用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校2nd Interview
樓主: PoPoMom
go

九龍塘學校2nd Interview [複製鏈接]

我都收到rejected letter啦! 已經係第四封啦! 看來各所學校的老師都好精明, 不會比考生魚目混珠; 而且標準都好統一, 所以小朋友一係間間都爭住收; 一係就無間會收。我想問下大家覺得害羞的女孩學朗誦會有改善嗎? 我希望囡囡到出年叩門時不要"笠水" 。謝謝!

我囡囡都收到信,19 nov 會去2nd in.

你好, 我幫仔仔報了8間, 暫時衰左一間YW, 其他未知. 但我同你一樣, 都好怕係一間唔得, 其實間間收生標準都係差唔多. 好怕仔仔最後冇間得.....

我仔鍾意學術的, 考學術我反而唔怕, 但係最怕佢係唔夠"斯文", 唔夠"定" 所以失敗.

我都預左要去到叩門的. 大家努力.

原帖由 smallpig 於 1-11-2010 01:34 PM 發表
我都收到rejected letter啦! 已經係第四封啦! 看來各所學校的老師都好精明, 不會比考生魚目混珠; 而且標準都好統一, 所以小朋友一係間間都爭住收; 一係就無間會收。我想問下大家覺得害羞的女孩學朗誦會有改 ...

Can any parents share the insights of the 2nd interview please ?

我囡囡都收到信,19 nov 會去2nd in.唔知總共有幾多小朋友有2nd in.好緊張

回覆 43# dlmcdlcl 的文章

dlmcd,

妳囝囝都好雙重性格噃, 鍾意學術但又反斗!其實一直以來我都無想過要去到叩門這個階段,因為我覺得學校唔收就代表唔適合,勉強無幸福!同埋平常比較少beg for something. 現在睇怕要作出改變了。

咁先敝.....

我真係有D擔心了.

原帖由 smallpig 於 1-11-2010 01:58 PM 發表
dlmcd,

妳囝囝都好雙重性格噃, 鍾意學術但又反斗!其實一直以來我都無想過要去到叩門這個階段,因為我覺得學校唔收就代表唔適合,勉強無幸福!同埋平常比較少beg for something. 現在睇怕要作出改變了。 ...

醒目開學勳章

原帖由 chloe26 於 10-11-1 13:34 發表
我囡囡都收到信,19 nov 會去2nd in.

me too.....

醒目開學勳章

我仔都有2IN,雖然未係一定收,但我都開心到喊左出黎

我都係第四封reject letters,真係非常非常難受。我囝囝考左劍橋starter,取了15個盾都幫補唔度他的弱點......本周六最後考兩間私校,希望有間收,然後去大抽獎,真係唔知點樣可以調節心理......

原帖由 smallpig 於 10-11-1 13:34 發表
我都收到rejected letter啦! 已經係第四封啦! 看來各所學校的老師都好精明, 不會比考生魚目混珠; 而且標準都好統一, 所以小朋友一係間間都爭住收; 一係就無間會收。我想問下大家覺得害羞的女孩學朗誦會有改 ...

got the 2nd in letter la, on 19/11 pm.

SFA & 培正? 我都係考呢2間, 跟住得返APS ONLY

原帖由 olima 於 1-11-2010 02:49 PM 發表
我都係第四封reject letters,真係非常非常難受。我囝囝考左劍橋starter,取了15個盾都幫補唔度他的弱點......本周六最後考兩間私校,希望有間收,然後去大抽獎,真係唔知點樣可以調節心理......

...

聖三一堂+sfa

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-1 15:07 發表
SFA & 培正? 我都係考呢2間, 跟住得返APS ONLY

迷失中.....又 FAIL~

開始對個仔有懷疑了. 究竟出了乜野問題呢??

ANYWAY, 希望在明天.

我真係越來越鍾意呢間學校!!咁快收到信,唔使家長囉囉攣,D日期清清楚楚,好彩一早請定兩日假...
祝各位好運!!

請問有冇媽咪可以分享吓2nd int內容呀? MANY THANKS!

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-1 15:19 發表
迷失中.....又 FAIL~

開始對個仔有懷疑了. 究竟出了乜野問題呢??

ANYWAY, 希望在明天.

我都係呀.....

請問知唔知有幾多人入到2nd in? 學校大約會收幾多人: ?

我女都收到2nd interview的信啦,日期係19/11下午呀,唔知second interview要唔要in家長,仲有小朋友又in乜野呢?

如果我朋友無記錯, 佢話上年的2nd interview有in家長架.

原帖由 PoPoMom 於 10-11-1 15:58 發表
我女都收到2nd interview的信啦,日期係19/11下午呀,唔知second interview要唔要in家長,仲有小朋友又in乜野呢?

請問2nd interview 有幾多人 ?????
‹ 上一主題|下一主題