用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好失落!有冇D積極方法去平衡失望之心情? ...
go

好失落!有冇D積極方法去平衡失望之心情? [複製鏈接]

Very disappointed on the interview result!
Very down!! How can we cheer up?
Any suggestion?
   0    0    0    0

no worry,好快又一條好漢!
明年今日,你會發現小朋友縱然唔係入左你心儀既小學,但佢依樣健康快樂,學習知識,追求真理,
你就學會放低,隨遇而安!
塞翁失馬,焉知非福!
come on

有希望...add oil la

出街望吓四周圍,或買份報紙睇吓,你會發現你嘅小朋友已經好幸福(加埋有你呢個o甘關心佢嘅父母).

我都係未有offer,但係平常心啦!最多咪等大抽獎!

收咪當係bones,
唔收係正常!

咪當係....   一場遊戲, 一場夢 囉!!!

唔好家下就放棄!!!
一於進行B計劃!!! 再去盡d!!
同小朋友作全面海陸空大操煉!!!
向明年第二round作準備!!
記住要努力, 積極到連失落,失望之心情都唔記得先叫ok!!

有志竟成!! 努力!
借套: Rambo 第一滴血, 呢睇下...

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

去吃自己最想吃架嘢,買自己平時好鐘意但又唔捨得買架嘢
講真...其實就算入到你自己心意的學校都唔代表對你小朋友是最好的,我相信上的bk的媽咪大陪份都好緊張自己仔囡的學校問題,但能做的我們都做左,對自己同仔囡都已有所交代。再講入到的可能係慢慢長路的起點。
原帖由 YoungKY 於 10-10-27 16:21 發表
Very disappointed on the interview result!
Very down!! How can we cheer up?

I went shopping this afternoon .  Bought plenty of stuff for my kids.  

Feeling better now.  Do something to cheer yourself la.  Have to pull ourselves together to prepare for the coming months....

In the end of the day, each of our children will get a nice school place.  Add oil, add oil

原帖由 cutekiddy 於 10-10-27 16:42 發表
出街望吓四周圍,或買份報紙睇吓,你會發現你嘅小朋友已經好幸福(加埋有你呢個o甘關心佢嘅父母).

我都係未有offer,但係平常心啦!最多咪等大抽獎!

me too !!!!!

Me 3 ! Add Oil ....

原帖由 Nelly@Huang 於 10-10-27 17:00 發表

go for buffet

哈哈~~你好搞笑~
我今日都收到第一封reject信(DGJS),不過冇失望,始終呢D "Dream school"(發夢嗰陣先有得讀嘅學校),一早預咗唔得~
我好同意flostangraphy,積極好重要!!做D自己平時最鍾意做嘅嘢,(例如我個雪櫃長期有朱古力)唔好一味諗住失敗~心情一放鬆,就再努力裝備小朋友!整靚張成績表,玩吓比賽,豐富吓個portfolio,做兩手準備去叩門!! 我由暑期開始幫自己洗左腦~
一日未到開學都仲有機會(就算開左學都仍然有機會)!!
同小朋友一齊發揮小宇宙啦~唔好放棄~加油!!

原帖由 flostangraphy 於 10-10-27 16:50 發表
唔好家下就放棄!!!
一於進行B計劃!!! 再去盡d!!
同小朋友作全面海陸空大操煉!!!
向明年第二round作準備!!
記住要努力, 積極到連失落,失望之心情都唔記得先叫ok!!

有志竟成!! 努力!
借套: Rambo 第一滴血, 呢睇 ...

me too....冇咩失望嘅感覺住。可能仲有1st in la.
唔好諗咁多實有書讀ga! ^^

原帖由 Nelly@Huang 於 10-10-27 17:00 發表

Exercise!

Run and run and run until u are out of breath!

Heard that exercise can release some 'happy hormones'!

There might be other good news to come! Cheer up!

原帖由 cecilo 於 10-10-27 17:09 發表
me too....冇咩失望嘅感覺住。可能仲有1st in la.
唔好諗咁多實有書讀ga! ^^

醒目開學勳章 王國長老

呢個方法好
我提議: 開始留意SOGO等大百貨公司減價情報, 發揮小宇宙, 搶到最平, 學柴九話齋: C9既滿足感就係咁黎

唔好唔開心啦, 咁睇: 其實到最後, 小朋友只需要"壹"個學位, 好多而家HOLD住HOLD住, 遲D咪又要放返出黎, 所以一定有希望既, MEANWHILE, 叩門功夫要做足, 記住你做阿媽, 幾無面既都要負責做, 衰左又無咩大不了, 校長又唔識你, 唔怕瘀WOR! 得左就証明校長受你感動, 辛苦都值得啦
(我明呀, 我由10月寫信到7月, 得左)

真係無好消息咪等抽獎LOR, 你點知一定唔好? 不能盡如人意但求無愧於心, 呢樣你要記住, 心情會好過D

原帖由 meia 於 10-10-27 04:54 PM 發表
I went shopping this afternoon .  Bought plenty of stuff for my kids.  

Feeling better now.  Do something to cheer yourself la.  Have to pull ourselves together to prepare for the coming months ...

- 精人唔駛教, 蠢人教唔精。
- 唔信他們用這些方法可identify到真的叻人出來,應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來
- 愛恩斯坦肯定fail
- HK考試制度好像不能identify到真正叻人出來;國際上有成就的HK人都好像不是什麼9A、 10A、港大、中大出來的。好幾個反宜係從poly出來的或會考不太好,然後到了外國升學;
- 不過最重要是出來工作後發現EQ緊要過IQ;你會發覺很多A's students 係幫C's students 打工!
- Conclusion: 什麼學校都不太重要、學好愛看書和自學自理能力;EQ too.

以上純為個人觀感, 不喜可當bullshxt!
個人申報: 畢業於HK一間非常非常非常的傳統中學, 大學有幸到海外升學。

原帖由 YoungKY 於 10-10-27 16:21 發表

不要放棄呀!You are a GREAT mom!!!!

兩公婆去旅行,小朋友比人凑幾日,乜都唔好諗,明天會更好.
無知是福
‹ 上一主題|下一主題