到!

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-22 10:58 發表
What I think is that, if they received 1500 applicants:

1000 interview on 9/10
500 interview on 23/10
total seat 150

They sent out offer to 100 applicants among 1000 intv on 9/10
Then send out offer ...

我唔評論對學生公唔公平,因為直資有權用佢鍾意既方法收生,簡單黎講,佢鍾意唔in就收都得。

我只係好奇怪,未in晒就收,對學校有咩好處﹖就算佢留返既位足夠收晒聽日既學生,佢咁做,起碼引起家長一輪非議先,為咩呢﹖如果話佢想為日後鋪路,趕晒d人第一日in晒,咁佢offer一日咪得lor...除非佢真係想話比大家聽,你放我第一,我放你第一,但咁樣只係收到最忠心既家長,唔係最top既學生lor。學校真係好重視家長既諗法wor....如果係咁...

我一直都feel到播道係好著重家長既誠意,不論第一round要見家長or之後叩門,較諸好多學校只睇小朋友表現,ec係略有不同。以上純係個人感覺。

原帖由 gabeparent 於 10-11-4 11:35 發表
The teacher popped us this question during the parents' interview:

Teacher: "If EC accepts your child, chances are that other 'famous' schools will extend offers. So, what will you do?"

My answer: " ...

same here, 老師in我時都係問完又問,針住一題不停打轉,一般黎講,家長答唔中佢理想答案,佢比隻膠叉就得,不停追住問,都唔知佢想點。

校方要知道,老師in緊家長之餘,家長同時亦係in間學校。講真,in完我對老師既質素好有疑問,當然佢都唔係咁滿意我,因為我都無offer ,我同ec都算係因誤會而結合(當初係道聽途說走黎考),因了解而分手(大家響interview發現彼此唔係對方杯茶。

原帖由 motherotk 於 10-11-5 08:39 發表
I heard last year successful parents' sharing:

1) They repeatedly wrote to the principal before the release of the results by adding new information of their kids and saying to the school that they h ...

好衰呀你,但事實係咁
‹ 上一主題|下一主題