用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有收到IK 班面試結果的請進
go

有收到IK 班面試結果的請進 [複製鏈接]

恭喜大家, 我開個post 都想了解一下入到IK 班的人數及收生準則, 是否與tt 有連繫的有優先.

與tt 有連繫:
candy2b
超人爸爸

與tt沒有連繫:
inkn
入主流班am:

入主流班pm:
ikyau

我囝囝in IK, 但只入到k1,我估大部份小朋友表現都差不多, 除非很突出, 否則很難在十數分鐘揀到合適的人選.
我覺得囝囝in 的表現有~70分, 你們覺得自己的囝囝/囡囡表現又如何?

0    0    0    0

我收到了, 真係估唔到會收, 因為我女果日喊同冇反應 .... 唔知係咪因為佢係大女 ( 2月出世 ) 同埋我同 D 老師講哥哥都係崇真畢业, 唔知關唔關事呢 ?

恭喜大家, 我開個post 都想了解一下入到IK 班的人數及收生準則, 是否與tt 有連繫的有優先.

與tt 有連繫:
candy2b (女)

與tt沒有連繫:

我囡囡都收左, 哥哥讀緊主流班 P1
但我認為在這里做統計的效果不會太理想, 因為不是每個報名的家長都會入BK網, 而且只是有OFFER又有關係的報數, 其他的無上BK報數, 那便會被人中傷崇真偏私, 做成誤會
其實當日我帶囡囡INTERVIEW時, 真是卧虎藏龍,除了有些家長和老師熟稔之外, 他們都是大半個英文人, 攪到我都要用盡畢生所學去應戰, 所以, 係呢度有些家長講到自己的小朋友幾叻, 但要撫心自問, 是否一山還有一山高, 自己孩子努力之外, 大人有否配合呢?

爸爸超人:
你大仔係咪讀ik 呢? 以你所知, 主流班小朋友的英普程度又如何?
主流班比其他出名(有學劵)的幼稚園有什麼優勝的地方?
原帖由 爸爸超人 於 10-10-28 14:29 發表
我囡囡都收左, 哥哥讀緊主流班 P1
但我認為在這里做統計的效果不會太理想, 因為不是每個報名的家長都會入BK網, 而且只是有OFFER又有關係的報數, 其他的無上BK報數, 那便會被人中傷崇真偏私, 做成誤會
其實當日我帶囡 ...

我大仔都係讀主流k3升上小一的, 以我所知, 主流的英普都不俗,但當然國際部的接觸英普會比較多, 所以我選國際給小妹, 另外, 亞仔都有好多同學升到英華等名校
成日都有人用這句:有學券是否會比其他幼稚園太淺?

其實要看你要崇真和那一所學校比較, 才可以有意義的答案

例如: 和屋邨樓下的幼稚園比較, 一定係崇真好啦
又例如 : 和根德園的無學券比較, 根德園可能較催谷, 同埋入名校的比率高, 純粹個人意見

原帖由 ikyau 於 10-10-28 14:54 發表
爸爸超人:
你大仔係咪讀ik 呢? 以你所知, 主流班小朋友的英普程度又如何?
主流班比其他出名(有學劵)的幼稚園有什麼優勝的地方?

原帖由 爸爸超人 於 10-10-28 16:46 發表
我大仔都係讀主流k3升上小一的, 以我所知, 主流的英普都不俗,但當然國際部的接觸英普會比較多, 所以我選國際給小妹, 另外, 亞仔都有好多同學升到英華等名校
成日都有人用這句:有學券是否會比其他幼稚園太淺?

其實 ...

聽老師講上年有人考入男拔喎?!

沒有任何聯繫。我個大仔去了入讀IK1。報名前其實很朦查查,對崇真認識不多,聽別人說崇真不錯就交表。面試時小兒能夠明白外籍老師的指示並作出反應,亦有回答簡單的英語生字。

原帖由 ikyau 於 28/10/2010 01:33 PM 發表

與tt 有連繫:
candy2b (女)

與tt沒有連繫:

你囝囝好叻呀!!!

原帖由 inkn 於 10-10-28 23:27 發表
沒有任何聯繫。我個大仔去了入讀IK1。報名前其實很朦查查,對崇真認識不多,聽別人說崇真不錯就交表。面試時小兒能夠明白外籍老師的指示並作出反應,亦有回答簡單的英語生字。

...

回覆 2# inkn 的文章

咁你係唔係好快就收到通知LA??我仔當日面試都可以做到老師所有要求,到個個小朋友都唔答問題時個NET就俾個咪佢話"I KNOW YOU CAN SAY IT"我個仔都有答,我都仲 KNOW YOU CAN SAY IT"我個仔都有答,我都仲未收到信,如果咁都唔收我都無辦法.....

幫手報料, 綜合幾POST, 統計人數如下

Cynthiasia     IK1
deen             主流  PM  (無關係)
Lovelinda      主流  AM  (無關係)
agneslee28   主流  PM
sundae525   IK1
coolguy        主流  PM
Corriatai       無講明
Teresatam    無講明   (有關係)
LonglamMaMa 主流 PM  (有關係)
Tissuewan     主流 AM  (有關係)

如有錯漏, 請主動正

Lovelinda      主流  AM (無關係)

原帖由 爸爸超人 於 10-10-29 22:26 發表
幫手報料, 綜合幾POST, 統計人數如下

Cynthiasia     IK1
deen             主流  PM  (無關係)
Lovelinda      主流  AM
agneslee28   主流  PM
sundae525   IK1
coolguy        主流  PM
Corriatai       無講明
...

主流 AM, dad is TT 校友.

原帖由 ikyau 於 10-10-28 13:33 發表

與tt 有連繫:
candy2b (女)

與tt沒有連繫:

冇聯係架, 因哥哥己畢業成 4 年架啦, 但我見好多家長也 rejected 咗, 但 D 仔女當日好好表現喎. 唔知關唔關大仔收細仔唔收事呢 ? 我女果日表現差又喊但估唔到又收喎,係咪佢係大女所以收呢 ??

原帖由 inkn 於 10-10-28 23:27 發表

...

我同你差唔多, 前年個大女IN唔知第二定第三輪, 佢係七月出世, INTERVIEW表現OK, 今年IK2.  

細女就出年返IK1. 今日交左留位費.

原帖由 candy2b 於 10-11-3 16:14 發表

冇聯係架, 因哥哥己畢業成 4 年架啦, 但我見好多家長也 rejected 咗, 但 D 仔女當日好好表現喎. 唔知關唔關大仔收細仔唔收事呢 ? 我女果日表現差又喊但估唔到又收喎,係咪佢係大女所以收呢 ?? ...

有時呢D嘢真係幾R頭!

我今日收到通知收咗!

家姐三年前畢業,無上小學!

我囝囝come ik1
‹ 上一主題|下一主題