用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題 ...
go

我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

香港特別行政區回港證是簽發給以下的香港居民,作往返內地及澳門特別行政區之用:
  • 已取得香港居留權或已獲准在香港不受條件限制居留的中國公民;及
  • 已獲准在香港不受條件限制居留,但無法取得任何國家的護照或其他地區的旅行證件的非中國籍人士。

我的囡囡是在我上一份工作派在國內時,在國內出生的

明明回港証已經代表了只簽發了及"香港居留權或已獲准在香港不受條件限制居留的中國公民"

為什麼學校仍舊要我提供証明,或要我找入境處提供額外的東西?

我真的很苦惱,是學校的問題定政府的問題

一間又係咁,2間又係咁

早知道,申請passport好過

0    0    0    0

醒目開學勳章

趕唔切,下星期五前

原帖由 flostangraphy 於 10-10-29 12:15 發表
申請特快passport, 兩星期內有!!

醒目開學勳章

最慘係入境處的職員跟我說
她係香港人,回港証/護照已經証明了她是無限制條件居留
學校唔明叫佢打電話來
但我們唔會再出信証明我囡囡的香港人身份

究竟係咪我錯呢
間間都沒有問題,唯獨呢2間玩我
加上俾另外2間reject,心情已經down down地
咪玩我啦,我真的投降啦
玩呢個遊戲已經玩了1年多了
我好倦啦

原帖由 babykarlson 於 10-10-29 12:25 發表
我個仔都係外國出世,所以報學校時我都俾埋亞仔HKID+HKpassport and 入境處發出嘅香港永久居民VISA.

係keep 多D supporting document好D,我試過同佢申請入台証好麻煩!! ...

醒目開學勳章

我囡囡已經俾音小收左,都沒有問題
港同入了second interview都沒有問題
唯獨另2間...唉

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-29 13:13 發表
會唔會係因為呢2間都想比OFFER/2ND IN 你女女, 所以咁仔細CHECK到咁足?

你話之前2間冇咁既要求, 但就REJECT左. 希望你盡快擺平. 個人已經壓力大, 仲加埋呢樣. 真心祝福你同女女.

...

醒目開學勳章

First interview

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-29 13:27 發表
另二間是有2ND IN還是OFFER?
Maybe you call the school or principal to explain your case, they may prolong the deadline.

醒目開學勳章

多謝
其實原本在打擊中恢復過來
點知又俾另外2間無理要求
最慘是有口難說
唔通同學校說:你唔識啊
所以都幾被動

原帖由 flostangraphy 於 10-10-29 13:27 發表
ziyi daddy,
唔好咁down!! 點支歌比你同ziyi!!

http://www.youtube.com/watch?v=EBAREdLuhAA

留意歌詞!!!!

醒目開學勳章

實情係我已經解釋了
而且我說我現在帶囡囡去申請passport都要時間
但學校的interview在下星期六
學校說要面試之前提供
我想可能是神唔想我想太多,將一些不是衪安排的先刪掉吧

原帖由 rainy0429 於 10-10-29 16:57 發表
見到你嗰句"我好倦",真係非常之感同身受!!
我哋雖然無你攪呢件事D煩嘢~但我同樣預備/玩咗呢個遊戲成年,仲要幫自己洗腦,真係好倦好倦...
你已有offer響手,唔使怕啦~唔玩都玩咗咁耐,就差嗰少少啦,俾心機,客氣D同學校解 ...

醒目開學勳章

另一間卻一定要我填囡囡是非香港居民
很坦白說我想像以西結一樣問神
為什麼我呼求你,你不應允我
為何使我看見罪惡

我做錯了什麼?我說了半句謊言?
我為什麼要經歷如此有口難言

而且是以你為主的學校

唔通她們唔俾我面試,我要學世人般,找平機會,找教育局

你叫我學習什麼

叫我學習接受,順服?

定叫我為不公發聲

我真的想哭了

醒目開學勳章

最大問題是5天內可以嗎
而且,下星期一的booking還有位嗎

by the way thank you for your information

可能是接連打擊,日子會過
而神自有安排,當我了解神叫我學的功課,我會努力學習

原帖由 family916 於 10-10-29 17:42 發表
Just for information: The issue of HKSAR passport can be less than 2 weeks if you can state your reasons for urgent process.

醒目開學勳章

其實入境處hotline的職員也說了
叫學校打電話,他們會解釋,但只不過沒有什麼証明信
也有說,你可以申請passport,有收據
但學校信唔信,就學校的問題了
但,明明上網都可以看到,只有香港居民才可以申請到回港証
有條件居留的只可申請DI
我只因為沒有打算在小一前帶佢去外地旅行,費時浪費了

可能真的是我的問題了,邊叫我唔早早申請
相信政府的文件是合法,及有認受性

真的只能怪自己

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-29 17:51 發表
其實係WOR, 親身上去申請, 就算唔拎到本PASSPORT, 起碼有回條証明入境處職員已收晒有關文件處理中

如果唔合資格都唔會處理啦!

當然如果學校職員有心留難............算把啦, 其實係唔係香港人, 有咩關係? 佢地要向 ...

醒目開學勳章

No I don't want to say the name of school
Is the special cases between school and me
And I don't let the parent bad list the school
If the issue is propular and I will say the name of school to reminding the parents

原帖由 ANChan59 於 10-10-29 18:46 發表
Don't blame yourself, that's not your fault. You case definitely help other parents to plan ahead for next year.

Can you name which schools?

醒目開學勳章

多謝各位關心了
真的對不起,失態了
亦祈禱交給神
得到的回答是:這不是神所安排給囡囡的學校,雖然是以基督為本的
所以不會去面試了,但卻不是以不符合學校的要求被除銷資格的情況
因此,我會跟學校好好解釋,我的囡囡已經提供了足夠的資料,完全的符合資格
再上路

醒目開學勳章

對不起,其實只想呻一上而已
沒有伙想的那般

而且在努力準備HKUGA的面試,這都是我跟妻子非常喜歡的學校

原帖由 Tommy 於 10-10-30 20:22 發表
好耐無入黎「小一選校」了,呢度好多人我都唔識,自己又無睇清楚。賴醒目以為比意見樓主,原來自己的意見九唔搭八兼搭錯線,怪不得樓主都唔啋我。 :(

放鬆D喇!最好的一間總會出現架! ...

醒目開學勳章

你真的打沉我
其實入唔入到,我說真的,一定會有難過,失望
但絕對唔會唔開心及怪囡囡及學校

但不要去欺騙及用行政手段,打官腔

很坦白說,我妻子今天最終收到學校說弄清楚了,可以星期六照常面試

但既然不是神所安排的,我沒有打算去了
我只想証明,不是囡囡的身份問題

而港同,我相信是神的安排,如果最終唔得,也是神的安排了

因為我雖然在上年去了港同後很喜歡很喜歡該校
但因為跨離,中學部太遠的原因,我曾經想卻步
也一直憑自己將她一再推後
叫囡囡也用一個玩的心情去

但原來神有安排的
昨天做面試的功課, 發現了為什麼囡囡能得到second interview
跟學校的要求"活潑,好學,思辨,創新"是很配的
之前卻沒有細心留意
"活潑而有禮,思辨而尊重別人等"

無論結果如何,神有安排的

原帖由 Tommy 於 10-10-31 21:55 發表
ziyi Daddy,

八年前我和您一樣,對HKUGA同樣趨之若鶩,當年2,160人競爭150個學位,比今天更加激烈。我同樣準備充足,將兒子裝備得很好,面試後我都信心十足,但結果令我非常失望,我們落選了,只是入了備取名單,我是真的哭了出來…… ...

醒目開學勳章

唔...你有你的道理
但我有我的原因,而且我是真的抱怨,在BK上你看到不少閙學校的話題都會指明道姓是那一間
但就算有人想知道我在說那間,我的回答是如何?
我不想特別的事例影響了其他人對學校的感覺

最緊要清楚神的指意,而我現在很清楚,這就可以了
神是信實,滿有憐憫的,所以祂讓我可以憑自己的時候,失敗了去傷心,也有朋友鼓勵,如Flostangraphy, Thomasha, Charolte_mom等

By the way, thank you

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-1 12:30 發表
請勿怪我多事, 既然已經弄清楚可以面試, 點解你要放棄呢個機會? 你覺得係神既旨意? 你既神俾你弄清楚, 而學校都讓你面試, why你又要放棄呢? why你覺得你既神唔想你去見? 我覺得給個機會你小朋友, 亦給個機會你自己,  ...

醒目開學勳章

又唔係孤注一擲既
起碼有一間私校在手
其實講笑才說"打沉"而已,當身心乏力時,自然很想放棄
但現已有力繼續行下去
總之,在此看到的所有人都是美好的,感謝神

原帖由 Tommy 於 10-11-1 13:59 發表
ziyi Daddy,

我同意您的講法,呢個遊戲總會有人成功,有人落選;落選的唔係因為佢地唔得,只係因為學校唔夠咁多個學位。所以亦都唔可以怪任何人,真係要怪的就只能怪自己。

我都覺得您地應該去見埋之前比麻煩您地果一間,可能 ...

醒目開學勳章

放心,我唔會跟你爭的

原帖由 w_y 於 10-11-1 14:08 發表
之後係咁就好啦. 個個去晒報呢d. 留返d 古老 18 代傳統老校俾我....哈哈哈~~~
‹ 上一主題|下一主題