用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul's Convent School, Primary Section
go

St Paul's Convent School, Primary Section [複製鏈接]

我覺得收唔晒都無咩問題, 始終KG 升上機會總比考入高好多, 而且SPN/SPK D 學生好乖巧, 好多DSS/私小都鍾意佢地

原帖由 minggoo 於 10-10-29 13:05 發表
思想正確,要做定最好同最差既準備。

妳係大埔校,Right ? SPN/SPK的確係好,但只限於幼兒園角度,同d教高一年既比,唔會有太強優處,考DSS亦唔係甘容易,小心準備 !!!

...

其實經過時間轉變, kg 所扮演的角色亦有所不同, 我覺得kg 角色已經著重於提供比小朋友學習團體生活, 禮儀, 社交...多於學術.  試問依家有幾多父母唔會額外學英, 數?  又或者無煲dvd 學英文?  屋企用一星期所學到的, 好可能已經係學校一個月所教, 所以在kg 過程中深淺對我來說係無意義, 我只會睇小朋友識多少.  我朋友個仔同我個仔同年, 上年k1 上學期佢來我家玩, 見到阿仔學校d 字卡佢話d 字好易, 佢好自豪話自己小朋友已經學d 深字 eg 警察  咁我就隨意寫左2個我覺得易d字"乙"& "兩" 問佢, 唔識!  足以証明識深唔等於識淺.

原帖由 BBCOW2009 於 10-11-3 22:43 發表
想問如spn/spk的學生不被錄取的話, 會否被其他私小標籤架?

會否被其他私小標籤唔係自己可以control 的, 咁點解重要去諗呢d 無謂問題?  老實講, 有幸比spk/spn 家長睇得上眼去考果d 私小應該開心, 因為唔係咁多家長原意放棄spc even 有dgs/ spcc / 3m offer, spc 除左係一間好小學, 小朋友能夠完成15-17年st paul's 生活, 那份歸屬感不是可用$$ 來衡量

只要係同質素或者差唔多standard, 我唸好多家長都會prefer唔洗錢果間,我相信大部份家長選其他小學如mcs, marymount...並不一定覺得佢地ahead spc 而是有免費餐爲何不吃!?! 當然亦有一些lucky 家長會放棄mcs, marymount..... 唔係話spc ahead 佢地,只係覺得能於同一"品牌"讀15年書會令小朋友更proud of 自己,心理質素更好

原帖由 angrybirds 於 11-3-2 10:05 發表

M中學收番自己小學既比例遠低於S中學,因此M中學在收生時可以將質素較差M小學畢業生西走,收多D質素較好既外來人,將整體質素拉高。如果S中學差不多收哂自己小學而又可以做到86%,足証明S中學和S小學教學質素之高。唔好唔 ..

英雄所見略同

原帖由 harrison 於 11-3-2 16:30 發表
講真, 我就係覺得中英數三科合格既機制好鬆, 驚個女"鬆"到散哂, 所以才考慮其它學校啫.......!

起咁鬆機制下都能夠令大部份學生達到14分或以上,我真係諗唔到有咩唔好;by the way, spc 好似可以比小朋友repeat 最少兩次,我唔敢講佢係有教無類,但事實好多小學都唔容許,更莫說名校。如果你有間學校可以好似spc做到"鬆"得來學術仍能達標,小朋友品德好,升u百分比高,學校包容高...請介紹!
‹ 上一主題|下一主題