用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個遊戲真係唔易玩, 放低一切, 紓發心情. ...
go

呢個遊戲真係唔易玩, 放低一切, 紓發心情. [複製鏈接]

醒目開學勳章

呢一世我諗我都會記得呢兩年.

去簡介會, 攞表, 填form, 做profolio, 遞form, interview, 有d學校仲要2nd in.  

個遊戲仲未完.

每次interview前都好緊張, in完後散晒, 有時仲一日兩間, 身心疲累.

我知我咁講, 你地實會叫我放鬆, 不過你地都可以咩?

大家放低吓, 有咩都講吓吧.

0    0    0    0

My daughter had 3 in a day! Followed by another one in the next early morning!

原帖由 眼超超 於 10-10-26 19:53 發表

去簡介會, 攞表, 填form, 做profolio, 遞form, interview, 有d學校仲要2nd in.  

個遊戲仲未完.

每次interview前都好緊張, in完後散晒, 有時仲一日兩間, 身心疲累.

我知我咁講, 你 ...

醒目開學勳章

原帖由 mimame 於 10-10-26 19:56 發表
My daughter had 3 in a day! Followed by another one in the next early morning!

嘩, 你有無散晒, 聽倒都鄧你地辛苦.

而家望係有咩回報, 有咩心儀學校收.

有d家長, 仲要玩呢個遊戲一次以上, 因為唔只一個, 真係佩服得五體投地, 我真係唔會再生.

原帖由 mimame 於 10-10-26 19:56 發表

I just talked with my friend to ventilate my feelings, my disappointment, my guilt.....It is really hard to pass throught this week, whenever I open the mail box, I have to prepare my "heart" to receive another "disappointed" result....Even worse I cannot concentrate on my work....Oh my god...

Exactly the same feeling as mine.
My husband was even busy than me in 搵學校, 交form, doing research to collect information about different schools, one day he went to submit form under heavy rain and got wet from head to toes (except the form of course!).
Everyday just wait and wait, really felt frustrated when knowing someone have got offers, so eager and excited to receive phone call and check the mail-box but no good news, I started to ask myself "Are we that bad? My girl should be smart enough to fight for only one place. Why there's no offer and even a feedback from the schools?" We are not seeking for top schools but just some 2-tier DSS, but it was so hard to strike for a place.
We are not targetting on the Lucky draw as only got 15 marks and not living in district with well known schools.
I'm lucky and finally got an offer recently, can give up the lucky draw and take a rest.
I will have to play the game again after 3 years, as a little brother is coming, hope he can join the same schools with his sister.

原帖由 眼超超 於 10-10-26 19:59 發表

嘩, 你有無散晒, 聽倒都鄧你地辛苦.

而家望係有咩回報, 有咩心儀學校收.

有d家長, 仲要玩呢個遊戲一次以上, 因為唔只一個, 真係佩服得五體投地, 我真係唔會再生. ...

醒目開學勳章

原帖由 evayanyan 於 10-10-26 20:04 發表

I just talked with my friend to ventilate my feelings, my disappointment, my guilt.....It is really hard to pass throught this week, whenever I open the mail box, I have to prepare my "heart" to rec ...

我咪又係, 某d學校話會打電話通知, 我一有電話響, 就個心都跳埋, 不過知道唔係, 又好失望, 上次音小, 我真係好遲先收信, 未收前真係神經緊張, 叫好彩最後都有offer.

有時夜晚連發夢都係發返interview, 收信.......呢吓先死, 瞓完好似無瞓咁...

醒目開學勳章

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-26 20:10 發表
Exactly the same feeling as mine.
My husband was even busy than me in 搵學校, 交form, doing research to collect information about different schools, one day he went to submit form under heavy rain and ...

唯有真係希望細佬能夠順利入家姐間學校一齊讀咋.  衷心希望你到時搵得舒舒服服, 其實呢個遊戲都好折磨.....

某d學校, 仲要規定一日交form, 我係要返工, 呢排請假請到我都唔好意思, 好在老闆體諒咋.

都係一個經驗.....幾好

呢個遊戲真係唔易玩, 放低一切, 紓發心情.

個遊戲仲未完.

我知我咁講, 你地實會叫我放鬆, 不過你地都可以咩?

大家放低吓, 有咩都講吓吧.

醒目開學勳章

原帖由 YUWEI 於 10-10-26 20:21 發表
都係一個經驗.....幾好

係呀, 我知, 如果唔玩呢個遊戲, 可能又唔甘心呢, 我知架, 所以點都要講出黎呻吓.

我見到小朋友響呢段時間去不同學校interview, 不知不覺成熟左。比如佢最初好驚青架, 好怕佢唔肯跟老師入去, 去多幾次, 就唔再驚得咁緊要。最初, 同佢講去學校玩, 後來, 佢開始明白點解要去interview, 會認真一點了。直至最近, 我話帶佢返我母校探老師, 佢都問係咪要interview, 問到當日上緊母校門口既樓梯, 仲響度問係咪要interview
原帖由 眼超超 於 10-10-26 20:29 發表

係呀, 我知, 如果唔玩呢個遊戲, 可能又唔甘心呢, 我知架, 所以點都要講出黎呻吓.

講句老實話,小一入學(揀間心儀或好好既)可能比入大學仲要辛苦十倍 or much more,有乜計?
好既開始又點只成功了一半,可能去到七八成呀!
無知是福

個遊戲仲未完.

我知我咁講, 你 ...

我可以放開! 做了幾十年人很多事都有上天安排了, 緊張得來ma
條條大路通羅馬, 一間小學能决定孩子一生前途嗎?

我給兒子總共報了五間學校, 第一次面試見了兩間學校. 一間上午, 一間下午. 頭一間很早, 所以面試完畢我們全家在某商場閒逛了大半天才去下午的面試. 大家都巳經很累. 我們現在還剩一間沒到面試日期, 但我感到心頭大石巳放下一半, 可能巳習慣那個模式, 我們亦都沒給兒子任何壓力. 雖然暫時都沒有offer(全部都未出結果), 但無論怎樣也好我們也不會責怪兒子. 我們只想盡力找一間適合他的學校.

講得好啱,以前等會考、A level、Jupas放榜、出黎搵工,都未試過好似今次咁氣餒咁辛苦,未試過咁長時間處於心情低落的狀態,唉,有得再揀我真係唔想生多個,喺今時今日嘅香港個好字一d都唔好,等於個煩字,舒發己見唔好鬧我!  
原帖由 brian61950 於 10-10-26 10:01 PM 發表
講句老實話,小一入學(揀間心儀或好好既)可能比入大學仲要辛苦十倍 or much more,有乜計?

原帖由 littlemelody 於 10-10-26 22:08 發表

我可以放開! 做了幾十年人很多事都有上天安排了, 緊張得來ma
條條大路通羅馬, 一間小學能决定孩子一生前途嗎?

經過呢幾個月既時間,我覺得我既小朋友成熟左好多,由喊住入第一間學校,到而家好自信咁行出來,仲可以話比我聽考過D咩?對我嚟講,已經好叻!

自問小女唔叻,自信心好低,不過今次既遊戲令佢進步左好多,要一個5歲小朋友呢幾個月朝朝早起身去面試,考呢樣考個樣,真係唔容易,作為父母既我真係好心痛....大人都覺得個個星期六係咁走嚟走去都頻撲,何況5歲既小孩呢?家長還知道點解要咁做,但小朋友只係知道,媽咪要我去就去啦....
所以淨係呢樣,已經值得我們加許

當我收到第一間學校REJECT既時候,我係架LIFT度好DOWN,我個囡問我咩事?我話收到一封REJECT LETTER
佢即時問我:

係唔係我唔乖?所以學校唔收我?

當時我個心好UP,差D想喊!!反問自己,點解要個女咁樣諗自己??其實只係一個遊戲,我好慚愧,覺得唔應該話比個女知,亦唔應該睇得太重,雖知係HK每個小朋友都要必經既遊戲,但如果令到一個5歲既小朋友也看得失都看得太重,相信佢日後既路仲好難行

之後我即刻解釋返比阿女知,只係學校唔太適合佢,不過我相信天父一定會安排一所合適既比佢

到現在我還沒有一間取錄,不過經過這一次,我學習了怎樣用平常心去面對,而且作為母親既我,我已經so proud of her啦!

這是一個難得的親子過程, 大家會珍惜及回味.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

另外, 我想說: 「選校不難, 教兒最難.」
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

醒目開學勳章

好感動, 大家一齊加油!!

原帖由 砵砵豬 於 10-10-26 22:35 發表

經過呢幾個月既時間,我覺得我既小朋友成熟左好多,由喊住入第一間學校,到而家好自信咁行出來,仲可以話比我聽考過D咩?對我嚟講,已經好叻!

自問小女唔叻,自信心好低,不過今次既遊戲令佢進步左好多,要一個5歲小朋友 ...

其實入到"以為"好....到最後都未必"真係"好. 因一改校長....一切都唔同.

都係好做父母職位....小朋友最受用的不只學識,仲有父母的身教.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

醒目開學勳章

原帖由 brian61950 於 10-10-26 22:01 發表

Agree 其實我已經好攰, 唔想再攪, 大抽獎算, 但渣住得15分, 自己又唔係住心儀學校嗰區.  所以又要堅持繼續, 唔通真係求其比間佢讀?  又過唔倒自己嗰關.  仲要比我覺得, 呢D嘢搵唔倒人幫, 無人幫倒我架......
‹ 上一主題|下一主題