用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: emother
go

真奇怪 [複製鏈接]

原帖由 lkong2005 於 10-11-20 09:16 發表:

忍無可忍

...看那一大堆問題,校方不可能不作回應,也不能以校內管理層同意為理由,尤其是一些問題已經錯到不能接受的地步。

專項為四川地震籌款,就算沒有法律知識,也知道不能另作他途。整個四川的災區龐大,區區十六萬元也無合適捐助對象,能否令人入信?隨便找間教育機構,也可以捐出那十幾萬。根據一般的組織原則,這類專項性捐款如中途出現其他不可預見的情況而未能完成,大可以捐往同類型性質的慈善機構。如果學校真的無法找到合適對象,那最合理是捐予中國紅十字會,由他們去處理。

香港的直資學校根本和四川地震災害全無關係,尤其是該學校是籌款的主辦單位,是第一身的當事人,稍有常識的人也不會把自己為人籌得的款項存到自己帳戶;款項一經入戶,就變成學校的資源,再也無法區別,就算不是斂財亦是嚴重過失,甚至是誠信問題。

教育機構如此作為,肯定令人忍無可忍!

呢個TOPIC 開得真係好貼切....."真奇怪"..... . 點解有人可以長期守住個與自己無關既TOPIC....

照計, 最緊張既應該係真道家長才對... 點解會有人WEEKEND 都咁得閉呢! ... 看來.. 真道同佢都應該有D關係喎... 唔知係同區對手 OR 係俾人炒左既老師 OR 個小朋友不獲取錄果D 呢

原帖由 rubyhappy2 於 10-11-20 21:06 發表
呢個TOPIC 開得真係好貼切....."真奇怪"..... . 點解有人可以長期守住個與自己無關既TOPIC....

照計, 最緊張既應該係真道家長才對... 點解會有人WEEKEND 都咁得閉呢! ... 看來.. 真道同佢都應該有D關係喎... 唔知 ...

好多真道嘅家長,已經好少會响BK留言,好多都有自己的Forum(當然係Private的),或者Facebook自己Form咗Group。

至於點解啲無聊人咁得閒,經常搵機會全天候插真道,呢樣真係問佢哋自己先知。不過有啲應該係同區某啲學校嘅家長,背後動機,大家心照啦。

台灣人真奇怪,陳水扁涉嫌貪污事件,雖然涉及公帑和公眾利益,但最緊張既應該係陳水扁家人才對... 點解陳水扁家人未插陳水扁,反而會有台灣人都咁得閉(閒)參與這個無關的討論呢? ...

看來.. 調查事件的台灣官員和參與討論的台灣市民應該同陳水扁都有D關係喎... 唔知係政治對手 OR 係俾陳水扁炒左既人 OR 向扁女求婚不成果D 呢,背後動機,大家心照啦。

一起去猜測調查事件的台灣官員和參與討論的台灣人背後動機吧,千萬不要再去討論他和他家人涉嫌挪用公帑/善款的事件了,更不要討論對與錯、誠信等原則了。

呢位網友似乎講得蠻有道理... 但係我睇左好耐都不太明白...  直至8歲兒子問左我一句:[公帑和公眾利益係台灣國民所擁有的, 點解佢地唔關心呀? 點解會話係陳水扁家人關心呢? ]... 又係喎, 陳水扁佢貪污既錢係佢d 國民既...台灣國民唔討論, 唔通要我地香港人去討論佢.... 除非我地曾經俾陳水扁欺騙過啦...

好奇想知就菲律賓旅遊巴挾持事件, 如果死既係菲律賓人, 而唔係香港人, 唔知曾特首會唔會同阿基洛三世講話對佢地份調查報告感到失望呢????

原帖由 viewer 於 10-11-20 22:14 發表
台灣人真奇怪,陳水扁涉嫌貪污事件,雖然涉及公帑和公眾利益,但最緊張既應該係陳水扁家人才對... 點解會有人都咁得閉(閒)參與這個無關的討論呢? ...

看來.. 陳水扁同佢都應該有D關係喎... 唔知係政治對手 OR 係俾陳水扁 ...

多謝你的提醒.... 我都係費事浪費時間去同d沒有自己主見而成日跟人口水尾的人講野喇!

please check pm.

原帖由 littlefaith 於 10-11-20 22:09 發表

好多真道嘅家長,已經好少會响BK留言,好多都有自己的Forum(當然係Private的),或者Facebook自己Form咗Group。

至於點解啲無聊人咁得閒,經常搵機會全天候插真道,呢樣真係問佢哋自己先知。不過有啲應該係同區某啲學校嘅家 ...

Ikong and Viewer,

How can the school just donate to any charity organisations and purposes other than the Sichuan earthquake redevelopment which is not the original intention of the donation?

And the Parents Association and Logos have confirmed the remaining $160k is still in the reserve account which has been audited by audit firm and it will be used for training of Sichuan earthquake affected teachers. This is much better than the idea you posted below.

原帖由 viewer 於 10-11-20 20:12 發表
‹ 上一主題|下一主題