用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會一間都唔收?
go

會唔會一間都唔收? [複製鏈接]

咁又唔好咁灰…我地兩公婆雖則都係大學畢業,但就不是什麼專業人事,也不是有錢人…亞了只考了3間都算係名校(KV,PC同SH),全都收了!我又唔覺得你講嘅情況咁嚴重…

而事實上,叻的小朋友真的有好多,大部份媽咪都覺得自己小朋友都"幾叻"(包括我在內),但其家出面叻的小朋友(同自己個個一樣叻或叻過自己個個的)真的有很多!再者,考試除有表現外,還有一些很主觀的因素,眼緣啦,感覺上小朋友係咪學校target個類啦等等…

如siujanjan說的,近近地唔係太並又唔多人爭的都要報番間,有間2-3線的在手,感覺會好好多!如考到更好更鍾意的咪當bonus囉!家教還是最重要,你認為2-3線不足的就自己教到足,去到考小學你小朋友都唔會輸蝕架!

雖則有d亞Q,但事實就係,幾千個小朋友去爭個幾百甚至百幾個位,考唔到都好正常吖!考到都可以話係好彩!(考到不等如好叻,考唔到又未必唔叻…)

原帖由 kittyyau 於 10-10-28 15:08 發表
老實講,我開始覺得啲所謂名校根本就只係睇下小朋友既家庭背景,有冇 daddy mammy 係 professional 或者係名人,根本就唔係睇個小朋友既表現。我真係覺得好失望。估唔到呢個現實既世界係由幼稚園已經開始。雖然我都有幫我 ...

其實仲有好多呢,我認識的都很多沒有報ST cat…08年有7.88萬個bb出世…有d未必係香港讀書,就算有大部份都係只求就手唔求名校,都應該超過1萬人會去爭名校位掛…
原帖由 NICOLE123 於 10-10-28 16:40 發表

唔係喎上年st cat 都6千幾人報 今年8千幾
應該講來來去去都係果8千幾人
‹ 上一主題|下一主題