用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個遊戲真係唔易玩, 放低一切, 紓發心情. ...
樓主: 眼超超
go

呢個遊戲真係唔易玩, 放低一切, 紓發心情. [複製鏈接]

完全同意

原帖由 d2343130 於 10-10-26 22:49 發表
其實入到"以為"好....到最後都未必"真係"好. 因一改校長....一切都唔同.

都係好做父母職位....小朋友最受用的不只學識,仲有父母的身教.

呢個games唔止呢1-2年, 係由佢報k1開始或更早, 只係呢大半年好密集式, 我做全職mama2年, 我同老公都認為當係一個大project咁做, 我仔仔性格較樂天, 所以我俾佢做exercise/上堂又好, 佢都好like.  雖然, 阿仔都好勤力, 但一山還有一山高.  近日都收到一些學校reject, 但都平常心面對.  因為, 我地都明白, 阿仔出左力, 父母我地也出左力.  

漫長歲月, 現在才剛佢地人生既起步點, 小學生涯更加辛苦, 聽一些朋友剛上小一的, 不論名或不名既學校, 功課量都好多, 小朋友及大人更要適應.  

放鬆d啦!~

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

今日報埋培正,都已報得八八九九,仲有一間未報,但都已覺得釋放了不少,我報咗好多間,in咗5間,暫時乜都無結果,我預咗全軍覆歿,因為阿女英文差,無特別train過,幼稚園內容又淺,又無上過面試班,我剩係覺得盡咗力無悔就算,唔想第2日埋怨自己點解試都唔試,阿女思想幼稚,知道去面試,但無乜感覺,唔會有創傷後遺症,之後亦唔會再追問考唔考到,每次面試完我問佢考乜? 佢每次都話唔記得,之後我問都費事問,考完算數,雖然到而家都未收reject letter,但心情尚算興鬆,試過便算,不會抱太大希望,希望越大、失望越大

十分認同, 由報名小一學校, 我老公一路都講唔係我地選學校, 係學校選我地, 所以我幫阿仔都報左唔少間.  幸好, 佢一間都無say no, 因為, 我地同佢都當去學校玩.  當然, 壓力重有d, 希望阿仔表現好d...., 不過都係個句放鬆d啦!  

uncle_dos 所講教兒真的重難, 仍要多多學習.

原帖由 Uncle-DOS 於 10-10-26 22:40 發表
另外, 我想說: 「選校不難, 教兒最難.」

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

原帖由 crystalwsm 於 10-10-26 23:27 發表
今日報埋培正,都已報得八八九九,仲有一間未報,但都已覺得釋放了不少,我報咗好多間,in咗5間,暫時乜都無結果,我預咗全軍覆歿,因為阿女英文差,無特別train過,幼稚園內容又淺,又無上過面試班,我剩係覺得盡咗力無悔就算,唔想第2日埋怨 ...

Exactly the same!

哈哈,所以我都唔算太緊張,不過都希望奇蹟出現,共勉之

原帖由 ohmama 於 10-10-26 23:35 發表

Exactly the same!

Totally agree..........

我都好倦。人仲開始有點down. 日子愈接近11月22日,我就心情愈緊長。因為,我覺得我囡應該考小學好大機會全軍覆沒。我只可希望天主保佑我囡囡。

其實我覺得要比個 BIG CLAP 我地 d 小朋友...

5 歲人仔,要佢地去 interview, 既要受我地父母既壓力,又要陪"我地"去完成"我地"設定既 target (去 join d 咩 class 咩 class, 去考幾多間學校),有時我自己都好內疚,但無奈地又要去參與呢個遊戲...

好彩係呢度大家互相支持,如果唔係係漫長既過程當中都唔知點算.

係整個過程當中,不論阿女同我,都學左好多野,大家都有成長,關係又更加親密,我覺得已經係得多過失。

希望大家可以繼續係度分享,個個都為自己既小朋友搵到合適既學校。

其實我都係依一年準備, 因為k1尾至比佢出去學下野. 目的係比佢見下世面.

其實真係得多過失, 因為係比小朋友學興趣班, 比賽, 真係發掘左好多興趣同潛能. 一次又一次令小朋友超越自己, 唔再怕羞, 學識嬴, 更加學識輸. 小朋友真係成熟左好多.
而且, 我地跟小朋友去考學校, 好似一齊去打仗, team spirit 強左好多. 同小朋友好有默契.
好多學校依2個星期就快有2nd 消息, 我雖然有晒心理準備, 但係都好緊張, 希望大家都好運, 入到心儀o既學校.

初時都唔緊張, 但當接到 reject letter 後, 現在就開始緊張起來... 祝大家好運!!!

原帖由 crystalwsm 於 10-10-26 23:27 發表
今日報埋培正,都已報得八八九九,仲有一間未報,但都已覺得釋放了不少,我報咗好多間,in咗5間,暫時乜都無結果,我預咗全軍覆歿,因為阿女英文差,無特別train過,幼稚園內容又淺,又無上過面試班,我剩係覺得盡咗力無悔就算,唔想第2日埋怨 ...

你個囡囡性格都好似我對女喎, 佢地又係思想唔成熟. 加上英文又係麻麻, 因為幼稚園實在太淺.  我地又冇谷佢地. 又唔會為面試而特別上面試班. 不過我地報學校冇你報得o甘多,只報一兩間。因為真係只鐘意其中一間, 所以暫時都冇咩壞消息. 其實我真係唔敢抱任何希望, 只希望對女面試時突然充滿小宇宙+好運 , 入到理想學校 .

唉..我個仔已經有2間收左reject 信,而家真係乜信心都冇,睇黎好似會軍覆沒。

Really tired. My girl tried her best to do what she has been asked.  She is a "small" girl and we know that we cannot expect too much yet the reject letter still hurts.

Anyway, we still have the lucky draw.

Let's pray that all our children will be able to get into a school that fits them well.

I helped myself to this song.  Let's share it here.  There are lyrics.
http://www.youtube.com/watch?v=ANk_Fn0mEyY

我都認同其他家長既意見, 呢個遊戲真係唔易玩, 兼且令人筋疲力盡。

呢個遊戲真係唔易玩, 因自己唔能夠做到咁豁達去等大抽獎, 但當開始玩呢個遊戲後, 又真的好累, 好多面試和好多日期要記住, 又要等結果, 不過, 當最近收到2間小學的reject letter後, 已預知將會全軍覆沒, 心情反而無咁緊張, 安心去等派位

醒目開學勳章

係呀, 家下晚晚都瞓得唔好
希望能夠開開心心咁過新年啦

我都係咁諗,但自已過唔到自已。

原帖由 syabb2 於 10-10-27 12:11 發表
呢個遊戲真係唔易玩, 因自己唔能夠做到咁豁達去等大抽獎, 但當開始玩呢個遊戲後, 又真的好累, 好多面試和好多日期要記住, 又要等結果, 不過, 當最近收到2間小學的reject letter後, 已預知將會全軍覆沒, 心情反而無咁 ...

各位媽媽要努力呀, 為左小朋友千萬不要放棄, 因為如果到時會後悔自己當初為什麼無盡力, 如果有心儀學校便要開始寫信去表示誠意.  
去年我都好像你們的心情一樣咁唔開心非常緊張, 覺得好對唔住小朋友無好好培育她. 好大壓力, 晚晚睡唔著偷偷地喊,
但好好彩最后都入到好學校, 大家一起加油呀
‹ 上一主題|下一主題