用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 朗誦節timetable出左喇!
go

朗誦節timetable出左喇! [複製鏈接]

原帖由 Planet 於 10-10-28 21:39 發表
Tuen Mun/Yuen Long真係只得5位, 係English Prose-Reading呀.  Tsuen Wan/Kwai Chung都係得12位.

所以urban跟新界區真係有好大分別, 其實人數咁小應該combine埋幾區一場....

下年都要報入去.....博攞獎!

...

Planet,

唔好意思,我今年膽粗粗幫小朋友報左Prose Reading,但煲哂ETV網上得獎片段都唔見到有Prose Reading既表演。其實Prose Reading要拿住本書讀唔可以背,但使唔使都要抬頭望下評判咁呢,如果讀時拿住既係影印紙(上面劃哂記號、highlight)+另外有本正版書,又得唔得?
請指教!

原帖由 Planet 於 10-10-30 16:58 發表
都要間中同評判有eye contact, 最好小朋友都係讀熟d, 臨場時才會知讀那一段, 一定要拿書, 影印紙上台唔得架. 我都係當參與下, 因每年評判要求都唔同, 其實prose reading跟drama唔同, 正常係唔要太誇張, 最緊要發音和 ...

Planet,

Thanks.

用書是否可以在上面劃哂記號?

原帖由 cpcog 於 10-10-30 22:51 發表
can we change the venue?? We live in Kwai Tsing area but my daughter would have the competition in Chai Wan!!!

好似只可改時間(要證明同學校考試撞或所報項目撞,只可以是這些理由),不可改地點。non-open項目,有分區;open項目就沒有,多數是市區(港九區);當初你報名non-open項目時如果想近屋企,可以揀適合既區,如果學校代報,就會揀番學校個區。

原帖由 Planet 於 10-11-1 12:29 發表
當然可以, 基本上無人睇到你本書劃得幾花.

Planet, 多謝你回覆啊

我昨日好奇地掃哂Prose reading所有場口既參賽者數目,屯門元朗區每場真係得幾個,中學組多番D,最記得P1-2女仔屯門元朗個組得1個參賽,如果評判肯比80分以上,她便是冠軍了。Prose reading是小學組個人項目中最少人參加了(雖然Urban都有50+人參賽,但都只是得一場),早知早幾年就開始試下啦!
‹ 上一主題|下一主題