用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題 ...
go

我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

唔好咁啦, 當見份工, 唔係對你有興趣就唔會要求additional info啦
relax relax!! 有得繼續玩點都係開心事, 加油!
原帖由 ziyi 於 10-10-29 01:18 PM 發表
我囡囡已經俾音小收左,都沒有問題
港同入了second interview都沒有問題
唯獨另2間...唉

醒目開學勳章 王國長老

其實係WOR, 親身上去申請, 就算唔拎到本PASSPORT, 起碼有回條証明入境處職員已收晒有關文件處理中

如果唔合資格都唔會處理啦!

當然如果學校職員有心留難............算把啦, 其實係唔係香港人, 有咩關係? 佢地要向政府申請FUNDING???

FYI, 我同事試過2日取証(岩岩暑假既事), 當然已經唔可以ONLINE MAKE APPOINTMENT, 係一家大細親身上去搏同情, 9AM去到拎籌都要排到下午4PM再去, 至於職員肯唔肯做快証, 真係睇天意喇

原帖由 family916 於 10-10-29 05:42 PM 發表
Just for information: The issue of HKSAR passport can be less than 2 weeks if you can state your reasons for urgent process.

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 喊咩鬼wor, 都唔似你style
快d去影相執文件, 聽日9am撲上入境處啦

醒目開學勳章 王國長老

世事真係好得意
我女都有類似情況, 不過係幼稚園既事了, 當年去到幼稚園A, 一路訓一路落車, 心唸大件事, 點知一入學校, 醒晒, 老師一路問, 我女中英對照答得100分, 老師仲笑住出"挑戰題"我女一樣照答, 嘩.......
事後順利過關, 不過果間唔係我心儀學校

到另外一間幼稚園, 本來女女一直在狀態, 唔知點解入到出就呆左, 咩都唔配合, 連我講故事都無反應, 人地俾糖都唔想拎, 哈, 真係無晒野講, 我同老師講, 算啦唔駛繼續喇, 佢今日唔會彩你架喇

學你話齋, :「凡事不可強求,相信孩子的感覺喎!」
原帖由 Tommy 於 10-10-31 09:55 PM 發表
ziyi Daddy,

八年前我和您一樣,對HKUGA同樣趨之若鶩,當年2,160人競爭150個學位,比今天更加激烈。我同樣準備充足,將兒子裝備得很好,面試後我都信心十足,但結果令我非常失望,我們落選了,只是入了備取名單,我是真的哭了出來…… ...

醒目開學勳章 王國長老

幾咁堅強既家長, 去到呢D時候一定唔多唔少情緒低落
睇開D啦! 見到呢版呢排咁多負能量, 真係唔多開心
希望大家都加油, 開恆TURBO見招拆招, GO GO GO!

原帖由 ziyi 於 10-11-1 01:09 PM 發表
唔...你有你的道理
但我有我的原因,而且我是真的抱怨,在BK上你看到不少閙學校的話題都會指明道姓是那一間
但就算有人想知道我在說那間,我的回答是如何?
我不想特別的事例影響了其他人對學校的感覺

最緊要清楚神的指 ...

醒目開學勳章 王國長老

傳統VS新思維, 講過好多次, 亦唔想再講了, 各人有各人喜好, 6年前我"前仆後繼"幫個女考, 1年前亦"前仆後繼"繼續幫個仔考, 我女既同學中, SIBLING亦會返黎考, 就算同時報考其他學校, 都會以愉快學習為目標
學校家長之中, 我算小薯仔, 好多家長係專業人事, 或者自己都係教育界, 我相信大家都係經過深思熟累, 至願意去考, 去交學費, 俾小朋友繼續升中, 俾SIBLING繼續考, 唔係一時衝動人云亦云的, 你就點樣"夠膽"去講佢地唔係真係「認識」、「認同」、「接受」和「實踐」新理念教育?
算把啦, 唔講了

原帖由 Tommy 於 10-11-2 11:40 PM 發表

傳統名校之所以成為名校,一定有他們過人之處。佢地見新直資冒起,搶走了一些優質學生,於是便紛紛跟風轉制為直資。反應非常快,兩下手勢就搶返大部份米飯班主回來。

當年前仆後繼去投考新理念直資的家長,究竟有幾多人真係 ...

‹ 上一主題|下一主題