用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正收唔收portfolio架
go

培正收唔收portfolio架 [複製鏈接]

如題.唔該.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

如題 - 唔收

原帖由 winniellc 於 10-10-25 18:17 發表
如題.唔該.

You are right. It's stated in the notes enclosed with the application form.
原帖由 ziyi 於 25/10/2010 18:27 發表
如題 - 唔收

原帖由 ziyi 於 10-10-25 18:27 發表
如題 - 唔收

欣賞你的中文造詣....

冇folder 的 cert 又收唔收呢??

即係學業成績 only。。。

做定portfolio出年會唔會太早 ,收費幾多?有無好介紹?

我自己做, 用picasa 做. 好易handle. 我都係主要加d 生活照入去, 等睇既人了解多d 小朋友平日既生活點滴. 另加d cert 既color print out only. 多圖小字. ^^

原帖由 hkhk0202 於 25-10-2010 09:49 PM 發表
做定portfolio出年會唔會太早 ,收費幾多?有無好介紹?

請問知否培正小一會收多少外來生呢?

收多小真係唔知, 我估要睇有幾多人係唔讀佢讀其他.....但我估唔會太多位囉.

我都好奇怪, 佢公開報名, 可能得10幾至幾十個位, 就要收好多份表, 又要IN 晒咁多人, 真係好緊張. 唔知會否係最難考既一間. 因為佢位唔多, 要揀到好精英先收....

原帖由 多邊形 於 25-10-2010 11:08 PM 發表

醒目開學勳章

有人說上年公開收了30個左右,其實都可以估計一下
1. 假如培幼全數升上去,培小仍舊可以按每班的10%去再公開收 = 24個
因為學校的網頁說全校有48班,共1600人,平均每班為33人
而培幼是8班共240人,每班30人
所以,正常來說最少有20個至50個,當有部份人出去試其他學校
唔知咁估法得唔得

原帖由 多邊形 於 10-10-25 23:08 發表

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 10-10-25 23:51 發表
有人說上年公開收了30個左右,其實都可以估計一下
1. 假如培幼全數升上去,培小仍舊可以按每班的10%去再公開收 = 24個
因為學校的網頁說全校有48班,共1600人,平均每班為33人
而培幼是8班共240人,每班30人
所以,正常來 ...
係呀, 上年收左30個左右, 而你既推斷亦正確, 我囝囝果班好似係有33個小朋友, 另外培正真係唔收portfolio既, 我上年只係交幼稚園評估報告(not成積表)only, 連cert.都無交過一張
另外上年interview當日係安排約2x人同兩個老師一齊係班房度, 我見到小朋友每人座一個位好似上堂咁, 家長只可帶到班房門口, 之後就叫我地大約一個鐘三個字至一個半鐘(我唔係大記得但肯定係over一個鐘)先去返班房接小朋友, 我亞仔話每次老師只會叫一個小朋友in, 其他就要坐定定睇書, 睇完可以再換, 亞仔話係全廣東話in, 問下日常生活既野, 好多拼圖, 如: 老師比左5幅圖比亞仔, 但又無講要做乜, 等佢自已自由發揮, 咁我問亞仔你點答, 佢話自已將圖畫排成故仔, 但老師又問亞仔"真係咁" 咁我亞仔又再將圖畫分類, 又考找不同等, 因為佢講到一舊舊咁所以我真係唔太sure
希望以上可以幫到大家

P.S. 每個小朋友仲要帶幼稚園既中,英,,數習作各一本去in,
但以上只係上年既情況~

救命, 如果遲左交表會唔會唔收 ka ?

有冇知道 ?

交表條龍好長好長好長.......

如果我過左鍾才去到, 會有咩後果?
收唔收呀 ? 救命呀 !!!

I wait for one hour, by the time I hand in the documents and finished the process, it already pass the time time range indicated on the form.

The interview time is 8:45am - 10:30am / 11:00 - 12:45pm on 6 Sat

原帖由 nicolelouie 於 10-10-26 10:54 發表

thanks for reply,

原帖由 pkmum 於 10-10-26 11:26 發表
I wait for one hour, by the time I hand in the documents and finished the process, it already pass the time time range indicated on the form.

The interview time is 8:45am - 10:30am / 11:00 - 12:45pm ...

遲到應該都冇問題.

因為佢條龍都好長.

我交表時, 有家長只帶了一張相, 佢要求後補, 個老師都叫佢齊晒料再返去排過, 另外, 佢都有OFFER 明天比佢交返. 我感覺唔係太不近人情. 放心.

原帖由 nicolelouie 於 26-10-2010 10:54 AM 發表

今日有收晒所有CERT. 校內校外都有收, 受洗證明(我本人) 都有收, 只係釘埋APPLICATION FORM 一份咁行去交錢取收據.

收據上有2個 INTERVIEW 時間,

第一場8:30~10:30
第二場 10:45~12:45

要 IN 成粒幾鐘呀!!! 我仔係第一場. 好早呀, 不過亦好開心, 暫時唔會撞其他INTERVIEW.

醒目開學勳章

我囡囡都是第1場,但明天會出TSL的second interview name list,如果撞期都唔知點

而我估計應該20個爭一個位左右啦
因為今天我交表是隊尾,而我交表時間是10:15~11:30
一到11:30,校職員就截隊
而平均由排隊至完成用了1小時
學校由9時開始收表,那上午大概有300人,下午我估計都差不多
所以起碼600人以上啦,如果以上年來說,即係20個爭1個,好少機會啊

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-26 12:24 發表
今日有收晒所有CERT. 校內校外都有收, 受洗證明(我本人) 都有收, 只係釘埋APPLICATION FORM 一份咁行去交錢取收據.

收據上有2個 INTERVIEW 時間,

第一場8:30~10:30
第二場 10:45~12:45

要 IN 成粒幾鐘呀!!! 我仔 ...

醒目開學勳章

對,遲到應該可以,但前提是不要截了隊之後
差一些都可以

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-26 12:18 發表
遲到應該都冇問題.

因為佢條龍都好長.

我交表時, 有家長只帶了一張相, 佢要求後補, 個老師都叫佢齊晒料再返去排過, 另外, 佢都有OFFER 明天比佢交返. 我感覺唔係太不近人情. 放心.

...
‹ 上一主題|下一主題