用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 告別教育政策
go

告別教育政策 [複製鏈接]

原帖由 eviepa 於 10-10-23 00:01 發表
各位網友:

版主不易為是我深知的,在秩序與言論自由間取平衡並不容易。但今午看到stccmc的帳戶被封,真的很震撼。第一個想法就是「eviepa還適合在『教育政策』版發言嗎?」

回家途中想過發表很多東西,但回家後只想講一句:「 ...

Dear Eviepa

既然惡人Judy叫我uncle,我就姑且扮起款嚟教訓你。你儍?正一酸秀才,點解要自己走,唔係要人哋走?美國立國二百幾年,大黨只有民主、共和兩黨,英國也只多一黨。但香港泛民十幾年就已四分五裂。中國人劣根性:動不動一走了之,再者自立山頭。

回頭是岸。

我們其實大可擁立如Judy取代版主之位。若她"伙頭軍"智慧之言早一點說,事情可能早就平定。

Judy細侄女,想來想去,你確有責任。

原帖由 stjoboldboy 於 10-10-23 14:42 發表

你話人儍, 我話你腎既就真? 又美國, 又英國, 笑死人!
大佬呀, 只不過係一個forum, 鍾意來咪來, 去咪去, 有咩咁大不了, 講到國家民族咁大件事, 你無野嗎?
...

言論自由之可愛,就係我可以話Eviepa傻,你又可以話我腎;鍾意嘅可以啋,唔鍾意嘅又可以費事啋你。反正,痴痴呆呆,坐埋一枱。

原帖由 samuel89 於 10-10-23 15:39 發表

問題系俾人話傻既果個通常都會拍枱,甚至反枱...
結論:言論自由變得不可愛,最好有版主拑制.....

In extreme situations, yes. Normally, as Wunma said, "這裏的人, 早已有一個現象, 就是太不理性或太無聊的發言, 不會有人回應, 不就足夠了嗎? 我對過火的言詞, 當作給人發洩的機會看代, 拗完一大輪始終都會拋完的, 沒什麼大不了的."

原帖由 stjoboldboy 於 10-10-23 18:00 發表

依, 你份人咁得意既, 突然筆鋒一轉, 又扮作受害者!

你對別人過火的言詞, 會當作給人發洩的機會看代.
但你係呢個thread過火言詞既始作俑者, 咁你自己既過火言詞(樓上#3), 你又作點看代呀? 難道你要別人作你發洩 ...

I feel sorry for leading you to think that I have been harsh in replying to Eviepa. Maybe I should have written in a style like ChiChiPaPa to avoid the misunderatanding.

原帖由 stjoboldboy 於 10-10-23 22:02 發表

又係一D “我大聲其實唔代表我無禮” 既托詞, 借口.
說話有禮定無禮唔係任由你自己把尺呢定既!

你呢類人只肯講” I feel sorry”, 但點都會搵個藉口而唔肯講 ” I am sorry” ...

I am sorry for leading you to think that I have been harsh in replying to Eviepa.

回覆 1# stjoboldboy 的文章

Dear Eviepa

If you feel you have been offended by my post, do let me know. If that is really the case, I'll be deeply sorry.

原帖由 eviepa 於 10-10-23 23:57 發表

uncle肯花時間提點,多謝還來不及,怎會感到被offend呢。

Just came back from a late meal and I'm relieved, and I hope your friends and fans will feel the same, to see your words.

I probably have said it before but I'd like to say it once again. I enjoy reading your posts; I like the style you explain your ideas; and I admire your perseverance in preaching your gospel.

Your posts, together with stccmc's and mattsmum's, are among some other stars which dot my night sky every now and then. Why spoil our fun?

加上ChiChiPaPa 動之以理;Wunma 動之以情,你們數位還是不要捨棄這裡的朋友吧。

原帖由 MadonnaHK 於 11-1-3 08:57 發表

Eviepa:

MadonnaHK 被007鬼上身, 原來前身的死穴來了, 請問你007那一句有赤裸裸的人身攻擊你? 007只是不同意你的部份價值觀, 及不同意你某部份的 [愉快學習方法]; 如果不同 ...

Dear MadonnaHK

我諗 eviepa 可能唔會覆啦,等我幫佢頂幾咀啦。

當日我若在並有搭嘴的話,一定企晒喺 eviepa 嗰邊。 MadonnaHK,你有一毛病:只講原則,不計程度。

你有另一留言說我,亦流露此一性格:
「hog.wash sir 的行動本身是 [義] , 是為網友的 [義]; 這 [義] 通常會在 網友 stjoboldboy 身上找到的, stjoboldboy 的 [義] 是對 eviepa , y2kchild, stccmc 網友的 . 是十分強烈的.
現在的 [義] 只是出現在不同的網友身上吧.」

大佬,你踩人一脚,咪最多預人踩番你一脚,兩脚,冇話預人拎把刀仔往你身上招呼掛。唔係一個「義」字就打橫行的。

你就好似「借東西的小矮人」(我一家都是電影痴,只要片子不太爛,我和妻子都會去看)裏面男主角姑婆家的女傭阿春,覺得小矮人耐冇耐「借」一粒方糖、一張紙巾都係「偷」,要揾滅蟲公司嚟趕盡殺絕。

其實犯規真係要有程度之分,若唔俾我抄功課,我大學大概畢唔到業。,但另一方面,我又受沈宣仁老師影響,好痛恨人抄襲論文喎,二者並無矛盾。

女兒學校建築物眾多,主樓是受保護文物,黑色瓦頂,但每年中五畢業班 Last Assembly Day 都遵照多年以來一無聊及危險的傳統衝着此而來。她們從窗口爬出屋頂,站在瓦片上拍照留念。老師當然知道此一危險傳統,當天上課亦會「勸告」一番,但到時到候,所有老師、職員、校工自自然然會繞道而行,避開該段走廊。

我由小到大,因生性不覊,闖禍不斷。若無天使般的老師一而再,再而三容忍「包庇」,我哪有今天?最難忘中五班永遠一襲長衫的陳老師,老愛握着我的手,扶住我手踭,用從不動氣的聲綫同我講:「你係班長嚟,乖啲呀,做個榜樣呀嘛。」

Evie 抄唔抄功課,有 eviepa 睇住,唔駛我哋理。我自己就從來無理女兒抄唔抄功課,只知道從未見過大女兒在家做功課,但我從不過問。但入到大學我就已多番警告二人,Essay 論文就點都唔抄得。

重有,唔係個個古文有你咁好。容易引起誤會的字眼可免則免。

‹ 上一主題|下一主題