用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道,培正,民生, 如何選擇???
樓主: 天天2010
go

宣道,培正,民生, 如何選擇??? [複製鏈接]

響政府的教育網睇, 3間的學費都係差唔多喎, AROUND $29XX ~ $3,200 差唔遠. 雜費就唔知.

宣小因為差唔多要一人一樂器, 所以課外活動既費用應該都幾甘.

原帖由 bibikids119 於 26-10-2010 11:52 AM 發表
想問下你,你又知唔知宣小嘅學費係咪好貴架?好似係三間次中最貴的.

想問吓培正可唔可以參加自行派位呢?

原帖由 Bonnie 於 10-10-25 12:46 發表
Sorry 喎..民幼絕對唔係100% 直上民小!! BK 都已討論過好多失敗例子..所以千其唔好咁老定 !

O甘如果比學校踢左出黎, 咪比其他學校覺得個小朋友好差囉!?

冇人叫你講比人知"民生唔收番我亞B"吖嘛!抽獎又冇人理你之前讀邊間嘅!直資同私小就更加冇問題唔使話比人因為收唔番亞b,所以黎考你間學校架嘛!
原帖由 haydenden1023 於 10-10-26 13:39 發表

O甘如果比學校踢左出黎, 咪比其他學校覺得個小朋友好差囉!?

唔得囉…
原帖由 sy.baby 於 10-10-26 13:14 發表
想問吓培正可唔可以參加自行派位呢?

因為之前我喺bk見到有人話宣小要成6-7k per mth(包哂所有雜費)....
如果真係要咁貴,我就唔會讀架喇,所以如果唔會上佢嘅小學,姐係都唔會報佢幼稚園啦...!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-26 12:31 發表
響政府的教育網睇, 3間的學費都係差唔多喎, AROUND $29XX ~ $3,200 差唔遠. 雜費就唔知.

宣小因為差唔多要一人一樂器, 所以課外活動既費用應該都幾甘.

...

宣小學費應該係31300/年喎,

培幼3年:5340X3年 + 培小6年:30500X6 合共:199,020

宣幼3年:5870X3年 + 宣小6年:31300X6 合共:205,410

民幼3年:8000X3年 + 民小6年:29960X6 合共:203,760

如不變, 價格差不多

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 bibikids119 於 10-10-26 15:36 發表
因為之前我喺bk見到有人話宣小要成6-7k per mth(包哂所有雜費)....
如果真係要咁貴,我就唔會讀架喇,所以如果唔會上佢嘅小學,姐係都唔會報佢幼稚園啦...!

...

我都聽人講過..
佢除咗basic學費, 學生要响學校學兩種樂器, 呢d要另外收錢!
(如果有錯, 麻煩更正)
恐龍家

民幼學費請參考: http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=486
扣除學費每個月$600,每年$6000....

真係唔該你喇,我上過去宣小的網頁睇唔到有學費詳情~
如果係咁都係acceptable啦~
都係照apply咗宣幼先~

原帖由 天天2010 於 10-10-26 16:39 發表
宣小學費應該係31300/年喎,

培幼3年:5340X3年 + 培小6年:30500X6 合共:199,020

宣幼3年:5870X3年 + 宣小6年:31300X6 合共:205,410

民幼3年:8000X3年 + 民小6年:29960X6 合共:203,760

如不變, 價格差不多 ...

收左先諗la~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 AC9 於 10-10-27 09:24 發表

唔好意思,我係新手呀媽,想問一條白痴問題。乜唔係所有人都可以參加政府的大抽獎?點解大家講到如果讀左一D幼稚園就無得玩大抽獎!

真係失禮,唔係好識!麻煩各位專業媽媽教路!Many thanks in advance! ...

如果你參加大抽獎, 有d學校會唔俾你留位
i.e. 你讀一條龍係想直升, 你參加大抽獎就等於放棄你個龍位!
恐龍家

我係上呢個網睇到架!

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=403&viewpart=2

學費 (年費):31300 (2009-10)
‹ 上一主題|下一主題