用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家九龍塘 VS 播道書院
go

聖家九龍塘 VS 播道書院 [複製鏈接]

無諗過咁一面倒。係聖家太強定播道真係咁不濟﹖ec口碑幾好個wor,但就係衰在未有具體成績睇到,但個勢應該都列入band 1中掛﹖

一般所謂地區名校vs播道,大家又點揀﹖

原帖由 OnlyOne 於 10-10-22 11:12 發表
for sure 聖家la~
honestly,ec太新,列入band 1尾都好忟,我估最多都係brand 2頭~

band 2頭﹖有咩原因會咁低評級﹖.......咁就唔應該比錢讀band 2頭wor...
睇黎響ec個forum以外,大家對佢既睇法係好唔同...

咁你點睇一個band 2學生入一般地區band 1 vs 播道﹖thanks in advance

原帖由 bbdou 於 10-10-26 10:42 發表
我揀播道的原因,好大部份是看中校長的熱誠同老師的愛心,課程的深淺只是好次要的因素。這個與我自己的經歷有好大的關係。
我不是香港出生的,在我九歲來港之前,只認識26個英文字母。來港後住在梅窩,極幸運地梅窩學校話我完 ...

果然係好老師!

原帖由 **芳芳** 於 10-10-26 12:28 發表
點去比較呢???? 幼稚園英文程度怎麼可能"深"過小學, 若只用一, 兩個可能一生都不會用的英文字作比較, 係有可能, 不過話說回頭, "深"不等於好. 一間"好"學校才最緊要, 學校是啟發小朋友去學習, 而不是"灌"學生.

事實 ...

深唔代表灌,而且深亦唔代表唔好,有人鍾意由淺入深,有人適合深完再深,有人灌先學到野(我就係,無壓力我係會本pair)。唔同人適合唔同學校。如果我小朋友灌得深得,我都會比佢去灌下,可惜,佢性格唔適合,活動教學會啱佢多啲。
‹ 上一主題|下一主題