用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家九龍塘 VS 播道書院
樓主: STCMa
go

聖家九龍塘 VS 播道書院 [複製鏈接]

My colleague's son is now in EC P1, she appreciated the teaching of EC as they emphasize on application and usage, that's far more important than 教得深.

原帖由 bbdou 於 10-10-25 17:50 發表
我講的淺,係指課本淺,但教法循序漸進,小朋友容易掌握,又有輔以故事書教學,其他學科都係英文授課,所以整體英文水平並唔輸蝕。

我一向都唔認為學校教得深就係好,最不能理解嗰d專登要教深一年半年的學校,學生明得到就當然冇問 ...

bbdou, 說得對, 小朋友的教育不是一朝一夕, 選擇播道, 因為我相信小朋友學會享受學習, 愛上學習, 其實選擇學校是不應比較, 有重成績的, 有重全人發展, 各適其適, 冇乜好比較, 最重要是適合自己的小朋友, 認同學校的教育理念.

而且播道是一條龍的學校, 校方沒有必要在初小階段谷怕d小朋友, 以12年來為孩子陶造一個美好的學習生活.

原帖由 bbdou 於 10-10-25 17:50 發表
我講的淺,係指課本淺,但教法循序漸進,小朋友容易掌握,又有輔以故事書教學,其他學科都係英文授課,所以整體英文水平並唔輸蝕。

我一向都唔認為學校教得深就係好,最不能理解嗰d專登要教深一年半年的學校,學生明得到就當然冇問 ...

其實選學校有甚麼好比較呢? 各有各優缺點, 至緊要o岩自己小朋友, 又如選擇身邊伴侶一樣, 搵倒個好樣既又未必專一, 搵倒個有米既又可能臭脾氣, 到有個又好樣既, 又有錢既, 又細心布有禮又有學識既, 佢又未必選妳, 何必呢...

所以個人認為選學校, 多問其他家長關於學校的一切, 看看是否合適你的小朋友, 而不是去比較.

但係未讀過, 又點會知岩唔岩自己?
尤其是新校, 口碑不一, 好難從"外表"知佢好唔好..

如果for 我個仔, 我一定會選培正, 唔會選EC, 因有朋友的囡囡讀EC, 英文科實在比其他學校略淺, 但囡囡讀幼稚園時所學的英文已經深過EC的英了, 朋友驚住以後囡囡的英文水準唔夠而要出去出面再學英文, 而培正雖然係中文學校, 但英文科比EC真的深很多很多, 如果小朋友在這間學校會學得多d嘢, 作為家長的又點會唔開心呢! 而且, 老字號有信心保證嘛!

培正的校譽是大家都認同的,不過是不是教淂深就代表好,我有d懷疑。
希望大家都找到適合自己的學校!

我揀播道的原因,好大部份是看中校長的熱誠同老師的愛心,課程的深淺只是好次要的因素。這個與我自己的經歷有好大的關係。
我不是香港出生的,在我九歲來港之前,只認識26個英文字母。來港後住在梅窩,極幸運地梅窩學校話我完全唔識英文唔肯收我,甚至連筆試都唔肯俾我做,於是就去左長洲的聖心小學(中文小學+鄉村學校),又極幸運地遇到兩名好好的老師。完全唔識英文的我,連廣東話都聽唔明,結果第一次的英文默書食左隻好大的蛋,因為跟本連要默書都唔知。英文老師好照顧我,不單只冇罰我,還想盡辦法幫我,於是在第一個學期考試之前,我已經能在英文默書取得滿分的成績。我還記得三年級的英文書,係教"This is a car." & "This is a cart."。係咪淺到連幼稚園小朋友都嫌佢淺呢。
由於我開頭唔識廣東話,冇同學同我玩,於是另一位好老師就派佢個女(同我同班)小息時來陪我,讓我不感到孤單,有時又請我去佢屋企食午飯。
四年小學生活,我在好老師的陪伴下成長,中學又非常幸運地派到港島一間歷史悠久的傳統名女校,嗰年全離島區的小學只有兩個位,另一位派到的係另一間小學校長個女。考分班試要考英文作文,我小學都冇作過英文作文,點知考完出來的成績,同一位在那中學任教老師的女兒一樣,甚至比一些英文小學畢業的同學還要好。之後,升學的路雖不平坦,但也總算大學畢業。
我一直都好感激我的小學老師,冇佢地用心教導,我可能一早已經放棄學業,可能讀完中三已經出來工作,一定唔會係今日的我。

原帖由 chloe26 於 10-10-26 07:23 發表
培正的校譽是大家都認同的,不過是不是教淂深就代表好,我有d懷疑。
希望大家都找到適合自己的學校!

原帖由 bbdou 於 10-10-26 10:42 發表
我揀播道的原因,好大部份是看中校長的熱誠同老師的愛心,課程的深淺只是好次要的因素。這個與我自己的經歷有好大的關係。
我不是香港出生的,在我九歲來港之前,只認識26個英文字母。來港後住在梅窩,極幸運地梅窩學校話我完 ...

果然係好老師!

bbdou 你是一個很好的學習典範, 從來我都覺得, 要培養孩子成才, 有很多因素, 例如家庭教育, 子女的朋輩質素, 因應孩子的特質去選學校, 如果單憑學校課程的深淺去抉擇, 則略有失偏頗.

我不是香港出生的,在我九歲來港之前,只認識26個英文字母。來港後住在梅窩,極幸運地梅窩學校話我完 ...

原帖由 wynma 於 10-10-26 01:53 發表
如果for 我個仔, 我一定會選培正, 唔會選EC, 因有朋友的囡囡讀EC, 英文科實在比其他學校略淺, 但囡囡讀幼稚園時所學的英文已經深過EC的英了, 朋友驚住以後囡囡的英文水準唔夠而要出去出面再學英文, 而培正雖然係中文 ...

我反而覺得ec 用英交常識好深, 每次考試有排溫.

播道英文比起傳統名校的確係淺左d...  主要係d 字用得冇咁深, 咁專.  所以大部分人(我都係)起初唔覺佢淺.   唔信可以試下將政府d文章分別比佢地同一d傳統名校學生睇及寫report, 你就知分別係邊.

點去比較呢???? 幼稚園英文程度怎麼可能"深"過小學, 若只用一, 兩個可能一生都不會用的英文字作比較, 係有可能, 不過話說回頭, "深"不等於好. 一間"好"學校才最緊要, 學校是啟發小朋友去學習, 而不是"灌"學生.

事實上, 培正係非常傳統, 是否適合小朋友又要作考慮的.
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

原帖由 **芳芳** 於 10-10-26 12:28 發表
點去比較呢???? 幼稚園英文程度怎麼可能"深"過小學, 若只用一, 兩個可能一生都不會用的英文字作比較, 係有可能, 不過話說回頭, "深"不等於好. 一間"好"學校才最緊要, 學校是啟發小朋友去學習, 而不是"灌"學生.

事實 ...

深唔代表灌,而且深亦唔代表唔好,有人鍾意由淺入深,有人適合深完再深,有人灌先學到野(我就係,無壓力我係會本pair)。唔同人適合唔同學校。如果我小朋友灌得深得,我都會比佢去灌下,可惜,佢性格唔適合,活動教學會啱佢多啲。

EC英文深淺我真不知道, (大女讀EC, P2)

佢唔係精叻 , 但佢科英文 默書, 作文好快搞掂, 當然唔係次次一佰分, 老師改完佢就知衰物
佢自己好有信心, 唔使我特別操心,這是我想要的,

課程深淺接受程度要是FU學生的能力, 谷唔谷得, 家長要求,

Excellent! This is no doubt all teachers in EC have using their "heart" to teach / treat children, this is all what I'm looking for!

青菜蘿蔔, 各有所好, 冇話邊間一定最好, 最好亦唔一定論合自己小朋友, 不過事實上大部份人都會覺得課程深d, 咁自己個小朋友就叻d, 學校名氣大d, 就有自信d.

個人覺得令小朋友愛上學習好重要, so far 播道我覺得做得到.

乜你地講到傳統名校d老師好似好冇愛心咁呀! 奇實培正的老師亦是很有愛心的, 又有耐性, 如果這校的老師又好, 學生又吸收到及可以學到多d嘢嘅, 咁揀這校又有咩錯呢?

Agree!! A kind of matching only!!

The most important thing is to maintain the self-esteem and sense of good self, see which types of environments will faciltiate such development of self-esteem.

Difficult to work on a "destructed" self-esteem, that's the most precious thing I would like to maintaim for my kids....

深唔代表灌,而且深亦唔代表唔好,有人鍾意由淺入深,有人適合深完再深,有人灌先學到野(我就係,無壓力我係會本pair)。唔同人適合唔同學校。如果我小朋友灌得深得,我都會比佢去灌下,可惜,佢性格唔適合,活動教學會啱佢多啲。 ... [/quote]

唔好意思, 其實我唔係想話深就代表好, 只係我一直以為以英文小學黎講, 冇理由會用"淺"用形容佢地既英文科, 就好似其他英文小學如TSL, SMC, 只會聽到d家長話要額外補中文, 因為學校教既中文會較淺, 但英文就要跟得辛苦d.

我喜歡播道, 其中一個原因係因為佢係一間英文學校, 當然對佢學生既英文程度會有要求. 我都係想知多d.
‹ 上一主題|下一主題