用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打去培正, 個職員不知所謂...
go

打去培正, 個職員不知所謂... [複製鏈接]

0    0    0    0

DELETE DELETE

培正系唔得架,民生都系

我發現今年好多私小都係咁, 打死唔肯俾個答案你, 總係話到時你要重頭WAIT, 未必有位俾返你, 但又唔肯講到咁實牙實齒 NO 喎. 以培正實力, 絕對可以NO 晒呢D 回頭草都唔怕無好學生.

醒目開學勳章 王國長老

嚴格黎講, 私小係無權"唔俾"家長幫小朋友報大抽獎, 家長抽唔抽, 私校無得阻止, 只可以取消私校個學位
所以個職員唔正面回答都唔係無道理(雖然可以講得有技巧dd), 亦可能學校有d指引要職員唔可以正面答no掛?

作為家長, 做個好榜樣, 唔好郁d就用"不知所謂"呢d咁既詞啦

原帖由 smile2003 於 10-10-22 04:44 PM 發表
打去查詢該校的小一政策, 是否不可以參加大抽獎?  好簡單的一個問題, 是/否, 個職員死都唔肯講, 淨係係到講家長自己考慮.  家長就係唔想浪費大家時間先查問清楚, 唔明點解培正個位阿姐唔敢講清楚

同樣 ...

x 2

你答得非常好.

私校 同 津校係2個不同的架構. 大家當然可以繼續抽.

但有些私校, 如留位時同時會要求家長交回小一入學表的. 而果些學校的家長都好樂意咁做. 最怕佢唔收.

真係如果覺得學校真咁....., 那麼就不要考慮此校了.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-22 17:40 發表
嚴格黎講, 私小係無權"唔俾"家長幫小朋友報大抽獎, 家長抽唔抽, 私校無得阻止, 只可以取消私校個學位
所以個職員唔正面回答都唔係無道理(雖然可以講得有技巧dd), 亦可能學校有d指引要職員唔可以正面答no掛?

作為家 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-22 17:40 發表

作為家 ...

認同.

生氣還生氣. 可以表達不滿, 但真的不需要往往將"不知所謂"掛在口邊. 始終亦未至於要用"不知所謂"來形容學校. 大家真的要放鬆一點.

作為家 ...

回覆 1# ysnmama 的文章

校方係咪表明立場收你個小朋友先唔大抽獎, 我怕兩頭唔到岸...

其實會唔會學校驚有人放蛇所舉報以先答得咁模稜兩可?始終私校都無權要求家長放棄大抽獎嘛!

培正職員係無咩禮貌, 我有同感.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

點解會驚放蛇?
可能大家誤會咗,唔係學校要求唔比參加大抽獎,而係申請人接受左學校個offer, 佢再去大抽獎的話,個間學校係有權將你個學位取消或作waiting list!

其實每間直資同私校,每年係自行收生後,未開始玩大抽奬前會交將收生名單呈上教局,而教局會係出信比接受左學校offer既申請者會否續參加統一派位,佢亦會將申請者既答覆比講番比所屬學校知囉.

(如有錯誤,請更正)

原帖由 Almond. 於 10-10-24 01:29 發表
其實會唔會學校驚有人放蛇所舉報以先答得咁模稜兩可?始終私校都無權要求家長放棄大抽獎嘛!

回覆 1# smile2003 的文章

Dropped PC, if you don't like the clerk's attitude.

Many parents here will thank you for your action.

其實你又點解會有呢個問題?家長在考私校之前,應該知道呢個遊戲規則,而大部分嘅私校都唔會直接回答這問題。

其實如果你全心全意想入這學校根本一d問題都冇.

或一開始諗住搵人做後備既,咪揾多幾間囉,只要你有時間,有精力及錢.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

基本上正確, 詳情會有DD分別

我女果時註冊左一間私校, 自行收生後, 我收到教育局封信, 就話知我已註冊某某私校, 而家仲玩唔玩大抽獎, 玩的話, 教育局會通知某某私校(有埋校名架), 有回條要家長覆
(所以我話正確黎講私校唔可以阻止家長JOIN大抽獎)

到我仔註冊左直資, 我收到教育局封信, 就話知我已註冊某某直資, 根據規定而家要放棄政府派位, 完! 無需要家長回覆

HOPE THIS IS CLEAR

原帖由 babybear 於 10-10-24 11:05 AM 發表
其實每間直資同私校,每年係自行收生後,未開始玩大抽奬前會交將收生名單呈上教局,而教局會係出信比接受左學校offer既申請者會否續參加統一派位,佢亦會將申請者既答覆比講番比所屬學校知囉.

唉...算啦...好多學校都係咁...
‹ 上一主題|下一主題