用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好Down,好似跌左落深淵 ...
go

好Down,好似跌左落深淵 ... [複製鏈接]

呢兩個星期不斷接到reject letters (細仔+大仔), 心情好似跌左落深淵咁, 自以為佢地雖然唔係top tier, 但係現在無一間收 or 2nd int, 究竟出現左 'mud' 野問題?

自已成日叫自已振作, 要以身作則, 永不放棄, 但都好難避免情緒有低落既時候 ....
   0    0    0    0

Don't be sad.我同你都一樣,平時個個都話我個仔好叻,佢每次面試都可以答哂啲問題,但到而家都未有學校收,早幾日我眼見咁多BK家長都收到offer letter,我一樣係好失落,所以我好明你嘅心情,但要快啲振作啦,因為我唔開心個小朋友已經感覺到,我唔想佢以為係自己做得唔好,畢竟呢個遊戲唔係我地所能控制,千萬唔好質疑自己小朋友嘅能力.

Wait. How many schools have you applied. If you apply more than 5, don't expect other person apply only 1. So, basically your sons are competing with all student. In order to get a seat, they must be at least top 20%.

Again wait. People received several offers can only accept one in final. So, there will be a lot of seats available after Feb 2011.

So, don't upset. Use your time to improve your sons for the next round.

醒目開學勳章 王國長老

前排, 有一日受左d刺激 (有個所謂專家講左d好難聽既說話), 覺得好絕望, 一路同個女做功課一路喊, 覺得佢點解咁蠢, 係咪我生d仔女都係sub-stardard, 喊住上fb o係個wall打左2句

跟住幾日, 好多人關心我, 問我咩事, 叫我無論點, 唔好咁易俾人"大"到, 要相信自己小朋友, 自己一定最清楚仔女有咩長處短處, 自己俾左幾多心機, 問心無愧就夠啦!

加油!!

原帖由 2LittleMonkey 於 10-10-29 02:20 PM 發表
呢兩個星期不斷接到reject letters (細仔+大仔), 心情好似跌左落深淵咁, 自以為佢地雖然唔係top tier, 但係現在無一間收 or 2nd int, 究竟出現左 'mud' 野問題?

自已成日叫自已振作, 要以身作則, 永不放棄, 但都好 ...

樓主, 其實仲有好幾間都未出RESULT 亦未開始INTERVIEW, 唔好氣餒喎.

上個GAME, 去到開學都仲有人放位出來, 唔好咁快定輸數.

我都預左個心要併到最後. 大家努力吧.

千祈唔好咁...有時 smart 既小朋友都會臨場衰咗, 平時好一般 or 坐唔定既小朋友忽然臨場會變得好定 & 好...

無人知, 自問曾 in 人唔少既我....都會係睇眼緣 & 睇佢地臨場表現, even d 問答題都無一定既答案...

要一個 5 - 6 歲人仔去 interview, 佢地敢於面對個試場己經要比叻架 la. 大不少咪去大抽獎 low. 記住唔好令佢地失去信心.....我絕對唔鼓勵 d 家長同小朋友 discuss 個 result,  失望一定有, 最多咪上黎 BK 一齊呻吓.

原帖由 2LittleMonkey 於 10-10-29 14:20 發表

自已成日叫自已振作, 要以身作則, 永不放棄, 但都好 ...

貢獻勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-29 14:57 發表
前排, 有一日受左d刺激 (有個所謂專家講左d好難聽既說話), 覺得好絕望, 一路同個女做功課一路喊, 覺得佢點解咁蠢, 係咪我生d仔女都係sub-stardard, 喊住上fb o係個wall打左2句

跟住幾日, 好多人關心我, 問我咩事,  ...

Charlotte_Mom,妳不嬲俾到好多 BK 家長嘅印象都好硬淨,千祈唔好俾一 D 小事影響情緒 (尤其是教緊仔女) !!

得罪 D 講句,有時 D 所謂專家,唔識就俾佢哋嚇死,知多 D 就會俾佢哋笑死,加油呀 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 artroboy 於 10-10-29 15:06 發表
千祈唔好咁...有時 smart 既小朋友都會臨場衰咗, 平時好一般 or 坐唔定既小朋友忽然臨場會變得好定 & 好...

無人知, 自問曾 in 人唔少既我....都會係睇眼緣 & 睇佢地臨場表現, even d 問答題都無一定既答案...

要 ...

態度正確 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

100% agree, 越黎越覺得 d 所謂專家 make 咗 d noise 之後就算, 極不負責任....一日到黑係 d 報紙度專黎專去....有 d 所謂既 report 我無讀過果飯都講到了......好無料到

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-10-29 15:07 發表

Charlotte_Mom,妳不嬲俾到好多 BK 家長嘅印象都好硬淨,千祈唔好俾一 D 小事影響情緒 (尤其是教緊仔女) !!

得罪 D 講句,有時 D 所謂專家,唔識就俾佢哋嚇死,知多 D 就會俾佢哋笑死,加油 ...

charlotte_mom, 知道你唔開心都有心up,因為一直以來你都幫咗大家好多.

我都好懷疑阿女有讀障,但係一路都的唔起心肝去check.有時望見佢,心想係就係蠢啲,academic有關嘅全部都唔得,但係阿女係藝術例如畫畫跳舞方面(仲有吃喝玩樂)都好好.

每個人都有自己長短處,發唔發掘到就要我地家長幫吓.我家姐成日話我個女講嘢有吳君如feel,講唔定佢第時入演藝界呢!

我睇過本書,有個幾歲小朋友比啲專家評定為輕度智障加自閉,建議佢入特殊學校.但係父母無放棄,一路用唔同方法去教小朋友,一兩年之後,小朋友終於都要入特殊學校,但係係比資優同天才讀嘅.所以你話,如果當日聽哂專家講嘅,嗰個小朋友就一世啦!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-29 14:57 發表

I have applied more than 10 DSS/private schools (crazy, right??) for my elder son. Together with my younger son's applications, I have applied more than 20 primary schools or kindergartens.

I think this is my fault ... not much time spend on them. My elder son is quiet 'hea' ... he cannot concentrate on his homework/books, not willing to dress up by himself. If I were the interviewer, I will not give him an offer also.

I am planning to quit my job, then I can spend more time on my child. I don't expect that he can get a seat from any DSS/private school. I just hope that I can improve his attitude/personality in some way ....

原帖由 YimhYimh 於 10-10-29 14:54 發表
Wait. How many schools have you applied. If you apply more than 5, don't expect other person apply only 1. So, basically your sons are competing with all student. In order to get a seat, they must be  ...

同你相反, 我大細B加埋都AROUND 14 間. 但係我係忽略了個細......

ADD OIL FOR THEM!!!

原帖由 2LittleMonkey 於 29-10-2010 03:40 PM 發表
I have applied more than 10 DSS/private schools (crazy, right??) for my elder son. Together with my younger son's applications, I have applied more than 20 primary schools or kindergartens.

I think t ...

點都好。做到問心無愧便算。

Charlotte_mom, 你好好呀! 成日上o黎 BK 鼓勵我o地, 但原來你都有失意既時候, 但係你總比我好, 起碼你可以慢慢觀察 or improve 你小朋友, 而我, 我要花更多時間落我個 hea 仔度 ...

其實因由今年9月開始, 我已經準時返工, 準時放工 (我估我老細唔多 like), 爭取多D時間放係佢度, 但係都係發覺唔夠時間 ...

Amyways, 好開心你而家想通左, 大家齊齊加油!!!

Yes, I agree. Don't think yours kids ability is low, they could say and enjoy the process of interview is enough. Never give up! Everything will be coming better.

醒目開學勳章 王國長老

多謝各位 (我都話好多人關心我架啦 )
係呀, 事實上我自問係幾硬淨架, 所以果日俾個"專家"攪到我幾乎攬住個仔去跳橋, 你話佢D說話幾難哽
痛定思過, 我做左應做既事: 去搵支援, 仲有, 投訴果個女人:;pppp: (無人想自己個小朋友有事, 唔SUPPORT唔單止仲踩多幾腳, 好睇唔起呢D"專家"踩低人地台高自己LOR, 我唔希望下次有其他家長受傷害)

希望各位家長都係, 唔開心還唔開心, 過左就算, 積極向前望啦
原帖由 cutekiddy 於 10-10-29 03:23 PM 發表
charlotte_mom, 知道你唔開心都有心up,因為一直以來你都幫咗大家好多.

我都好懷疑阿女有讀障,但係一路都的唔起心肝去check.有時望見佢,心想係就係蠢啲,academic有關嘅全部都唔得,但係阿女係藝術例如畫畫跳舞方面(仲 ...

回覆 14# 2LittleMonkey 的文章

好開心見到大家係到互相支持,無論結果如何,我相信我地都盡左力,係仔女最好的爸媽...
見到全職媽媽的難處,真要講聲"全職媽媽萬歲"   

how about applying some DSS that aren't too famous?

Very, very down.... already rejected by St Paul, TSL, WKF (no answer), Ying Wah .........

我最down 係亞仔 interview 完TSL, 佢認唔到D英文字,當然唔識造句。  我係悔無train 好個仔認字....

TSL application 當然唔成功啦!! 我唔係好心儀 lee 間,因為佢唔係一條龍,所以佢reject我,我一D都無唔開心。

反而,亞仔唔識造句,提醒我要多D比佢認多D字。

希望,大家好快都有著落啦!
‹ 上一主題|下一主題