用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好失落!有冇D積極方法去平衡失望之心情? ...
樓主: YoungKY
go

好失落!有冇D積極方法去平衡失望之心情? [複製鏈接]

絕對認同!  我身邊識既人, 入到2nd in或收左既全都係大b, 而自己阿仔係細b, 我地已盡力去教佢, 自問見阿仔對答都唔錯.  無得好講, 我老公都講呢刻係大b wins 哂, 但入小學後, 大b同細b便無分別, 可惜呢刻入唔到心儀既也係事實, 只好平常心面對.     引用:
原帖由 lawhyc 於 10-10-27 17:42 發表
- 精人唔駛教, 蠢人教唔精。
- 唔信他們用這些方法可identify到真的叻人出來,應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來
- 愛恩斯坦肯定fail
- HK考試制度好像不能identify到真正叻人出來;國際上有成就的HK人都好像不是 ...

所以呢個GAME好似特別為大仔大女而設. 有D學校仲講明8月31日以後出生都唔會接受報名. 有媽咪話比我聽我心儀的學校在壁報板上貼著小一報名以1月至8月份出生小朋友為佳. 即是話除非我對女好OUTSTANDING,如果唔係巳注定陪跑 .

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

我個仔1月出世,算係大仔,但唔覺佢有乜咁標青,到而家仲未有學校收。
原帖由 WinkyLee 於 10-10-28 01:08 發表
絕對認同!  我身邊識既人, 入到2nd in或收左既全都係大b, 而自己阿仔係細b, 我地已盡力去教佢, 自問見阿仔對答都唔錯.  無得好講, 我老公都講呢刻係大b wins 哂, 但入小學後, 大b同細b便無分別, 可惜呢刻入唔到心儀 ...

無錯!上BK真係開心好多!雖然我個囡心儀果啲都未有offer,但見到其他小朋友收到offer也替他們高興,而且大家互相鼓勵嘅感覺也很好!
老實說,不開心實有的,因為老師及身邊的人都對我女兒很有信心,她是一個很開心很正面的女仔,而且很喜歡說話,所以個個都話大多數的直資學校都喜歡這類型!但最大問題是她是12月出世的!正式細細女!直到現在只有一間收了,無奈阿囡卻不喜歡,所以放棄了!雖然有人說我很蠢,但我覺得若然阿囡不喜歡,我霸住個位都無意思吧!
直到現在,收到一封一封的reject letter,真的很傍偟!但只有接受!繼續努力吧!而且報了名去日本,一家三口去玩下,獎勵下自己,又獎勵下阿女的努力!說到底,她才是最辛苦的一個!

原帖由 BBTWIN 於 10-10-27 21:24 發表
有bk實在太好, 媽咪互相扶持 .
HI HI :-D

大家唔好咁灰, 又唔係世界未日,這只是他們人生一個很小的階段。我當然明白收到reject信既失望(我都收到),不過呢d學校可能就係唔適合我地d小朋友。勉強無幸福,有d入到又未必好,加上好學校又唔係得嗰幾間, 仲有好多選擇。

OH.... Nelly@Huang , why u say so?  At least you got an 2nd interview in DGJS wor....

引用:
原帖由 cutekiddy 於 10-10-27 16:42 發表
出街望吓四周圍,或買份報紙睇吓,你會發現你嘅小朋友已經好幸福(加埋有你呢個o甘關心佢嘅父母).

我都係未有offer,但係平常心啦!最多咪等大抽獎!

me too !!!!!

原帖由 Nelly@Huang 於 10-10-27 17:00 發表

me too !!!!!

都唔一定係大B贏哂, 我女&朋友個女係大B, 但無報面試班, 無參加任何比賽, 名校無2ND INTERVIEW.  反而中女&細女有長時間參加面試班就有得入.
我女好成熟&醒目, 望上比人以為係二年級學生, 中英文好OK, 那又如何?   
我個人認為呢個面試遊戲係比老師睇吓有無眼緣 & 同埋比面試班中心搵商機就真.
無2ND INTERVIEW又唔係世界沒日, 大家積極D, 都唔好話大B著數家細B著數LU, 呢個商業世界係咁架啦, 有付出錢&小朋友時間去FOCUS入名校, 順理成章, 會有回報.  要有信心, 上天正在安排最適合既學校比小朋友, 話唔定自行&大抽獎比你抽到好野呢, 仲唔駛比學費添.

原帖由 WinkyLee 於 10-10-28 01:08 發表
絕對認同!  我身邊識既人, 入到2nd in或收左既全都係大b, 而自己阿仔係細b, 我地已盡力去教佢, 自問見阿仔對答都唔錯.  無得好講, 我老公都講呢刻係大b wins 哂, 但入小學後, 大b同細b便無分別, 可惜呢刻入唔到心儀 ...

totally agree.

原帖由 Blessings 於 10-10-28 09:44 發表
大家唔好咁灰, 又唔係世界未日,這只是他們人生一個很小的階段。我當然明白收到reject信既失望(我都收到),不過呢d學校可能就係唔適合我地d小朋友。勉強無幸福,有d入到又未必好,加上好學校又唔係得嗰幾間, 仲有好多選擇。 ...

"應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來" : 唔一定, 我個女超大個, 像2,3年級的學生, 但無比揀中, 反而有D細細粒, 細女就被揀.

"愛恩斯坦肯定fail" : 呢句我又同意, 因為愛恩斯坦雖然好聰明, 但IQ高, 就SHORT SHORT地.  早年我舊同事囡囡係資優, 考DGS都落敗.

原帖由 lawhyc 於 10-10-27 17:42 發表
- 精人唔駛教, 蠢人教唔精。
- 唔信他們用這些方法可identify到真的叻人出來,應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來
- 愛恩斯坦肯定fail
- HK考試制度好像不能identify到真正叻人出來;國際上有成就的HK人都好像不是 ...

"早熟"我係指心智、唔你體型呀。"和" 即係同時要外向presentable.
我記得德國寶馬車廠有個非常高級的設計師係香港女仔, 中大、港大不收, poly畢業的。Vivian Tam too!
原帖由 MySweetBB 於 10-10-28 10:32 發表
"應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來" : 唔一定, 我個女超大個, 像2,3年級的學生, 但無比揀中, 反而有D細細粒, 細女就被揀.

"愛恩斯坦肯定fail" : 呢句我又同意, 因為愛恩斯坦雖然好聰明, 但IQ高, 就SHORT SHO ...

我個囡是12月出世, 現在都未有offer,但見到其他小朋友都收到offer也替他們高興,我國應該大家互相鼓勵!唔好比自己太大壓力.
大家一起加油! 加油!

早熟既意思, 我當然係指心智, 智力啦.
若果淨指體形, 我就會形容為大舊.  

原帖由 lawhyc 於 10-10-28 12:04 發表
"早熟"我係指心智、唔你體型呀。"和" 即係同時要外向presentable.
我記得德國寶馬車廠有個非常高級的設計師係香港女仔, 中大、港大不收, poly畢業的。Vivian Tam too! ...

我同你一樣吖,阿囡又係12月出世,依家暫時未有心儀嘅offer,其實真係好想知係咪真係12月出世就難入d呢?
有無12月出世嘅小朋友又第一round收左嘅家長可以分享下?
quote]原帖由 scmail 於 10-10-28 12:17 發表
我個囡是12月出世, 現在都未有offer,但見到其他小朋友都收到offer也替他們高興,我國應該大家互相鼓勵!唔好比自己太大壓力.
大家一起加油! 加油! [/quote]
HI HI :-D

我小朋友都係早熟型,我共報了5間,每一次佢都能夠講番面試嘅情況比我同爹地知,亦回答到問題,佢自己亦說在過程中如在學校一般對老師有禮及安靜,認為應會被學校取錄,但結果事與願為,已收了兩封reject letter.坦白說,其實這兩間不是心儀之學校,即使收了亦會放棄,報只為了讓他增加多一些經驗,但看信那刻也感到很失望.但回想問題所在,可能就是我給他錯誤之訊息,讓他以為答對了及表現有禮便一定成功,但當中其實存在有很個人主觀因素,可能他不是面見老師所喜歡的類型,又可能認為他太淡定,又或者......其實太多原因了,所以我如今會跟自己說已盡力又何必介意控制權不在自己手的事呢.開開心心迎接新一天啦.

醒目開學勳章 王國長老

呢個係我一向做人宗旨
每日都有開心事, 唔開心事, 好多野自己控制唔到, 但能力以內既事, 一定要做足, 跌低左, 最緊要識爬返起身, 再計劃下一步, 自己都唔幫自己小朋友舖好條路, 邊個幫你?!

原帖由 thomasha 於 10-10-28 12:52 AM 發表
小朋友發洩完情緒也會重新上路,我們做大人的更要以身作則,不是只顧向小朋友隱瞞失敗,而是怎樣重新站起來,focus on what's next,"小小苦楚等於激勵"。

原帖由 thomasha 於 10-10-27 23:11 發表
淨係媽咪?好似對d有心o既bk爹o地唔係好公平喎。

好好好,我更正. 有BK真好, 媽咪爹o地可以互相扶持 .

原帖由 媽媽仔仔 於 10-10-28 13:34 發表
我小朋友都係早熟型,我共報了5間,每一次佢都能夠講番面試嘅情況比我同爹地知,亦回答到問題,佢自己亦說在過程中如在學校一般對老師有禮及安靜,認為應會被學校取錄,但結果事與願為,已收了兩封reject letter.坦白說,其 ...

小朋友係早熟型真係會顯得較突出, 好多學校會比較喜歡呢類型小朋友. 因為會覺得易教, 學術成績一般都唔錯. 可惜我對女又算係細女又唔熟. 有時我仲覺得佢地比起其他小朋友BB. 只係兩個女外型比較可愛,外型會有幫助嗎 ?不過我都唔去想太多lu, 最後讀邊間學校其實巳經注定左. 如果私校直資都唔得咪等大抽獎羅. 話唔定自行巳經有驚喜都不一定呢.

好,而家平機會都話要調查男士被歧視,所以我地都要企出黎爭取番應有o既權利。 (just kidding)
原帖由 BBTWIN 於 10-10-28 17:21 發表

好好好,我更正. 有BK真好, 媽咪爹o地可以互相扶持 .

原帖由 thomasha 於 10-10-28 19:44 發表
好,而家平機會都話要調查男士被歧視,所以我地都要企出黎爭取番應有o既權利。 (just kidding)

唔好怪我啦, 因為上bk真係媽咪比較多麻. 你唔講我都唔知你係daddy添. 不過都真係要讚下你地會上bk既daddy, 肯定好關心子女既將來 .

其實上黎BK o既爸爸唔少架,只係我地有時由留言睇唔出係男定女,就假設係媽咪姐。

關心小朋友o既將來,爸媽都要o既,不過兩者用o既方法可能唔一樣。
原帖由 BBTWIN 於 10-10-28 20:21 發表

唔好怪我啦, 因為上bk真係媽咪比較多麻. 你唔講我都唔知你係daddy添. 不過都真係要讚下你地會上bk既daddy, 肯定好關心子女既將來 .

原帖由 thomasha 於 10-10-28 20:37 發表
其實上黎BK o既爸爸唔少架,只係我地有時由留言睇唔出係男定女,就假設係媽咪姐。

關心小朋友o既將來,爸媽都要o既,不過兩者用o既方法可能唔一樣。 ...

我老公咪唔一樣羅, 由頭到尾都只係我搵資料. 對女讀咩學校佢都冇所謂. 佢認為真係讀得書既小朋友去到邊都冇問題. 讀唔到入到名校就仲幣. 佢又成日話我自行唔報佢間母校, 係我自己拿來煩. 我自己就想搵間學術水平okay, 校風又一定好的學校(我覺得校風重要過學術水平). 所以一直以黎都只得我一人作戰 ! 我而家都係用平常心待之, 只希望盡快有個了結. 大家要加油呀!!!!!
‹ 上一主題|下一主題