用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Learning Habitat Interview
樓主: hosuper
go

Learning Habitat Interview [複製鏈接]

原帖由 EggEgg08 於 10-10-25 18:50 發表
去年我阿b in N班都分3part-小朋友 group time, then 1 to1 見老師,then 家長 group discussion, 真係見足1個鐘gar

家長group discussion? 我一個人帶個仔去,冇人幫我睇住個仔喎?!

回覆 2# pooncy 的文章

你個仔/囡係大仔/囡定細仔/囡呀?

小朋友會坐响你前面一齊架,如果小朋友坐唔定,都幾麻煩。

原帖由 JFNL 於 10-10-26 15:27 發表

家長group discussion? 我一個人帶個仔去,冇人幫我睇住個仔喎?!

我收到信係12/11上午11:40在青衣面試,但昨日學校打俾我話封信嘅時間攪錯,係13號才正確。有冇家長有同樣嘅情況?

係呀,好彩上年我c6都有去,我負責group discussion,佢負責睇住阿b(在同一課室)

原帖由 JFNL 於 10-10-26 15:27 發表

請問到第三輪同校長討論時可以父母一齊入去嗎?咁就好啦!因為老公可以照顧阿仔我就可以認真地回答問題啦! 但如果個部份小朋友表現會計分嗎?萬一佢地個時才扭計及周圍走會影響嗎????

原帖由 EggEgg08 於 10-10-26 19:19 發表
係呀,好彩上年我c6都有去,我負責group discussion,佢負責睇住阿b(在同一課室)

我囝現讀am, 我覺得parents' group discussion唔會太計分, 唔駛緊張. 因上年我單拖個囝, 當中10個小朋友+家長, 都有幾個小朋友離開座位, 我囝都有走開一陣, 去坐人地張櫈. 有數位家長好湧躍, 我有舉手但無機會發言. 走之前問個assistance老師我無機會發言會否影響(分數), 佢話"都唔會既~", 但都有望下我囝計分表.

父母可以一齊入去的, 但只可以其中一人參與discussion...至於小朋友扭計有冇影響就只有校方先知喇...去年我地group discussion 時校長負責主持,我那group的小朋友都好乖冇扭計, 當每位家長發言..旁邊的兩位老師會jot notes....不過佢jot d 咩就唔知道啦...BTW, I am talking about LV 校

原帖由 anlywan 於 10-10-26 19:35 發表
請問到第三輪同校長討論時可以父母一齊入去嗎?咁就好啦!因為老公可以照顧阿仔我就可以認真地回答問題啦! 但如果個部份小朋友表現會計分嗎?萬一佢地個時才扭計及周圍走會影響嗎????

...

原帖由 Abimama 於 10-10-26 15:55 發表
我收到信係12/11上午11:40在青衣面試,但昨日學校打俾我話封信嘅時間攪錯,係13號才正確。有冇家長有同樣嘅情況?

我都係呢個時間...但冇收到電話...我唔想13呀....卓思又係13呀...而且要返工

原帖由 EggEgg08 於 10-10-26 19:19 發表

可以2個人去咩?今年封信寫1個家長咋~

原帖由 Toffeenut 於 10-10-26 20:04 發表
我囝現讀am, 我覺得parents' group discussion唔會太計分, 唔駛緊張. 因上年我單拖個囝, 當中10個小朋友+家長, 都有幾個小朋友離開座位, 我囝都有走開一陣, 去坐人地張櫈. 有數位家長好湧躍, 我有舉手但無機會發言.  ...

最怕discussion...要講乜架?:-|

第1 part circle time 同第2 part one to one 小朋友interview 只可一位家長陪,group discussion 那part可以多一位家長入

quote]原帖由 ho_yan2406 於 10-10-27 02:06 發表

可以2個人去咩?今年封信寫1個家長咋~ [/quote]

原帖由 EggEgg08 於 10-10-26 22:17 發表
父母可以一齊入去的, 但只可以其中一人參與discussion...至於小朋友扭計有冇影響就只有校方先知喇...去年我地group discussion 時校長負責主持,我那group的小朋友都好乖冇扭計, 當每位家長發言..旁邊的兩位老師會jot ...

請問問咩問題呀?
唔該!

回覆 32# EggEgg08 的文章

請問interview係問中文or英文架 ?
thanks !!

My son is 大仔. Maybe 12/11 and 13/11 are different arrangement for Big and Small kid?

原帖由 kittyyau 於 10-10-26 15:35 發表
你個仔/囡係大仔/囡定細仔/囡呀?

any one knows what they will do during interview?

今朝9:00 in咗康城分校. 好簡單:
1. 攞名牌後在大堂玩車仔, 有老師觀察同與小朋友閒談
2. 4個一組聽個NET講故事, 期間邀請小朋友攞動物圖案俾老師.
3. 1對1 interview: 顏色配對, 形狀配對, 入piggy bank, 閒談幾句
4. 小朋友看故事書, 家長填問卷
5. 校長briefing課程學費等資料

好輕鬆的, 一d都唔緊張.
順帶一提, 康城MTR通往領都的天橋已開, 10分鐘內行到學校.

其實今日過程都好簡單,亞囡全程都順利
你地問卷裡,問你地會否考慮今年插班k1,你地揀左乜丫 ^^
‹ 上一主題|下一主題