用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 敲擊樂vs大提琴,邊樣對考龍頭一線中學有利? ...
go

敲擊樂vs大提琴,邊樣對考龍頭一線中學有利? [複製鏈接]

大提琴好D, 中西樂都用到. 不過有時睇佢既貨倉既貨源. 朋友兩年前敲擊都考了8級, 讀九宣, 全級考十幾, 小1至小4都考1-3名, DBS唔收.

原帖由 VKwan 於 10-10-29 02:03 發表
Target係DBS ,St Paul Co-ed,唔知應該學邊種較易獲得垂青?又唔知P6時考到幾級謂之叫做見得人?請有研究既家長指教指教!

...

插班入喇沙- 單靠考插班份卷高分就收了,校長仲同家長講: 份卷好高分喎! 朋友個仔就係甘入了喇小, 樂器運動MUG都無.

DBS就唔知.   

原帖由 mayc 於 10-10-29 08:57 發表
小一至小四考1-3名,小學就插入喇沙,DBS啦!唔洗靠學器添!
我朋友個仔升小三,今年插入了喇沙,只靠成績,無樂器!

舊年男拔係最緊張一年, 因未同津貼果間拔小脫"區", 都有個玩中阮男仔係DBS有第二次面試(成績一般),而佢有個補習同學, 讀X思小學(私校), 連一次面試機會都無, 見都無得見, 佢仲係BAND1頭, 連連攞獎學金.

khmama 於 10-11-1 23:22 發表
其實好睇DBS到時缺乏邊隻樂器. 我侄仔前年考DBS, 大提琴7級, 全級考第2, 仲係香港青少年絃樂團(?)成員, DBS都冇得2nd in. 反而識個朋友囝囝玩中阮, 比較冷門, 當年缺人, 所以收咗, 當然佢本身成績都唔差. ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題