用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無12月出世嘅小朋友又已經有offer嘅家長可以分享 ...
go

請問有無12月出世嘅小朋友又已經有offer嘅家長可以分享下? [複製鏈接]

如題:請問有無12月出世嘅小朋友又已經有offer嘅家長可以分享下?

因為我個囡係12月出世的, 好想知道有邊間學校會收這種細細囡... 到現在大部份心儀的學校都reject/未有消息....
究竟是她真的未夠資格還是大部份學校都唔鐘意收咁細嘅小朋友?
   0    0    0    0
HI HI :-D

上年呢個時候我和你的情況一樣,囡囡係04年12月尾出世,一個offer都冇,真係好徬徨。毅然同佢轉校到K2,今年變成大囡,佢變得好有自信。雖然唔係讀好出名的幼稚園,但係我睇到佢進步左好多,so far 好彩都收到offer.
可能有d小朋友係細仔細女會好叻,但係好冇後悔作出這樣的決定。以上只是我小小的意見~ 希望你囡囡會等到心儀的小學。

Hi chloe26,

好多謝你嘅分享, 原來每年都係咁... 第日生BB真係要考慮埋咩月份出世先得啦! haha!
我想問你意思係本身K3轉到K2? 唔明? 因為我有考慮過最壞情況就可能讀多年K3, 不過我個囡自專心好強, 老師都叫我唔好比佢重讀, 因為她K1升K2時, 由半日班的普通幼稚園轉到國際學校(全日班), 事實上很大的轉變, 而個個老師都看到她不斷努力去令自己與其他同學的程度拉近! 每日放學回家還自己溫習, 練寫字! 所以若果要她重讀, 可能她會好唔開心!所以我真的不知怎樣做才好?

原帖由 chloe26 於 10-10-29 00:53 發表
上年呢個時候我和你的情況一樣,囡囡係04年12月尾出世,一個offer都冇,真係好徬徨。毅然同佢轉校到K2,今年變成大囡,佢變得好有自信。雖然唔係讀好出名的幼稚園,但係我睇到佢進步左好多,so far 好彩都收到offer.
可能有d小朋 ...

Hi, we are in the same situation. My boy is a Dec05 boy, up to this moment, he got no offer but I plan to let him repeat K3 in another kinder, but still hestitate as I have to look for a new kinder which priv ides a bit higher level syllabus... it's tiring n difficult to get a place in K3 too.....

原帖由 ming_1212 於 10-10-29 01:21 發表
Hi chloe26,

好多謝你嘅分享, 原來每年都係咁... 第日生BB真係要考慮埋咩月份出世先得啦! haha!
我想問你意思係本身K3轉到K2? 唔明? 因為我有考慮過最壞情況就可能讀多年K3, 不過我個囡自專心好強, 老師都叫我唔好 ...

clarawsf:
原來大家經歷都差唔多!現在我真的很傍偟。如果好似你那樣,再選另一間幼稚園repeat,那麼我的女兒就轉了第三間幼稚園了!又多了一個問題!我想我真的要認真考慮了!
但都好多謝你分享!

原帖由 Clarawsf 於 10-10-29 01:29 發表
Hi, we are in the same situation. My boy is a Dec05 boy, up to this moment, he got no offer but I plan to let him repeat K3 in another kinder, but still hestitate as I have to look for a new kinder wh ...

09年十二月時所有DSS都冇offer,自己分配學位得十五分又係派唔到,嗰時先搵幼稚園轉K2下學期,又要去教育局提出小一派位。
我們想repeat的話,還是k2比較好。
1)早d可以俾囡囡適應新的學校,之前的幼稚園程度太淺,怕佢追唔上。
2)k3下學期都是綵排結業樓的表演,好似冇乜特別課程。而且再報dss schools都起碼有k2下學期的成績表。之前的幼稚園都是一大疊的成長評估,去交表時仲俾人問呢d就係成績表啦?
3)行完畢業禮先重讀k3,好似好奇怪,唔知點同囡囡解釋。

囡囡個人表較單純,我地同佢講爹地、媽咪覺得你未ready升小一!

原帖由 chloe26 於 10-10-29 12:53 AM 發表
可能有d小朋 ...

Hi, me too, same problem!! sad...
仔仔是Dec09, 好擔心, 到了現在都沒有心儀小學的消息......  
仔仔是今年先返到香港, 插班入K2下學期, 字都唔識多隻, 只是僅僅聽懂中文的程度, 結果是老師都收咗佢, K3入了St.Cat, 現在已經可以講得一口流利的廣東話, 讀懂中文故事書, 寫作簡單句子, 我以為佢已經準備好了, 老師都讚佢, 身邊遇到的人都讚佢好OK, 無問題啦...... 但, 其實...... 我喺未比這些讚美蒙混了呢??? 仔仔應該是未ready??? 所以, 這兩日, 我開始想是否讓仔仔再原校留一年K3? 又擔心打擊佢信心!! 轉校K3? 似乎又太頻密了!! 我應點樣幫佢選擇呢???  

Up to this moment, I have already prepared to get no offer as my son did really poorly in all the interviews. I can't deny that he is comparatively immature n incompetitive among those interviewees. Feel regretful that I didn't let him repeat K2( though Ihave got an offer in K3 in another famous kinder last yearbut I refused at last )Now, think I have to apply for a place in those well-known kinders AGAIN ... Worried that he an't succeed n don;t know if he can get adapted to the environment. I resist letting him reapeat K3 in the old existing kinder as it's really strange n uncomfortable for him to see everyone is leaving for P1 but he has to stay at the same place.
Sigh......feel frustrated n depressed n regretful...

Dec09, 讀K2???

原帖由 AA-dad 於 10-10-29 09:05 發表
Hi, me too, same problem!! sad...
仔仔是Dec09, 好擔心, 到了現在都沒有心儀小學的消息......  
仔仔是今年先返到香港, 插班入K2下學期, 字都唔識多隻, 只是僅僅聽懂中文的程度, 結果是老師都收咗佢, K3入 ...

她的意思是12月9日出世吧!

但讀st.cat都係未有offer呀? 真係好無奈喎....

我開始明白這個制度根本就不是給我們這些12月出世的小朋友, 相信真的不是我們的子女未能夠上小學, 而是月份問題吧!

既然這問題一直都存在著, 其實教育署應該考慮將31/8後的小朋友一定要下一年先讀書吧! 無謂令各家長猜測是什麼問題....
原帖由 bshem 於 10-10-29 10:45 發表
Dec09, 讀K2???

我個女都係12月出世,未有offer.

我都唔明點解個機製好似我地D仔女係一定要repeat/遲一年入學。如果轉左8/31cut-off,你估D8月仔女會唔會要遲一年入讀﹖個陣時﹐那些8如小朋友夠比那些9月小朋友細一年啦﹗

原帖由 ming_1212 於 10-10-29 11:00 發表

但讀st.cat都係未有offer呀? 真係好無奈喎....

我開始明白這個制度根本就不是給我們這些12月出世的小朋友, 相信真的不是我們的子女未能夠上小學, 而是月份問題吧!

既然這問題一直都存在 ...

都係嘅, 咁應該要規定每間學校,都要有收生監管, 例如每個月份出世的最少10個, 咁12個月x10個小朋友, 都係佔左120個位, 餘下的就由學校自己收生, 咁對我地呢排細細B公平一點吧~

原帖由 ivyscyip 於 10-10-29 11:32 發表
我個女都係12月出世,未有offer. 我都唔明點解個機製好似我地D仔女係一定要repeat/遲一年入學。如果轉左8/31做cut-off,你估D8月仔女會唔會要遲一年入讀﹖個陣時﹐那些8如小朋友夠比那些9月小朋友細一年啦﹗

...

無公平既﹗不過我之不過話呢樣情況無論幾時cut-off都會發生。我一直都唔覺得阿女比其他人差﹐我對我們的細B有信心。

原帖由 ming_1212 於 10-10-29 11:43 發表
都係嘅, 咁應該要規定每間學校,都要有收生監管, 例如每個月份出世的最少10個, 咁12個月x10個小朋友, 都係佔左120個位, 餘下的就由學校自己收生, 咁對我地呢排細細B公平一點吧~

...

That doesn't matter if you apply for govn't or subsidy school. Only may matter if you apply for private or DSS. So it's not the problem of the 機制.

原帖由 ivyscyip 於 10-10-29 11:32 發表
我個女都係12月出世,未有offer. 我都唔明點解個機製好似我地D仔女係一定要repeat/遲一年入學。如果轉左8/31做cut-off,你估D8月仔女會唔會要遲一年入讀﹖個陣時﹐那些8如小朋友夠比那些9月小朋友細一年啦﹗

...

無錯!參加政府攪珠係無影響,但若然真的想子女讀直資或私校就渺茫了!其實我覺得私校就無得管,但直資都是受政府監管的,改下機制都無妨吖!
只是個人意見,不喜勿插!
quote]原帖由 goo_littlebb 於 10-10-29 11:46 發表
That doesn't matter if you apply for govn't or subsidy school. Only may matter if you apply for private or DSS. So it's not the problem of the 機制.

[/quote]

未有offer

見到大家都講緊呢個問題,都入嚟傾下!
我的囡囡是30Nov2005出世直到呢個時候考左兩個
小學都係冇second in.餘下的只係培橋明天(30/10)in,
宣小12月in ,還有一間剛遞表的是聖瑪加利.好認真3間我都不是太喜歡,我最想係之前的兩間但係今日我同校長講呢個情況佢話細囡一定係好難搵學校仲叫我考慮讀多一年,而家我都未知點算啦!
有幾多個會重讀呢?

我唔會重讀啦﹗個女自尊心好強﹐如果重讀﹐我想她會很不開心﹗

我今日都收到最心儀的
reject信了﹗不過我對神有信心﹐一定會安排最好的給我個女﹗

原帖由 manmanlai 於 10-10-29 13:10 發表
見到大家都講緊呢個問題,都入嚟傾下!
我的囡囡是30Nov2005出世直到呢個時候考左兩個
小學都係冇second in.餘下的只係培橋明天(30/10)in,
宣小12月in ,還有一間剛遞表的是聖瑪加利.好認真3間我都不是太喜歡,我最想係 ...

8月31日後要下一年入學呢個係好多年前的做法. 後來聽聞家長反映, 就延後到12月31日. 其實而家你一樣可以選擇自動RE 一年. 有得選擇你都唔高興?

原帖由 ming_1212 於 10-10-29 11:00 發表

既然這問題一直都存在 ...

我個女都係細女(11月), 但好好彩已經有一間offer.  但我回想起當年佢考kindergarten, 一樣係比其他大仔/大女比下去, 而好多間都唔收.

當初我考小一時, 已經諗好要平常心面對, 反而我諗過, 最後既一步, 係上到二年班時同佢轉學校.  我見好多家長都係咁做.

My son is borned in Nov, still no offer yet.  I always struggle whether I should let my son to repeat K3 or not, but my husband did not like my son to repeat.

If my son repeat K3, is it his chance will be greater?  But think about it, next year the birth rate is even higher.  The competition is even more aggressive.

You may say there is a group of China kids.  But I found that lots of China kids also went to interviews this year.

Anyway, just praying there will be 1 school accep my son, if not wait for central allocation.
‹ 上一主題|下一主題